راهپيمايي عظيم مردم در تاييد دولت موقت به فرمان امام خميني (1357 ش)
به دنبال آغاز به كار دولت موقت، امام خميني از مردم خواست از طريق تظاهرات آرام، نظر خود را درباره دولت موقت اعلام نمايند. پس از اين درخواست، جامعه روحانيت مبارز تهران، مردم را به يك راهپيمايي بزرگ و همگاني در روز 19 بهمن ماه دعوت نمود. در اعلاميهاي كه به همين منظور صادر شد خاطر نشان گرديد "پس از 75 سال، اين نخستين بار است كه ملت ايران، تشكيل دولتي را به راستي جشن ميگيرند." در اين حال و در شرايطي كه آمريكا همچنان از بختيار پشتيباني ميكرد و زمينههاي كودتا را در ايران فراهم مينمود و مردم توسط بازماندههاي رژيم به آتشسوزي و قتل تهديد ميشدند، اين راهپيمايي خط بطلاني بر تمامي پندارهاي سلطنتطلبان كشيد و خوابهاي پريشان آنان را بيتعبير گذاشت. در اين زمان امام خميني ادامه نهضت را به عنوان يك تكليف الهي اعلام نمود و راهپيمايي ميليوني مردم به عنوان پشتيباني از دولتِ موقتِ منصوب شده از طرف رهبر انقلاب اسلامي ايران، تهران و شهرستانها را غرق در تظاهرات نمود. در پايان اين راهپيمايي عظيم، قطعنامه هفت مادهاي قرائت شد و نخست وزيري بازرگان مورد تاييد قرار گرفت.
فرار "جعفر شريف امامي" نخست وزير رژيم پهلوي در پي فراگير شدن نهضت اسلامي (1357 ش)
شريف امامي در دوران دوم نخست وزيري خود، براي آرام كردن اوضاع، دست به يك سلسله كارهاي نمايشي و غيرعادي از نظر رژيم زد. اولين كار او اين بود كه گفت با حزب رستاخيز، تنها حزب سياسي كشور كه پارلمان را در اختيار داشت، كاري ندارد و به اين ترتيب عملاً موجبات انحلال اين حزب را فراهم ساخت. وي همچنين تاريخ موهوم و مجعول شاهنشاهي را لغو كرد و مجدداً تاريخ هجري شمسي را برقرار نمود. او همچنين قمارخانهها و مراكز فساد را بست ولي هيچ كدام از اين اقدامات عوامفريبانه و تسكيني، محبوبيت و موقعيتي براي او نزد مردم به وجود نياورد. اقدامات شريف امامي و آزادي عملي كه به مخالفان داده شد، بر دامنه تظاهرات و اغتشاشاتِ ضد رژيم افزود به طوري كه در چندين شهر بزرگ كشور، حكومت نظامي اعلام شد و فجايع خونيني از قبيل جمعه سياه تهران در 17 شهريور 1357 و كشتار دانشآموزان تهران در 13 آبان 1357 به وجود آمد. جعفر شريف امامي، نخست وزير سرسپرده محمد رضا پهلوي، پس از آن كه نتوانست، اوضاع دگرگون مملكت را به نفع رژيم تغيير دهد، پس از 57 روز نخست وزيري، از اين سمت استعفا داد و به جمع و جور كردن ثروت خود در ايران پرداخت. وي به سرعت اموال خود را به خارج منتقل كرد و در نهايت سه روز قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، در نوزدهم بهمن 1357، بدون كوچكترين مانع، راه آمريكا را پيش گرفت و دور از غوغا و سروصدا به زندگي ننگين خود ادامه داد.
اعلام همبستگي همافران با انقلاب اسلامي در حضور حضرت امام خميني(ره) (1357 ش)
از شكنندهترين ضربات بر پيكر رژيم شاهنشاهي، حركت شجاعانه پرسنل نيروي هوايي در نوزدهم بهمن ماه 1357 ش بود كه به حق ميتوان آن روز را از اياماللَّه خواند. در اين روز و به دنبال گسترش انقلاب اسلامي در تمام نقاط كشور و دعوت حضرت امام خميني(ره) از نظاميان براي پيوستن به ملت، جمع كثيري از هُمافَران و پرسنل نيروي هوايي ارتش، به محل اقامت امام رفته و پس از رژه در مقابل آن حضرت و ديدار تاريخي خود با امام، همبستگي خود را با انقلاب اسلامي ملت ايران به رهبري امام خميني اعلام كردند. از آن پس، روز نوزدهم بهمن ماه هر سال به عنوان روز نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران، گرامي داشته ميشود.
