عمليات عاشورای 2 در چنگوله در جنوب مهران توسط سپاه (1364 ش)
عمليات عاشوراي ۲ در چنين روزي از سال ۱۳۶۴ هجري شمسي در منطقه عملياتي جنوب مهران به مرحله اجرا درآمد. عمليات محدود عاشوراي ۲ در ساعت ۲ بامداد روز بيست و چهارم مردادماه ۱۳۶۴ش با رمز "يا مهدي (عج) ادركني" در منطقه عمومي چنگوله واقع در جنوب شهر مرزي مهران توسط نيروهاي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به مرحله اجرا درآمد. نيروهاي رزمنده خودي در اين حمله يك روزه كه با هدف انهدام نيروهاي رژيم بعثي عراق مستقر در منطقه آغاز شده بود، ضمن رسيدن به هدف مذکور و كشته و زخمي نمودن و به اسارت درآوردن ۵۱۰ تن از نيروهاي دشمن متجاوز، به گردان ۱ و ۲ از تيپ ۱۱۴ لشكر ۳۵ عراق آسيب رساندند. همچنين چندين دستگاه خودرو و مقاديري مهمات از دشمن نابود شد و علاوه بر به غنيمت گرفتن چند قبضه خمپارهانداز و مهمات از نيروهاي بعثي، شماري سلاح سبك و سنگين نيز به دست رزمندگان اسلام افتاد و مهمتر از همه اينكه تپه دوقلو و ارتفاع ۱۴۵ از تصرف دشمن خارج شد.
ارتحال علامه "ميرزامحمد حسين ناييني" استاد گرانقدر حوزه علميه نجف اشرف (1315ش)
حاج ميرزا محمدحسين ناييني نجفي مشهور به ميرزاي نائيني ملقب به شيخالاسلام، فقيه امامي، مرجع تقليد، اصولي، حكيم و اديب در سال 1239 ش (1276 ق) در نائين متولد شد. در اصفهان نزد ميرزا محمدباقرنجفي، حكيم جهانگيرخان قشقايي و ابوالمعالي كلباسي كسب علم نمود، سپس به عتبات رفت و در سامرا نزد ميرزاي بزرگ شيرازي و سيدمحمد فشاركي و سپس در كربلا نزد سيداسماعيل صدر و در نجف نزد آخوند خراساني سالها تحصيل نمود. ميرزاي ناييني از آن پس خود در شمار مدرسان تراز اول حوزه علميه نجف درآمد و حلقه درس خود را تشكيل داد كه در اين ميان حضرات آيات عظام: سيدمحسن حكيم، سيدمحمود حسيني شاهرودي، سيدجمال الدين گلپايگاني، سيدمحمد حجت كوهكمرهاي، سيدمحمدهادي ميلاني، شيخ محمدتقي آملي، سيدابوالقاسم خويي، علامه طباطبايي، ميرزا هاشم آملي و دهها فاضل و فقيه بزرگوار، خوشهچين معارف آن استاد بزرگ و زعيم حوزه علميه نجف اشرف بودند. در عصر ميرزا، انقلابي مردمي به منظور مهار استبداد و تحصيل استقلال و امنيت به رهبري عالمان ديني در ايران انجام شد كه به نهضت مشروطه معروف گرديد. در اين ميان ميرزاي ناييني به همراه آخوند خراساني نقش مؤثري را در پيروزي آن ايفا كرد. ايشان در بحران انقلاب مشروطه، كتاب "تنبيه الاُمَّة" را نگاشت و در آن، حاكميت اسلام ناب را با دليل و برهان قاطع اثبات كرد. ميرزاي ناييني همچنين در پي استيلاي انگلستان بر عراق، انتخاب هر حاكم كافر بر كشور مسلمان عراق را حرام دانست و موجب شورش مردمي عليه استعمار گرديد. از اين رو، استعمار پير زمينه تبعيد مراجعي همچون ميرزاي ناييني و سيد ابوالحسن اصفهاني و... را به ايران تدارك ديد. اين امر در نهايت بر اثر فشار مردم و علما، با عذرخواهي پادشاه عراق و بازگرداندن محترمانه علما به عراق پايان يافت. سرانجام ميرزاي بزرگ ناييني، پس از عمري تلاش و مجاهده در 24 مرداد 1315 ش برابر با 26 جمادي الاول 1355 ق در حدود 80 سالگي به ديدار معبود شتافت و پس از تشييعي باشكوه، در جوار بارگاه مطهر امام علي(ع) به خاك سپرده شد.
