الحاق ايران به قرارداد جهاني آزادي تبادل افكار يونسكو(1344ش)
در چنین روزی در سال 1344 ه ش ایران به قرار داد جهانی آزادی تبادل افکار یونسکو ملحق شد . قرن بیستم عصر آزادی اطلاعات نام گرفت و با از هم پاشیدگی موانع و ایجاد امکان ارتباط فرامرزی افراد با یکدیگر و جهانی شدن اقتصاد، فرهنگ، سیاست ، افراد در معرض ارتباطات بیشتری قرار گرفتند که پیش از این چنین امری تا این اندازه سابقه نداشته است. یونسکو به عنوان نهاد بین المللی ، تا کنون عهده دار چنین مسوولیتی بوده است . ایران نیز در در سال 1344 با پیوستن به این قرار داد سعی کرد خود را در مسیر های مختلف اطلاعاتی پدید آمده ، قرار دهد . در دوره سلطنت پهلوی ها در ایران هیچ نشانه ای از آزادی نبود زیرا نه آزادی مطبوعات وجود داشت و نه آزادی بیان و نه آزادی احزاب و تجمعات برای بیان افکار. پیوستن رژیم به این قرارداد فقط برای ظاهر سازی بود .
درگذشت نويسنده، محقق و مترجم شهير ايراني استاد "مجتبي مينَوي" (1355ش)
استاد مجتبي مينَوي در سال 1282 ش در تهران به دنيا آمد و در كودكي به همراه پدر به سامرا رفت. تحصيلات ابتدايي را در سامرا و سپس در تهران، و تحصيلات عالي را در دارالفنون، دارالمعلّمين مركزي تهران، كالج سلطنتي و مدرسه مطالعات آسيايي و آفريقايي لندن گذراند. او در حدود سال 1305 ش، در مجلس شوراي ملي، سمت تندنويسي داشت و از آن پس به رياست كتابخانه ملي رسيد. مينوي پس از مدتي راهي پاريس شد و همراه با سيدحسن تقيزاده، سياستمدار دوران مشروطه، به لندن رفت. او در انگلستان به كار تأليف، تدريس و تعليم پرداخت و به مدت ده سال، براي شبكه بيبيسي، گفتار فرهنگي تهيه ميكرد. مينوي پس از بازگشت به ايران در دانشكده ادبيات و الهيات دانشگاه تهران تدريس ميكرد و پس از مدتي بر اثر پافشاري براي عكسبرداري از كتابهاي كتابخانههاي تركيه، به عنوان رايزن فرهنگي ايران در تركيه منصوب شد. استاد مينوي، بيشتر عمر خود را به تحقيق در متون قديمِ ادبي و تاريخي زبان فارسي گذراند و در اواخر عمر، سرپرستي بنياد شاهنامه را بر عهده داشت. از اين استاد برجسته زبان و ادب فارسي، نزديك به چهل كتاب از تأليف و ترجمه و تصحيح و حدود يكصد و شصت مقاله ادبي و انتقادي در مجلات ايراني و خارجي منتشر شده است. پانزده گفتار، شير و خورشيد، داستان هزار دستان و شاهنشاهي ساسانيان از جمله تأليفات و ترجمههاي استاد مينوي ميباشند. استاد مجتبي مينوي در 73 سالگي درگذشت.
درگذشت "ابن عسگر" قاضي، مورخ و فقيه مراكشي (986 ق)
ابن عسكر، پس از طي مراحل مقدماتي تحصيل، طبّ ابن سينا را نيز فرا گرفت و به تحقيقات و مطالعاتش در زمينهي علوم اسلامي ادامه داد. از ابن عسكر، رسالهاي برجاي مانده كه شامل گزارشي از احوال برخي بزرگان مراكش در قرن دهم هجري قمري است و اين اثر در مراكش از اهميت زيادي برخوردار است. بعدها اين كتاب مورد استفادهي مورخين مراكشي قرار گرفت و بسياري از آنان به هنگام تاليف برخي از آثارشان به آن استناد كردهاند. ديوان الشُّرَفا از ديگر آثار ابن عسكر به شمار ميرود.
تولد "ايليا اِرِنْبورْگْ" اديب و نويسنده بزرگ روس (1891م) (ر.ك: 2 سپتامبر)
ایلیا گریگوریویچ ارنبورگ داستانپرداز، منتقد و نمایشنامهنویس برجسته روسی در تاریخ 27 ژانویه سال 1891 میلادی در کیف اوکراین بهدنیا آمد و از سن بیست سالگی به سرودن شعر پرداخت. او از دوران دانشجویی به فعالیتهای انقلابی روی آورد و پس از چندی، راهی فرانسه شد تا اینکه همزمان با پیروزی انقلاب شوروی در سال ۱۹۱۷م به کشورش بازگشت. ارنبورگ سالهای طولانی با سمت خبرنگاری، در اروپای غربی و فرانسه بهسر برد و در طی دوران جنگ داخلی اسپانیا، راهی این کشور گردید. از اینرو، بهعلت فعالیتهای هنری خویش و بهویژه خبرنگاری، به دریافت عالیترین نشانهای ادبی و اجتماعی کشور شوروی نائل گردید. درمورد ارزیابی آثار ارنبورگ باید گفت که کیفیت و حاصل کار رمانها و داستانهای کوتاه او، ناموزوناند. ایدههای محوری آنها معمولاً جالب توجه، و طنز او نیز گزنده است. با اینهمه، شخصیتهای داستانهای او بد پرورده شدهاند، به زبان خودشان سخن نمیگویند و بیروح میمانند. بدینسان میتوان گفت که ارنبورگ، روزنامهنگار و خاطرهنویسی برجسته، شاعری میانمایه و رماننویس و داستان کوتاهنویسی خوب و گاه عالی بود. ارنبورگ تنها نویسنده شوروی زمان خویش بود که درباره زندگی و فرهنگ غرب، آگاهی وسیعی داشت و با ادراک عمیق و لحن انتقادآمیز درباره آن بحث میکرد. مقالههای بیشمار وی پیوسته مورد پسند عامه مردم قرار داشت و در مقاومت مردم شوروی در برابر ارتش آلمان در جریان جنگ جهانی دوم از نفوذ فراوانی برخوردار بود. ارنبورگ در وصف و صراحت بیان، استادی و نیرومندی خاصی دارد. مجموع آثارش که حاکی از احساس پرشور برادری و همبستگی افراد بشر با یکدیگر و نمودار ادبیات زمان جنگ است، در خارج از روسیه نیز محبوبیت عام یافته و به زبانهای بسیاری ترجمه شده است. از ارنبورگ آثار متعددی بهجای مانده است که «راههای اروپا»، «اندیشههایی درباره آینده»، «حکایات جنگی»، «صلح»، «توفان» و «رویدادهای زمین» از آن جملهاند. همچنین «ماجراهای شگفتانگیز ژولیو ژورنیتو» را که هجو غرب است را بهترین کار او میدانند. ایلیا ارنبورگ سرانجام در31 اوت 1967م در سن هفتاد و شش سالگی درگذشت.
ساخت اولين قرص شيميايي آسپرين (1900م)