پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود دریافتند که نوعی پروتئین میتواند عامل مهمی در تنظیم واکنش ایمنی ضد تومور باشد.
به گزارش ایسنا و به نقل از نیوزوایز، پژوهشگران "مرکز سرطان ام. دی. اندرسون دانشگاه تگزاس" (MD Anderson Cancer Center)، در بررسی جدیدی دریافتهاند که پروتئینی موسوم به "NIK"، برای تغییر در فعالیت متابولیکی که با فعال شدن سلول تی رخ میدهد، ضروری است و آن را به یک عامل مهم در تنظیم واکنش ایمنی ضد تومور تبدیل میکند.
این پژوهش نشان میدهد که ممکن است افزایش فعالیت پروتئین NIK در سلولهای تی، یک راهبرد امیدوارکننده برای تقویت کارآیی ایمنیدرمانی باشد.
پژوهشگران در یک مدل پیشبالینی ملانوما، به مهندسی سلولهای تی مخصوص ملانوما پرداختند تا این سلولها، سطوح بالاتری از پروتئین NIK را بیان کنند. این گروه از سلولهای تی در مقایسه با گروههای کنترلشده، قابلیت بیشتری در از بین بردن تومور و افزایش بقا دارند. این موضوع نشان میدهد که افزایش فعالیت پروتئین NIK ممکن است کارآیی ایمنیدرمانی را بهبود ببخشد.
"شائو کونگ سان"(Shao-Cong Sun)، استاد ایمنیشناسی و از پژوهشگران این پروژه گفت: NIK، یک تنظیمکننده جدید برای متابولیسم سلول تی است که با روشی کاملا منحصر به فرد عمل میکند.
فعالیت این پروتئین از نظر زیستشناسی، به تثبیت آنزیم "HK2" میانجامد. ما از نقطه نظر درمانی توانستیم با بیان بیش از اندازه NIK در آن سلولها، اثر درمانی سلولهای تی را در ایمنیدرمانی مدلهای پیشبالینی بهبود ببخشیم.
سان ادامه داد: سلولهای تی به طور کلی، در حالتی نسبتا آرام و تقاضای انرژی و تقسیم سلولی کمی دارند. در هر حال، سلولهای تی با شناسایی یک آنتیژن، انبساط را آغاز میکنند و مسیر متابولیک قندکافت را فعال میسازند تا نیازهای انرژی در انجام عملکردهای ایمنی بدن برآورده شوند.
این تغییر متابولیکی توسط پروتئینهای ایمنی مانند "CTLA-4" و "PD-1" تنظیم میشود تا سرکوب متابولیسم سلول تی صورت بگیرد. بنابراین، مهارکنندههای ایمنی میتوانند با تقویت متابولیسم، فعالیت ضد تومور سلول تی را دوباره احیا کنند.
علاوهبر این، سلولهای تی پس از فعال شدن، پروتئینهایی موسوم به "costimulatory molecules" را تولید میکنند که برای تحریک متابولیسم و واکنش ایمنی به فعالیت میپردازند.
پژوهشگران با توجه به این که پروتئین NIK در مسیر بسیاری از این مولکولها عمل میکند، تلاش کردند تا نقش این پروتئین را در تنظیم عملکرد سلولهای تی بهتر درک کنند. در مدلهای ملانوما، از دست دادن پروتئین NIK، به افزایش بار تومور منجر شد و نشان داد که این پروتئین، نقشی اساسی در ایمنی ضد تومور و بقای سلول تی بر عهده دارد.
آزمایشهای بیشتر نشان داد که NIK برای برنامهریزی مجدد متابولیک در سلولهای تی فعالشده ضروری است. افزایش متابولیسم میتواند به افزایش سطح "گونههای اکسیژن واکنش پذیر" (ROS) منجر شود که به سلول آسیب میرساند و تخریب پروتئین را تحریک میکند.
پژوهشگران دریافتند که پروتئین NIK، به حفظ "نیکوتینآمید آدنین دینوکلئوتید فسفات"(NADPH) کمک میکند که مکانیسم آنتیاکسیدانی مهمی برای کاهش تجمع گونههای اکسیژن واکنش پذیر به شمار میرود. این موضوع میتواند به تثبیت آنزیم HK2 منجر شود که یک آنزیم محدودکننده سرعت در مسیر قندکافت به شمار میرود.
سان گفت: پروتئین HK2 بدون NIK، پایدار نمیماند و به طور دائم در حال تخریب شدن است. برای نگه داشتن سطح HK2 در سلولهای تی، به NIK نیاز داریم. نکته جالب این است که ما دریافتیم با اضافه کردن NIK بیشتر به سلولها میتوان سطح HK2 را افزایش داد و مسیر قندکافت را فعالتر کرد.
پژوهشگران در حال ارزیابی "سلولهای تی کایمریک گیرنده آنتیژن"(CAR) و مهندسی کردن سلولهای تی در آزمایشگاه هستند تا بیان NIK را افزایش دهند. آنها امیدوارند که در آینده بتوانند فعالیت NIK را همزمان با سایر روشهای ایمنیدرمانی مورد بررسی قرار دهند.
این پژوهش، در مجله "Nature Immunology" به چاپ رسید.