پاسخ حضرت امام خميني(ره)به تلگراف آيت اللَّه حكيم براي هجرت به نجف (1342 ش)
مدت كوتاهي پس از تهاجم وحشيانه مزدوران رژيم پهلوي به مدرسه فيضيه، موج خشم و نفرت ناشي از اين فاجعه، از مرزهاي كشور فراتر رفت و حوزههاي علميه نجف و كربلا را نيز فرا گرفت. در اين ميان علاوه بر اعتراض مراجع، علما و طلاب عراق، علماي كربلا طي تلگراف و طومارهايي كه براي رؤساي كشورهاي عربي و اسلامي فرستادند، پرده از جنايات رژيم شاه برداشته و اهداف نهضت امام خميني و مظلوميت روحانيت شيعه را به علما و مسلمانان كشورهاي ديگر رساندند. آيتاللَّه سيد محسن حكيم طي تلگرافي، علماي ايران را به صورت دسته جمعي به مهاجرت از ايران به نجف اشرف دعوت نمود. اين دعوت گرچه عملي نبود ولي در ايجاد نفرت نسبت به شاه و افشاي ماهيت ضداسلامي آن تاثير بسزايي داشت. رهبر نهضت اسلامي ايران طي تلگرافي در پاسخ آيتاللَّه حكيم در تاريخ 23 فروردين 1342، خاطر نشان ساختند كه وحدت كلمه علماي اسلام و مراجع وقت ميتواند حافظ استقلال كشور و موجب قطع دست اجانب و دفاع از حريم اسلام و قرآن گردد. ايشان همچنين هجرت مراجع و علماي اعلام را موجب در معرض سقوط قرار گرفتن مركز بزرگ جهان تشيع دانسته، اين عمل را صلاح نديدند.
روز دندانپزشكي
به منظور گسترش و پيشرفت خدمات درماني و بهداشتي دهان و دندان در مناطق محروم كشور و روستاها، مجلس شوراي اسلامي در 23 فروردين 1360، قانون تربيت بهداشتكاران دهان و دندان را تصويب كرد. در اين قانون، مجلس، وزارت بهداشت و درمان را موظف نمود كه داوطلباني را براي تربيت در اين دوره، جذب كند و پس از دادن آموزشهاي لازم، با مدرك فوق ديپلم، آنان را در مناطق محروم به خدمت گمارَد تا از اين طريق، ضمن ارائه خدمات اوليه، از شيوع بيماريهاي دهان و دندان جلوگيري نموده و اصل پيشگيري را مورد نظر قرار دهند. از آن پس و به پيشنهاد جامعه اسلامي دندان پزشكان، روز 23 فروردين به عنوان روز دندانپزشكي نامگذاري گرديد.
رحلت فقيه بزرگوار آيت اللَّه "شيخ حسنعلي اصفهاني" معروف به "نخودكي" (1361ق)
آيتاللَّه شيخ حسنعلي اصفهاني معروف به نخودكي فرزند ملاعلي اكبر در نيمهي ذيقعده سال 1279 قمري در اصفهان ديده به جهان گشود و از كودكي تلاش و جدّيت وافر در تزكيه نفس، تهجّد و عبادت داشت. وي با مراقبت حاج محمدصادق فولادي تحصيلات مقدماتي را در اصفهان فرا گرفت. آن گاه ازمحضر آخوند ملامحمد كاشي، جهانگيرخان و حاج سيد سينا بهرهها گرفت. سپس به نجف اشرف عزيمت نمود و از محضر بزرگاني چون سيدمحمد فشاركي، سيد مرتضي كشميري و ملااسماعيل قرهباغي تلمذ نمود. آيتاللَّه نخودكي اصفهاني پس از مراجعت از نجف اشرف در مشهد مقدس اقامت گزيد و از محضر فرزانگان اين ديار نيز بهرهمند گشت. او علاوه برتدريس و تحقيق و عبادت بسيار، به مستمندان و نيازمندان توجه ويژهاي داشت. آيت اللَّه نخودكي سرانجام در 17 شعبان 1361 قمري وفات يافت و در جنب ايوان عباسي (مقابل صحن ايوان طلا) در حرم حضرت رضا(ع) مدفون گرديد.
درگذشت عالم و فقيه جليل و مرجع بزرگ آيت اللَّه "ملاعلي آخوند همداني" (1398ق)
آخوند ملاعلي همداني، در سال 1313 ق در يكي از روستاهاي همدان به دنيا آمد. مقداري از دروس خود را در همدان خواند و سپس چند سالي در تهران ادامهي تحصيل داد. وي در سال 1340 ق به قم رفت و از درس ميرزا جواد ملكي تبريزي و آيت اللَّه حائري استفاده برد. آخوند ملاعلي همداني در سال 1350 ق حسب امر آيتاللَّه حائري يزدي در همدان مقيم شد و حوزهي علميهي همدان را تاسيس كرد. از وي تاليفات متعددي به جا مانده است. اين عالم رباني سرانجام در 85 سالگي در همدان دار فاني را وداع گفت و در همان شهر به خاك سپرده شد.
