درگذشت شاعر معاصر، استاد "محمدحسين بهجت تبريزي" معروف به "شهريار" (1367ش)
سيدمحمدحسين بهجت تبريزي متخلص به شهريار در سال 1285 ش در خانوادهاي اهل ادب در تبريز به دنيا آمد. ايام كودكي او با جنبش آزاديخواهان مشروطه به رهبري ستارخان و باقرخان همراه بود. وي در كودكي با قرآن و ديوان حافظ آشنا شد و پس از تحصيل مقدمات حوزوي، به تهران رفت و وارد مدرسه دارالفنون گرديد. شهريار سپس وارد مدرسه طب شد، ولي در پي يك جريان عاطفي و پس از 5 سال تحصيل، بدون اخذ مدرك دكتري، تهران و دانشكده را ترك گفت و در خراسان وارد خدمت دولتي گرديد. او در نيشابور به ديدار كمالالملك، نقاش مشهور رفت و شعري درباره وي سرود. شهريار از آن پس مدتي در تهران سكونت داشت و از سال 1319 ش در تبريز اقامت گزيد. وي همزمان با اوجگيري نهضت اسلامي، با زبان شعر، انقلاب اسلامي را همراهي كرد. شهريار، به عنوان يكي از مشهورترين غزلسرايان معاصر، معروفِ خاص و عام است. او غزلهاي دلنشينِ بسياري سروده كه يادگار نخستين عشق آتشين اوست. عشق عرفاني نيز در اشعار شهريار مقام والايي دارد و بر بيشتر شعرهاي او سايه افكنده است. كليات اشعار شهريار متجاوز از پانزده هزار بيت از قصيده و غزل و مثنوي و قطعه است كه در سه مجلد به چاپ رسيده است. بسياري از خاطرات تلخ و شيرين از دورههاي گوناگون زندگي، در اشعار شهريار منعكس است و با خواندن آنها ميتوان گوشههايي از زندگي شاعر را از نظر گذراند. شهريار بيگمان در شاعري، استعدادي درخشان دارد كه در سراسر اشعار او، روحي حساس و شاعرانه، موج زنان بر بال تخيلي پوينده و آفريننده در پرواز است. او به تجدد و نوآوري در شعر گرايش محسوسي داشت و اشعاري كه براي نيما يوشيج و به ياد او سروده، حكايت از اين موضوع دارد. شهريار در سال 1367 در مراسم مجتمع هنر و ادبيات دفاع مقدس به دريافت لوح دست خط زرين حضرت امام، ديپلم افتخار و سكه يادبود مجتمع به عنوان برگزيده شعر، نائل آمد. اين شاعر شهير سرانجام در بيست و هفتم شهريور 1367ش در سن 82 سالگي در تهران درگذشت و در مقبرةالشعراي تبريز به خاك سپرده شد. براي پاسداشت مقام ادبي استاد محمدحسين شهريار و نكوداشت اين شاعر پرآوازه، سالروز درگذشت وي برابر با بيست و هفتم شهريور، به عنوان روز شعر و ادب فارسي نامگذاري شده است.
روز شعر و ادب فارسي (روز بزرگداشت استاد سيدمحمد حسين شهريار)
استاد محمدحسين بهجت تبريزي معروف به شهريار از شعراي مشهور معاصر در چنين روزي از سال ۱۳۶۷ هجري شمسي درگذشت؛ این روز در تقویم جمهوري اسلامي ایران، تحت عنوان "روز شعر و ادب فارسي" نامیده ميشود. سيدمحمدحسين بهجت تبريزي متخلص به شهريار در سال ۱۲۸۵ش در خانوادهاي اهل ادب در تبريز بهدنيا آمد. ايام كودكي او با جنبش آزاديخواهان مشروطه به رهبري ستارخان و باقرخان همراه بود. وي در كودكي با قرآن و ديوان حافظ آشنا شد و پس از تحصيل مقدمات حوزوي، به تهران رفت و وارد مدرسه دارالفنون گرديد. شهريار سپس وارد مدرسه طب شد، ولي در پي يك جريان عاطفي و پس از ۵ سال تحصيل، بدون اخذ مدرك دكتري، تهران و دانشكده را ترك گفت و در خراسان وارد خدمت دولتي گرديد. او در نيشابور به ديدار كمالالملك، نقاش مشهور رفت و شعري درباره وي سرود. شهريار از آن پس مدتي در تهران سكونت داشت و از سال ۱۳۱۹ش در تبريز اقامت گزيد. وي همزمان با اوجگيري نهضت اسلامي، با زبان شعر، انقلاب اسلامي را همراهي كرد. شهريار بهعنوان يكي از مشهورترين غزلسرايان معاصر، معروف خاص و عام است. او غزلهاي دلنشينِ بسياري سروده كه يادگار نخستين عشق آتشين اوست. عشق عرفاني نيز در اشعار شهريار مقام والايي دارد و بر بيشتر شعرهاي او سايه افكنده است. كليات اشعار شهريار متجاوز از پانزده هزار بيت از قصيده و غزل و مثنوي و قطعه ميباشد كه در سه مجلد به چاپ رسيده است. بسياري از خاطرات تلخ و شيرين از دورههاي گوناگون زندگي، در اشعار شهريار منعكس است و با خواندن آنها ميتوان گوشههايي از زندگي شاعر را از نظر گذراند. شهريار بيگمان در شاعري، استعدادي درخشان دارد كه در سراسر اشعار او، روحي حساس و شاعرانه، موجزنان بر بال تخيلي پوينده و آفريننده در پرواز است. او به تجدد و نوآوري در شعر گرايش محسوسي داشت و اشعاري كه براي نيما يوشيج و بهياد او سروده، حكايت از اين موضوع دارد. شهريار در سال ۱۳۶۷ش در مراسم مجتمع هنر و ادبيات دفاع مقدس به دريافت لوح دستخط زرين حضرت امام خميني (ره)، ديپلم افتخار و سكه يادبود مجتمع تحت عنوان برگزيده شعر، نائل گرديد. اين شاعر شهير سرانجام در بيست و هفتم شهريورماه سال ۱۳۶۷ هجري شمسي در سن هشتاد و دو سالگي در تهران درگذشت و در مقبرةالشعراي تبريز به خاك سپرده شد. براي پاسداشت مقام ادبي استاد سيدمحمدحسين بهجت تبريزي معروف به شهريار و نكوداشت اين شاعر پرآوازه، سالروز درگذشت وي برابر با بيست و هفتم شهريورماه، بهعنوان روز شعر و ادب فارسي نامگذاري گرديده است.