رحلت رجالي نامدار و محدّث شهير شيعه آيت اللَّه "آقا بزرگ تهراني" (1389 ق)
شخ محمدحسن رازي مشهور به شيخ آقابزرگ در 11 ربيعالاول 1293 ق در تهران متولد شد. او فقيه، محقق، مُدقّق اصولي، رجالي، جامع علوم متنوعه و از شاگردان آخوند ملاكاظم خراساني، شريعت اصفهاني، سيدكاظم يزدي و ميرزا محمدتقي شيرازي بود. آقابزرگ با پشتكار خارقالعاده و ايثار و عزم راسخ، هر چه كتاب و كتابخانه راغ داشت ملاحظه كرد و در حدامكان، نوشتههاي شيعه را جمعآوري نمود و به تهيهي دايرةالمعارف كتابشناسي شيعه يعني "الذَّريعَةُ اِلي تَصانيفِ الشّيعه" در 26 جلد پرداخت. علاوه بر اين كتب طَبَقاتُ اَعلامُ الشّيعه، مَعنيُ المَقال، هديةُالرّازي و الرَّشاد و... نيز از آثار ماندگار اين عالم بزرگ ميباشند. او از ملاكاظم خراساني، شريعت اصفهاني، ميرزا حسين نوري، شيخ طه نجف، سيدحسن صدر و ديگر بزرگان روايت كرده و زياده بر سي تن از علما از وي اجازه روايت داشتند. در محضر درس آقابزرگ تهراني علماي فاضل فراواني زانوي ادب زدند كه حضرات آيات سيدعبدالعزيز طباطبايي يزدي، سيدمرتضي نجومي، شهيد سيدمحمد علي قاضي طباطبايي، سيدمحمدصادق بحرالعلوم و... از آن جملهاند. آقابزرگ تهراني در نجف اشرف درگذشت و طبق وصيت او، در كتابخانهاش به خاك سپرده شد.
انعقاد دومين پيمان اهل يثرب معروف به به عَقَبه ي دوم با پيامبر در مكه (13 بعثت)
پيمان عقبهي دوم، ميان پيامبر وعدهاي از اهل يثرب كه به حج آمده بودند منعقد شد و يثربيان از پيامبر اسلام(ص) درخواست كردند كه آن حضرت به مدينه مهاجرت كند. در اين پيمان، آنها مسؤوليت دفاع از پيامبر را بر عهده گرفتند. اين پيمانِ مهم و سرنوشت ساز چندي پس از پيمان عقبهي اول منعقد شد. مسلمان شدن شماري از مردم يثرب موجب شد تا آيين حيات بخش اسلام در بين بسياري از اهالي اين شهر رواج يابد. در اين حال مردم يثرب پس از ديدار با پيامبر(ص) از او خواستند تا به شهر آنها برود واين مقدمهي هجرت بزرگ پيامبر(ص) به مدينه بود.
در اول ژانويه 1880م يك شركت فرانسوي، حفر كانال پاناما را آغاز كرد و 11 سال بعد در سال 1891م در حالي كه 33 كيلومتر از حفر كانال به پايان رسيده بود، به علت سوء استفادههاي مالي و ورشكستگي، از ادامه حفاري باز ماند. در سال 1902م دولت امريكا شركت فرانسوي را خريداري كرد و در سال بعد، كار حفاري را به شرط تسلط بر نواري به عرض 16 كيلومتر در دو طرف كانال و همچنين استيلا بر آبهاي دو دهانه كانال آغاز كرد. امريكا با اين كار، ثروت قابل توجهي را براي خود به ارمغان آورد و با ايجاد پادگان نظامي در منطقه، امريكاي لاتين را تحت كنترل و نظارت گرفت. در نهايت، كار حفاري كانال پاناما به طول بيش از 60 كيلومتر كه دو اقيانوس اطلس و آرام را به هم متصل ميكرد، در روز 15 اوت 1914م پايان پذيرفت و در اين روز افتتاح شد. مردم پاناما طي سالهاي بعد با حضور نيروهاي امريكا در منطقه مخالف بودند. از اين رو با مبارزات خود، قراردادِ حضور نيروهاي امريكا را منسوخ كردند و طي قراردادي، در سال 1977م قرار بر اين شد كه امريكا تا سال 2000م خاك پاناما را ترك كند و در نهايت در سال 2000م پس از يك قرن، خاك پاناما از قواي امريكايي تخليه شد. (ر.ك: 1 ژانويه)