روز نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي
در روز نوزدهم بهمن 1357، نظاميان متعهد نيروي هوايي با حضور در اقامتگاه رهبر بزرگ انقلاب اسلامي در مدرسه رفاه و بيعت با آن حضرت، سندي از افتخار، حماسه، رشادت و ايمان را در برگهاي زرين تاريخ انقلاب اسلامي به ثبت رسانيدند. نقش ارزنده همبستگي باشكوه ارتش و خصوصاً نيروي هوايي در اضمحلال و شكست رژيم، نشان دهنده شعور ايماني و انقلابي اين عزيزان فداكار و عشق ورزيدن به آرمانهاي مقدس و آزاديخواهانه ملت در اين سرزمين بود كه موجب شد تا عليرغم فشارها و اختناق شديد آن روز، اين عزيزان، گام در ميدان مبارزه با ظلم و جور نظام پهلوي برداشته و يك صدا با ملت دلاور در 19 بهمن 1357، حماسه پرشكوه اين بيعت را در صفحات تاريخ انقلاب اسلامي ثبت نمايند. عظمت رويداد باشكوه 19 بهمن نه تنها در خاطره نسل انقلاب، بلكه در اذهان نسلهاي آتي اين كشور نيز، هميشه به عنوان يك حماسه جاويدان، متجلّي و منور خواهد ماند. همچنين نيروي هوايي، پس از پيروزي انقلاب و در طول دوران جنگ، با همان روحيه والا ظاهر شد و به عنوان نيرويي پيشتاز در تمامي صحنهها، از دستاوردهاي انقلاب اسلامي پاسداري نموده است.
وفات "ام البنین" همسر امام علی(ع) و مادر گرامی حضرت اباالفضل العباس(ع) (64 ق)
حضرت امام علی(ع) سالیانی پس از حضرت زهرا(س)، به سفارش برادر خود عقیل که از علمای نَسَب شناس بود و خاندانهای عرب را به خوبی میشناخت، با فاطمهی کلابیه ازدواج کرد. این بانوی بزرگوار از امام علی(ع) چهار پسر به نامهای عباس، جعفر، عبداللَّه و عثمان آورد و به اُمّالبنین یعنی مادر پسران معروف گردید. هر چهار پسر امالبنین در واقعهی خونین کربلا به رسیدند و او در برابر این مصیبت صبر نمود. وی پس از اطلاع از حادثهی عاشورا، عبیداللَّه، فرزند پسرش عباس را همراه خود به قبرستان بقیع میبُردْ و اشعاری در رثای فرزندانش میسرود. مردم مدینه نیز جهت شنیدن ندبهی این بانوی بزرگوار در آن محل جمع میشدند و میگریستند. امالبین سه سال پس از عاشورای سال 61 ق در مدینه درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
درگذشت "ابن هيثم" رياضيدان و فيزيكدان شهير اسلام(430 ق)
ابوعلي محمد بن حسن بصري معروف به ابن هيثم از حكما و اطبّاي نامي اسلامي است كه علاوه بر تبحّر علمي در طب، بسياري از كتب ارسطو و جالينوس را شرح و تلخيص كرده و به تاليفات بسياري در زمينهي نجوم، هندسه، منطق، حساب و تشريح پرداخته است. ابن هيثم به هنگام مطالعه دربارهي انعكاس نور، بي آنكه به طور مستقيم به موضوع انكسار و شكست نور اشاره كند نتيجه گرفت كه ميان زاويهي تابش نور و زاويهي بازتاب آن، يك رابطه برقرار است. از ديگر اقدامات ابنهيثم، ابداع روشهاي جديدي در علم رياضيات ميباشد. همچنين شرح اصول تاريكخانه و اختراع ذرّهبين از ديگر كارهاي برجستهي اين دانشمند مسلمان است. اين اختراعات در كشفيات كِپلر و گاليله، ستاره شناسان مشهور اروپا در قرنهاي آينده، تاثير زيادي داشت و در صنعت سينما نيز مورد استفاده قرار ميگيرد. ابن هيثم در زمان حاكم بامراللَّه ششمين خليفهي فاطمي در مصر، متصدي بعضي امور سياسي بود، اما وي به خاطر اين كه در ستم و ظلمهاي او مساعدت نكرده باشد، خود را به ديوانگي زد ولي بعد از مرگ خليفهي فاطمي اظهار عقل نمود و به تدريس در دانشگاه جامع الازهر پرداخت. يكي از مهمترين آثار ابن هيثم، كتاب المَناظِر است كه به زبان انگليسي ترجمه شده و از جمله منابع اصلي مطالعات كپلر در زمينهي نجوم بوده است.
