اعلام موجوديت رژيم اشغالگر قدس در فلسطين (1327ش)
انگلستان از سال 1839 م به طور رسمي از يهوديان ساكن در فلسطين، سوريه و شبه جزيره سينا حمايت كرد و اين حمايت را در سالهاي بعد افزايش داد و در روند مهاجرت يهوديان به اين سرزمين تلاش نمود. انگلستان در راه تثبيت اقتدار خود در فلسطين همت فراواني مبذول نمود ولي وقتي مقابله جامعه عرب را در برابر خود ديد، از اين خواسته خود چشم پوشيد. سرانجام همزمان با خروج كميسر عالي انگليس از فلسطين، يهوديان ساكن در آن سرزمين به رهبري ديويد بن گورين رسماً موجوديت خود را به نام اسرائيل اعلام كردند. چند ساعت بعد، آمريكا و شوروي نيز اين رژيم را به رسميت شناختند. به دنبال اين مسأله، غروب همان روز چهار كشور عربي مصر، سوريه، اردن و لبنان به دولت نوظهور اسرائيل اعلان جنگ دادند و اين اولين جنگ خونين اعراب و اسرائيل بود. در اعلاميه تشكيل اسرائيل، فلسطينيها كه مالك 97 درصد از اراضي اين كشور بودند با قيد عبارت "جوامعِ موجودِ غير يهود" ناديده گرفته شدند. اين اعلاميه باعث سرازير شدن غيرقانوني يهوديان سراسر جهان به فلسطين شد و اين امر مورد حمايت دولت آمريكا قرار گرفت. از آن زمان (26 ارديبهشت 1327 ش برابر با 16 مه 1948 م) تاكنون تجاوزات و غارتگريهاي اين رژيم غاصب بر ملت ستمديده فلسطين ادامه دارد و مردم فلسطين راه نجات خود را مقاومت و مقابله يافتهاند.
رحلت عالم رباني آيتاللَّه "حاج شيخ احمد اهري" (1348ش)
آيتاللَّه حاج شيخ احمد اهري در حدود سال 1267 ش (1305ق) در شهرستان اهر در آذربايجان شرقي به دنيا آمد. وي پس از گذراندن دوران مقدماتي و سطوح حوزه، مدتي در تبريز ماندگار شد و سپس براي ادامه تحصيل عازم نجف اشرف گرديد. آيتاللَّه اهري در نجف به مدت ده سال از محضر بزرگاني همچون شيخ الشريعه اصفهاني، ميرزا محمدحسن ناييني، ميرزا علي شيرازي، آقا ضياءالدين عراقي، محمدحسن غروي و سيدابوالحسن اصفهاني استفاده برد و سپس به مدت بيست سال در كنار كسب علوم مختلف به تدريس و تاليف پرداخت به طوري كه به عنوان استاد حوزه علميه نجف مطرح شد. ايشان سپس در حدود سال 1330ش راهي زادگاه خود گرديد و پس از مدتي، سرپرستي حوزه علميه تبريز را بر عهده گرفت. آيتاللَّه اهري به دليل موقعيت خاص خود در آذربايجان و رهبري مذهبي مردم، در اكثر حوادث اجتماعي و سياسي به صورت مستقيم يا غيرمستقيم شركت داشت و در جريان حمله مزدوران پهلوي به مدرسه فيضيه قم و نيز تصويب لايحه انجمنهاي ايالتي و ولايتي، موضعگيري و اعلام مخالفت نمود. از اين عالم رباني آثاري بر جاي مانده كه حاشيه بر مكاسب، حاشيه بر رسايل، رساله در اجتهاد و رسالهاي در قاعده لاضرر از آن جملهاند. آيتاللَّه شيخ احمد اهري سرانجام در 26 ارديبهشت 1348 ش برابر با هجدهم صفر 1388 ق در 81 سالگي به رحمت ايزدي پيوست و پس از تشييعي با شكوه، در شهرستان قم به خاك سپرده شد.
وفات "ابراهيم كَرَكي" مورخ و محدث مسلمان(853 ق)
ابراهيم كَرَكي، مورخ، اديب و محدث مسلمان پس از آموختن قرآن و مقدمات علوم ديني، جهت تكميل تحصيلات و كسب دانش بيشتر به مراكز مختلف علمي و ديني رفت تا اين كه در علومي چون فقه و ادبيات، مهارت كافي يافت و آثار متعددي را در اين زمينهها پديد آورد. از ميان آنها ميتوان به كتاب "اعرابُ المُفَصَّل" در زمينهي علوم قرآني اشاره كرد. ابراهيم كركي، دانشمند مسلمان در قاهره، پايتخت مصر درگذشت.