تولد "راجر بيكُن" فيلسوف و نظريه پرداز انگليسي (1214م)
راجر بيكُن، فيلسوف و مدرس معروف انگليسي در 11 آوريل سال 1214م در انگلستان به دنيا آمد. او سپس در دانشگاههاي آكْسْفورد انگلستان و پاريس به تحصيل و سپس تدريس پرداخت. بيكن از آن پس به عنوان كشيش به خدمت مشغول گرديد. او در اين زمان در زمينه علم كيميا مطالعاتي نمود و دريافت كه چگونه ميتوان باروت ساخت. موفقيت بيكن در كارهاي علمي حسادت همكارانش را برانگيخت. از اين رو او را به جادوگري متهم كردند و به ده سال زندان محكوم شد. بيكن در زندان، يك تقويم اصلاح شده و صحيح تهيه كرد و پس از اتمام دوران زندان، بار ديگر به كارهاي علمي روي آورد. وي در اين زمان دايرةالمعارف تصنيف عظيم را كه شامل علوم طبيعي، منطق، فيزيك، رياضيات، فلسفه و زبانشناسي بود نوشت و بار ديگر به اتهام نگارش كتب ضالّه به مدت دوازده سال به زندان افتاد. بيكن پس از آزادي از زندان، مطالعات خود را از سر گرفت و كتب متعددي نگاشت. بيكن به علوم طبيعي و تجربه و مشاهده مستقيم اهميت ميداد و به همين جهت او را از پيشروان روش تازه علمي شمردهاند. وي معتقد بود كه علم، مكمّل دين است نه مخالف آن. اهميت فلسفه راجر بيكُن در شمول آن بر افكار مبتكرانه و جديد نيست. زيرا وي به بسياري از افكار خرافي آن زمان همچون كيميا و علم احكام نجوم اعتقاد داشت. سهم عمده وي در دانش جديد، اصرار وي در به كار بردن روش علمي در مطالعه فلسفه است. وي علت جهل و ناداني را چهار چيز ميدانست: اتكا به اسناد و مآخذ غيرموثق، پيروي كوركورانه از آداب و رسوم، تقليد كوركورانه از بالا دست و عادت به تبعيت از عامه جاهل و پنهان داشتن حماقتها با تظاهر به دانايى. بيكن بر اين عقيده بود كه براي به دست آوردن دانش و حكمت، دو راه وجود دارد: تجربه و عقل، و بايد براي رسيدن به حقيقت، انديشههاي خود را بر پايه دانستهها قرار داد. وي جوهر حيات و ناموس زندگي را در اراده ميدانست و اولين كسي بود كه عليه كليسا و خرافات دين مسيح(ع) در دوران قرون وسطي قيام كرد. بيكُن همچنين يكي از بزرگترين دانشمندان قرون وسطي به شمار ميرود كه به شدت، روشهاي فلسفي عهد خود را مورد انتقاد قرار داده است. راجر بيكن سرانجام در 25 سپتامبر 1294م در هشتاد سالگي درگذشت.
اختراع ماشين توليد سرماي مصنوعي فرانسه (1859م)
در يازدهم آوريل 1859م دستگاه توليد سرماي مصنوعي توسط يك صنعتگر و شيميدان فرانسوي به نام فرديناند كاره اختراع شد. سرماي اين دستگاه توسط گاز آمونياك تأمين ميشد. اختراع كاره گام مهمي براي حفظ مواد غذايي و دارويي از فساد و تلف شدن به ويژه در مناطق گرمسير بود. اين دستگاه پس از تكميل به صورت يخچالها و سردخانههاي ثابت و متحرك كنوني درآمد.
مرگ بوربنگ، محقق مشهور علوم طبیعی (1926م)
لوتر بوربنگ طبيعيدان امريكايى، در ۱۸ فوريه ۱۸۴۹م بهدنيا آمد. وي تحصيلات رسمي را تا سن ۱۹ سالگي به اتمام رساند و از آن پس بر اثر مطالعه برخي آثار درباره جانوران و گياهان، به تحقيق درباره گياهان پرداخت. بوربنگ پس از چندي، راهي كاليفرنيا گرديد و پنجاه سال بقيه عمرش را به آزمايش درباره گياهان گذراند. بوربنگ قصد نفي يا اثبات مسائل علمي را نداشت، اما تجارب روزافزون او باعث گرديد كه از گياهان سودمند، انواع سودمندتري بهدست آيد. بر اين اساس، بوربنگ به تكثير صدها نوع گياه پرداخت و در اين راه به شهرت فراواني رسيد. او در ميوهها نيز انواع نوظهوري توليد كرد. بوربنگ چهل سال تمام درباره گوجه فرنگي، زردآلو و تمشك مطالعه كرد و اقسام مختلفي از آنها را بهوجود آورد. بهطور مثال با كاشت و تكثير يك نوع سيبزميني، ۲۳ نوع مختلف از آن بهدست آورد كه نوعي از آن هنوز بهنام بوربنگ معروف است و بهعنوان پدربزرگ همه سيبزمينيهاي مرغوب كنوني بهشمار ميرود. بوربنگ در سالهاي پاياني عمر خود درباره نظريه تكامل، سخنرانيهايى در برخي دانشگاهها ايراد كرد و كتابهايي به چاپ رساند كه "شيوه كار و اكتشافات لوتر بوربنگ" و "چگونگي پرورش گياهان براي استفاده بيشتر" از آن جملهاند. لوتر بوربنگ سرانجام پس از سالها تحقيق و تجربه و ردهبندي گياهان مختلف، در یازده اوریل سال ۱۹۲۶ ميلادي در سن هفتاد و هفت سالگي درگذشت.