رحلت "جعفر بن حسن" معروف به "محقق حلي" دانشمند و عالم بزرگ شيعي(676 ق)
جعفر بن حسن مشهور به محقق حلي در سال 602 ق در شهر حله در عراق به دنيا آمد. پس از كسب مقدمات، در حلقهي درس اساتيد زمان حاضر شدو پس از سالياني، عالمي بزرگ و استادي توانا گشت. علامه حلي، ابن داود حلي، سيدبن طاووس و... از زمرهي شاگردان وي ميباشند. پس از حملهي مغول، حوزهي بزرگ بغداد ويران گشت و تلاش محقق حلي در رونق حوزهي حله بسيار موثر و چشمگير بود. محقق حلي در نوشتن آثار علمي يد طولايى داشت و كتب جاودانهاي را تقديم حوزهي دين و علم نموده است. از جملهي اين آثار، كتاب ارزشمند شَرايعُ الاسلام ميباشدكه يكي از كتب مهم فقهِ استدلالي است. محقق حلي سرانجام پس از عمري پربار، 74 سالگي در حله به سوي معبود شتافت و در همان جا به خاك سپرده شد. آرامگاه وي زيارتگاه حقجويان و دوستداران علم و حقيقت است.
تصرف سبزوار توسط "عبدالرزاق" فرماندهي نهضت سربداران(738 ق)
گروه سربداران، امين الدين عبدالرزاق را در تاريخ 12 شعبان سال 737 به سرداري خود انتخاب كردند. آنها به دليل كمي تعداد و ضعف قدرت، قيام خود را به شكل دستبرد به قافلهها شروع كردند. پس از به دست آوردن اموال و اسباب لازم ،عبدالرزاق بر خواجه علاءالدين محمد، وزير خراسان غلبه كرده و پس از كشتن وي شهر سبزوار را به تصرف خود درآورد. از آن پس، شهر سبزوار را كه از روزگار قديم، مردم آن به تشيع اشتهار داشتند مركز خود ساختند و با درويشان و مرداني كه به دوستي آل علي مشهور بودند، رابطه برقرار كردند.
روز تکریم مادران شهدا
روز 13 جمادیالثانی( سالروز وفات حضرت ام البنین (س) همسر بزرگوار امیرالمومنین (علیهالسلام) و مادر چهار شهید از شهدای نینوا به ویژه حضرت ابوالفضل (علیه اسلام)، به عنوان روز تکریم مادران و همسران شهدا نام گرفت.
درگذشت "جوزف پريستلي" دانشمند انگليسي و كاشف اكسيژن (1804م)
جوزف پريسْتْلي دانشمند انگليسي در سيزدهم مارس 1733م در نزديكي شهر ليدْزْ انگلستان به دنيا آمد و در كودكي يتيم شد. وي از آن پس تحت سرپرستي عمهاش به تحصيل پرداخت و زبانهاي فرانسه، آلماني، ايتاليايى و عربي را به خوبي فرا گرفت. پريستلي پس از چندي به علم شيمي علاقه پيدا كرد و آزمايشهايى در اين زمينه انجام داد. وي در يكي از آزمايشهاي خود، قطعه چوبي را سوزاند و سپس آن را در معرض گازي كه از خمره آبجو خارج ميشد قرار داد و مشاهده كرد كه شعله چوب خاموش ميشود. اين واقعه باعث پيگيري بيشتر پريستلي و كشف گاز كربنيك گرديد. او آزمايشهاي خود را ادامه داد و با انجام فعل و انفعالاتي بر روي گاز كربنيك يك گاز بيرنگ و بو كشف كرد كه همان گاز ازت است. پريستلي در يكي ديگر از آزمايشها، مقداري از گاز كربنيك را در آب حل كرد و براي اولين بار، راه تهيه مشروبات غيرالكلي را به جهان نشان داد. با اين كشفها، پريستلي شهرت بينظيري به دست آورد و از طرف دولت فرانسه به استادي آكادمي علوم برگزيده شد. يكي ديگر از كارهاي مهم او آن است كه براي اولين بار، گاز اكسيژن را كشف كرد. وي در سال 1744، با حرارت دادن به اكسيد جيوه گازي را كشف كرد كه اين گاز پس از مطالعه توسط لاوازيه، شيميدان معروف فرانسوي، به نام گاز اكسيژن شناخته شد. پريستلي دريافت كه گياهان ميتوانند اكسيژن توليد كنند. او همچنين به تنفس گياهان پي برد و راه طبيعي تهيه اكسيژن را كشف كرد. در اين ميان برخورد پريستلي و عدهاي از آشوبگران در جريان انقلاب كبير فرانسه، به حمله اين خرابكاران به منزل و كتابخانه پريستلي انجاميد و حاصل زحمات چندين سالهاش در اين تاراج از بين رفت. پس از اين حادثه، پريستلي از فرانسه راهي امريكا شد و فعاليتهاي علمي خود را ادامه داد. زماني كه پريستلي در آزمايشگاه شخصي خود در پنسيلوانيا كار ميكرد، به كشف مهم ديگري نائل آمد. او گاز سمي و مرگآور اكسيد كربن را از احتراق ناقص زغال، بنزين يا هر سوخت ديگر با اكسيژن كشف كرد كه درجهان علم داراي ارزش زيادي است. وي همچنين درباره جوهر گوگرد، آمونياك و جوهر نمك مطالعات و تحقيقات و آزمايشهاي فراواني انجام داد كه امروزه، نتايج اين تحقيقات در علم شيمي داراي اهميت بسزايي ميباشند. جوزف پريستلي سرانجام در 8 فوریه 1804م در 71 سالگي درگذشت.