درگذشت "سرفردريك هاپكيْنْزْ" دانشمند انگليسي كاشف ويتامين (1947م)
فردريك هاپْكينْزْ، يكي از محققين بزرگ پزشكي، در 20 ژوئن1861م در لندن به دنيا آمد. وي پس از پايان تحصيلات خود، در رشته زيستشناسي به تحقيقات علمي دامنهداري مشغول شد كه تا پايان عمرش ادامه داشت. وي همچنين به مدت سي سال، استاد زيستشناسي دانشگاه كمبريج انگلستان بود و به تدريس مشغول بود. هاپكينز در ادامه تحقيقات خود، موفق به كشف تريپتوفان، مادهاي از دسته آمينو اسيدها گرديد و پس از چندي، دو نمونه پروتئين كشف كرد كه يكي از آنها به ادامه زندگي كمك ميكند. وي همچنين طي اين تحقيقات به كشف ويتامين توفيق يافت و به واسطه اين كشف، به دريافت جايزه نوبل سال 1929م نائل آمد. فردريك هاپكينز سرانجام در 16 می 1947م در 86 سالگي درگذشت. لازم به ذكر است كه ويتامين نوعي مواد آلي است كه بايد به مقدار كم در غذاي انسان و جانوران موجود باشدتا رشد و نمو به صورت طبيعي صورت گيرد. كلمه ويتامين كه از ويتا به معني زنده و آمين كه نوعي ماده شيميايى است، مشتق شده، به طور كلي شامل مواد حياتبخشي هستند كه براي رشد و ادامه زندگي لازم بوده و فقدان آنها، سبب بيماريها و عوارض گوناگون ميشود. همچنين ويتامينها در تبديل غذا به انرژي و انتقال انرژي به نقاط مختلف بدن، در تنظيم سوخت و ساز بدن نيز اهميت دارند.
تولد "يوهان كُپلِر" ستارهشناس و رياضيدان شهير آلماني (1571م)
يوهان كپلر منجم و رياضيدان شهير آلماني در 16 مه 1571م در شهر ويل آلمان به دنيا آمد. در چهار سالگي به آبله سختي مبتلا شد به طوري كه دستهايش فلج و بينايىاش ضعيف گرديد. با اين حال اين ضعف و از كارافتادگي مانع علماندوزي كپلر نشد و پس از ورود به دانشگاه، به مطالعات نجومي روي آورد. وي در 23 سالگي به استادي اخترشناسي برگزيده شد و مطالعات خود را ادامه داد. كپلر در سالهاي نخستِ كار، طرفدار اين نظريه بود كه خورشيد مركز منظومه شمسي است. وي در سال 1609م قوانين حركت سيارات را پيدا كرد و ثابت نمود كه نه تنها مسير حركت سيارهها به دور خورشيد بيضي است، بلكه هر سياره حين گردش در روي مدار، مرتّباً سرعتش را تغيير ميدهد، به اين معني كه هرگاه سياره به خورشيد نزديك ميشود، بر سرعتش اضافه ميگردد. همچنين زمان گردش كامل سيارههايى كه به خورشيد نزديكترند، كمتر از سيارههايى است كه از خورشيد دورند. اين نظرات و به ويژه نظريه حركت سيارهها با مخالفتهاي فراواني مواجه گرديد و كپلر به سختي مورد حمله مخالفان قرار گرفت. كپلر سرانجام نوشتهها و آثار تحقيقي خود را منتشر كرد و در انتظار ماند تا شايد با گذشت زمان، پيشرفتهاي بشري پرده از روي واقعيت بردارد. او همچنين با مطالعه بر روي نور، موفق به كشف قوانين شكست و انكسار نور شد و براي اولين بار، اساس تلسكوپ نجومي را بنياد نهاد. ضمناً كپلر نظريههاي مهمي در مورد نيروي جاذبه زمين و چگونگي جزر و مد درياها داشته است. هر چند در ابتدا، كپلر با تحقيقات عميق خود، اخترشناسان و رياضيدانان روزگار خويش را به تحسين خود واداشت با اين حال پس از آن كه وي در 15 نوامبر 1631م در 60 سالگي درگذشت به زودي از خاطرهها رفت و كسي آثار او را مطالعه نميكرد. ولي دوران افتخار وي از زماني آغاز شد كه اسحاق نيوتن و پيرلاپلاس دانشمندان بزرگ انگليسي و فرانسوي، شناخته شدند و معني آثار او را درك كردند.