دانشمندان احتمال مي دهند جهان اوليه به جاي سه بعد، تك بعدي بوده است. فرضيه اي كه براي اثباتش راه حلي يافته شده كه مي تواند اين فرضيه را رد يا اثبات كند.
آيا جهان اوليه تك بعدي بوده است؟ اين سئوال به شدت گيج كننده اي در قلب نظريه اي فيزيكي است كه دانشمندان فكر مي كنند پاسخ آن را يافته اند. اين نظريه براي اولين بار در سال 2010 توسط محققان دانشگاه بوفالو ارائه شد.
به گفته اين محققان جهان اوليه كه از يك انفجار متولد شده و در ابتدا بسيار كوچك بوده است، پيش از توسعه يافتن و در برگرفتن بعد دوم، مانند يك صفحه تك بعدي بوده و در نهايت به جهاني سه بعدي و امروزي تبديل شده است.
اكنون در مقاله اي جديد همين محققان آزمايشي را ارائه كرده اند كه مي تواند فرضيه ناپديد شدن ابعاد را در جهان اثبات و يا رد كند. از آنجايي كه سفر امواج نوري به سوي زمين زمان زيادي صرف مي كند، تلسكوپهايي كه فضا را رصد مي كنند در واقع مي توانند با نگريستن به بخشهاي خارجي تر جهان به گذشته بازگشته و زمانهاي پيشين را مشاهده كنند.
محققان مي گويند از آنجايي كه امواج گرانشي نمي توانند در فضاي يك يا دو بعدي وجود داشته باشند يك رصد خانه مسطح گرانشي نمي تواند امواج گرانشي به جا مانده از جهان اوليه را رصد كند و به همين دليل مي توان به اين نتيجه رسيد كه جهان اوليه تك بعدي بوده است.
محققان باور دارند نظريه تكامل ابعاد مي تواند ديدگاه انسانها را درباره چگونگي شكل گيري جهان به شدت تغيير دهد.
ايده اصلي نظريه تكامل ابعاد اين است كه بُعديَت به اندازه فضايي كه انسان آن را رصد مي كند و همچنين فضاهاي كوچكتري كه ابعاد محدودتري دارند بستگي دارد.
اين به آن معني است كه به ادامه يافتن توسعه جهان، بعد چهارم نيز در جهان هستي به وجود خواهد آمد، البته در صورتي كه تا كنون به وجود نيامده باشد.
بر اساس گزارش ديلي ميل، در اين نظريه همچنين آمده است كه فضا زماني كه انرژي هاي بسيار قدرتمند مرتبط با جهان اوليه در آن وجود داشته اند، از ابعاد كمتري برخوردار بوده است.
در صورت به تاييد رسيدن چنين فرضيه اي مي توان به دليلي براي توضيح دادن سرعت گرفتن توسعه و گسترش جهان هستي دست پيدا كرد.