تولد "ژول ورن" نويسنده بزرگ فرانسوي (1828م)
ژول وِرْنْ نويسنده شهير فرانسوي در 8 فوريه 1828م در فرانسه به دنيا آمد و تحصيلات ابتدايى را در زادگاهش به پايان رساند. ژول ورن سپس براي تحصيل حقوق راهي پاريس شد اما به ادبيات علاقهمند شد و حقوق را رها كرد. وي در ابتداي كار چندين داستان نگاشت كه با شكست و عدم موفقيت روبرو گرديد و او را به فقر دچار كرد. وِرْنْ عاقبت براي امرارمعاش در يك تئاتر به عنوان منشي مشغول به كار شد. در اينجا مطالعه او بيشتر و وسعت معلومات او زياد گرديد و با دوستي و تاثيرپذيري از اديب هم وطنش، الكساندر دوماي پسر، وارد عرصه نويسندگي شد. در اين زمان بود كه اولين رمان علمي و خيالي او به نام پنج هفته در بالن با موفقيت روبرو گرديد و ژول ورن را به شهرت رساند. ورن از آن پس، در مدت چهل سال آثار فراواني انتشار داد كه سراسر انباشته از ماجراهاي عجيب و غريب و بر مبناي رمان علمي كه در آنها قدرت تخيل از مرزهاي جهاني فراتر ميرفت و خيال و وهم باواقعيت ميآميخت. اين آثار براي خوانندگان كه تشنه اين قبيل داستانهاي خيالانگيز بودند، جاذبه بسيار داشت. از آن پس، ژول ورن در عالم ادبيات تحول عظيمي ايجاد كرد و با پيوند دادن علم و ادبيات، موضوع رمانهاي خود را بر پايه فرضيههاي علمي ولي خيالي نهاد. ژول ورن شيوه جديدي در داستانسرايى پيش گرفت. يعني به جاي آن كه از سرگذشت گذشتگان سخن بگويد، داستان آيندگان را برگزيد و آنچه مرتَبَت او را افزايش داد، اين است كه پيشگويىهايش به حقيقت پيوستند و همين تيزبيني شگرف او مايه ستايش همگان گرديد. داستانهاي ژول ورن از يك طرف حاوي نكتهپردازي و افسانهسرايى تخيلي است و از سوي ديگر شامل تخيّل رواني دقيق و طنزي نهفته ميباشد. وي موفق به خلق گروههايى از بشر ميشود كه متناسب با عصر وقوع داستان به سر ميبرند. او با عباراتي ساده، مطالب علمي و جغرافيايى و نقاط مختلف را به صورت قصه و رمان در ميآوَرْد و مردم را با شگفتيهاي دانش و اماكن مختلف آشنا ميساخت. شيوه نگارش ژول ورن، شيوهاي دقيق و روان است كه هرگز كهنگي نميپذيرد. نفوذ ژول ورن در عصر خود تا حدي بود كه آن را "عصر ژول ورن" ميناميدند و چه بسيار نويسندگان و شاعران كه از آثار او الهام گرفتند. از ژول ورن بيش از پنجاه رمان علمي منتشر شده است كه بيست هزار فرسنگ زير دريا، جزيره اسرارآميز، دور ماه، زمين تا ماه، سفر به مركز زمين و دور دنيا در هشتاد روز از آن جملهاند. وي سرانجام در 24 مارس در 1905م در 77 سالگي درگذشت.