رحلت عالم بزرگ و فقيه نامدار شيعه، آيت اللَّه "محمد حسن مامقاني" (1323 ق)
آيتاللَّه شيخ محمد حسن مامقاني فرزند ملاعبداللَّه، از مُتَبَحِّرين علماي اماميه عصر خويش بود و حوزهي درس اين فقيه صمداني و عابد زاهد، محل تجمع و استفادهي علماء و فضلاي بسياري محسوب ميگرديد. او به مال دنيا بيرغبت بود و از ظالمان، چيزي را قبول نميكرد. آيتاللَّه مامقاني شاگرد برجستهي شيخ مرتضي انصاري و سيد حسين كوه كمرهاي ميباشد. از اين عالم بزرگ تأليفهاي گرانبهايي چون بُشرَي الاصولِ الي اسرارِ علمِ الاصول، ذرايعُ الاحكام في شرحِ شَرايع الاسلام و غايةُالآمال به جاي مانده است. آيتاللَّه مامقاني در سال 1323 قمري در نجف اشرف وفات يافت و در مقبرهي خصوصي خود دفن شد.
شروع به كار اولين ساعت "هسته اي" جهان در نيويورك (1957م)
پس از هفت سال تلاش و كوشش شبانهروزي توسط جمع زيادي از برجستهترين ساعتسازان روسي، انگليسي و امريكايى، اولين ساعت هستهاي جهان، در روز هجدهم سپتامبر 1957م در بندر نيويورك امريكا، در يك آزمايشگاه بزرگ اين شهر ساخته و مشغول كار شد. اين ساعت كه از وجود آن در موارد بسيار دقيق و در آزمايشگاههاي مختلف استفاده ميشود در هر سيصد سال، تنها پنج ثانيه جلو يا عقب خواهد رفت.
درگذشت "لئونارْدْ اولِر" رياضيدان برجسته سوئيسي (1783م)
لئونارْدْ اولِر رياضيدان برجسته سوئيسي در پانزدهم آوريل 1707م در شهر بال سوئيس به دنيا آمد. پدر لئوناردْ كشيش بود و تمايل داشت كه پسرش نيز در اين رشته تحصيل كند. اما لئونارد شيفته رياضي بود و پس از مدتي در اين رشته به تحصيل در دانشگاه بال پرداخت. شهرت اولر از 19 سالگي شروع شد زيرا در اين سن بود كه آكادمي پاريس، حل مسئلهاي درباره ساختمان دكل كشتي را به مسابقه گذاشته بود و مقاله اولر در اينباره، مقام دوم را احراز كرد. وي در سالهاي بعد به روسيه و آلمان رفت و با تصدي آكادمي علوم آلمان، اين مركز علمي را از نو احيا نمود و حيثيت و اعتبارش را تجديد كرد. اولر يكي از پركارترين و پراثرترين دانشمندان زمان بود. تعداد رسالات و جزوههايى كه در مباحث رياضي نوشته، آن قدر زياد است كه حتي امروزه موفق به چاپ دوره كامل آثار او نشدهاند. كار او در فيزيك و بسياري از زمينههاي مهندسي، مورد استفاده فراوان قرار گرفته است و كمكهاي مهمّي به سيستم عددنويسي رياضي كرده است. او استعداد خود را در تجزيه و تحليل مسائل نجومي به ويژه چگونگي حركت زمين، خورشيد و ماه، تحت جاذبه مغناطيسي به كار گرفت و به عنوان تنها دانشمند قرن هجدهم، تئوري حركت موجي نور را، به اثبات رساند. كمكهاي اولر به حساب متغيّرها و تئوري اعداد پيچيده، پايه تمامي پيشرفتهاي بعدي در آن زمينهها گرديد و انديشه پربار او، نقطه شروع كشفيات رياضي دانشمندان ديگري را فراهم آورد. سهم اولر در علم مهندسي و رياضي بسيار عظيم است و دستآوردهاي علمي وي، راهگشاي مسائل متعددي در زمان او و آينده بود. لئونارد اولر در اواخر عمر بر اثرتحقيقات مستمر، نابينا شد، با اين حال از كار علمي دست نكشيد و سرانجام در 18 سپتامبر 1783م هنگامي كه مشغول محاسبه مسير سياره اورانوس بود، ناگهان با گفتن كلمه "من مُردم" در 76 سالگي در سنپترزْبورْگْ روسيه درگذشت.