شهادت عالم مجاهد آيت اللَّه "آقانوراللَّه نجفي اصفهاني" (1306ش)
آيتاللَّه مهدي معروف به آقانوراللَّه نجفي اصفهاني از روحانيون مجاهد، مهاجر، مصلح، متفكر در سال 1240 ش (1278 ق) در اصفهان به دنيا آمد. پدرش شيخ محمدتقي اصفهاني صاحب هدايةُ المُستَرشِدين و مادرش دختر آيتاللَّه العظمي سيدصدرالدين عاملي از مراجع بزرگ شيعه ميباشد. وي در ابتدا در محضر پدر ارجمندش به دانش اندوزي مشغول شد و پس از چندي براي ادامه تحصيلات، عازم عتبات عاليات گرديد. آقا نوراللَّه در آنجا از محضر استادان نامداري همچون ميرزا محمد حسن شيرازي، سيدمحمدكاظم يزدي و ميرزا حبيباللَّه رشتي بهرهها برد و به مقام رفيع اجتهاد دست يافت. اين عالم مبارز در نهضت تحريم تنباكو در سطح اصفهان فعاليت داشت. از ديگر اقدامات وي فعاليت عليه مبلغين مسيحي با تأسيس انجمن صناخانه و انتشار روزنامهالاسلام ميباشد. آيتاللَّه نجفي اصفهاني با ظل السلطان فرزند خونخوار ناصرالدين شاه كه 30 سال حاكم اصفهان بود مبارزه كرد و وي را از اصفهان اخراج نمود. او در جريان نهضت مشروطه، از اركان نهضت عدالتخانه و مهاجرت كبراي قم نيز به شمار ميرود. آيتاللَّه اصفهاني انجمن مقدس ملي اصفهان را تأسيس و بعد از اخراج ظلالسلطان دست به اصلاحاتي مانند تأسيس بيمارستان و مدرسه زد. اين عالم مجاهد سرانجام از سوي رضاخان (كه مبارزات زيادي با او كرده بود) مسموم، و در 4 دي ماه 1306 ش برابر بااول رجب 1346 ق در 66 سالگي به لقاءاللَّه پيوست. پيكر اين عالم رباني به نجف منتقل شد و در مقبره جد مادري خود آيتاللَّه العظمي شيخ جعفر كاشف الغطاء دفن گرديد.
انتشار "روزنامه ي صور اسرافيل" در صدر مشروطيت(1325 ق)
مجلهي هفتگي صور اسرافيل كه به مديريت ميرزا جهانگير خان شيرازي و با همكاري ميرزا قاسم خان تبريزي و علي اکبر دهخدا منتشر ميشد يكي از برجستهترين نشريههاي دوران مشروطه بود. در دورهي انتشار روزنامهي صور اسرافيل، اين روزنامه به مشكلاتي دچار شد. از جمله آن كه چندين بار نويسندهي او را تكفير كردند و بساط روزنامه را فروپيچيدند. ميرزا جهانگيرخان شيرازي، اين روزنامه را در تكميل معني مشروطيت و حمايت از مجلسِ شوراي ملي و ياري روستائيان، ضُعفا، فقرا و مظلومين، انتشار ميداد. اين روزنامه سرانجام پس از كشته شدن ميرزا جهانگيرخان صور اسرافيل به دستور محمدعلي شاه قاجار تعطيل شد. پس از آن در سال 1337ق، مجدّداً سه شماره به همت علامه دهخدا در سوئيس انتشار يافت و سپس براي هميشه تعطيل گرديد. تا آن وقت، ادبيات و انشاء ايراني عموماً و روزنامهها خصوصاً، به طرز نگارش قديم، حاوي الفاظ مُسَجَّع، بيحقيقت و بدون معني و خالي از سود و اثر بود، اما روزنامهي صور اسرافيل به زبان مردمِ همان زمان نوشته ميشد و حتي از آوردن اصطلاحات و لغات عاميانه ابا نداشت. از اين رو در سبك نثر فارسيِ معاصر تأثير بسزا كرد. مهمترين مقالات اين روزنامه، مقالات علي اكبر دهخدا بود كه تحت عنوان "چرند و پرند" منتشر ميشد.
تولد "كلارا بارتون" بنيانگذار صليب سرخ امريكا(1821 م)(ر.ك: 12 آوريل)
کلارا هارلو بارتون در ۲۵ دسامبر ۱۸۲۱ در آکسفورد ماساچوست متولد شداو در سنین نوجوانی و جوانی به تدریس در مدارس میپرداخت و پس از مدتی در نیوجرسی نخستین مدرسه خصوصی را پایهگذاری کرد. در تاریخ ۱۲ آوریل سال ۱۸۶۱ جنگ داخلی آمریکا آغاز شد. هزاران مجروح وارد واشنگتن شده بودند بدون آنکه دولت آمادگی مراقبت و پرستاری از آنان را داشته باشد. او حدود یک سال از تاسیسات اداری برای ارسال داروهای پزشکی به جبههها دادخواهی کرد که تا به حال اجازه این امر به کسی داده نشده بود، تا زمانی که این اجازه به وی داده شد و بارتون به «فرشته پرستار» سربازانی که در خونینترین جنگها شرکت کرده بودند، تبدیل شد. پس از پایان جنگ هم او اداره یک دفتر دولتی به نام «دفتر سربازان مفقودالاثر» را برعهده گرفت و توانست حدود ۲۲ هزار مفقودالاثر را در فاصله سالهای ۱۸۶۵ تا ۱۸۶۸ مکانیابی کند.کلارا بارتون بعدها صلیب سرخ را در ایالات متحده پایهگذاری کرد. بارتون در سال ۱۹۰۴ از ریاست این سازمان کنارهگیری کرد ولی تا آن زمان موفق شده بود که ایالات متحده آمریکا را وادار به امضای کنوانسیون ژنو سال ۱۸۶۴ و عضویت در سازمان بینالمللی صلیب سرخ کند.او در نهایت در ۹۰ سالگی در ۲ آوریل ۱۹۱۲ در ایالت مریلند از دنیا رفت.
تأسيس "كمپاني هند شرقي فرانسه" در هندوستان (1665م)
كمپاني هند شرقي فرانسه در زمان سلطنت لويى چهاردهم، براي رقابت سياسي، اقتصادي و استعماري با دولت بريتانيا در هندوستان تأسيس شد. اگرچه اين شركت در 25 دسامبر 1665م شكل گرفت اما از سال 1719م در هندوستان مستقر گرديد. دولت انگليس نيز 66 سال قبل از تأسيس كمپاني فرانسه، كمپاني تجاري هند شرقي خود را ايجاد كرده بود. از نتايج تأسيس كمپاني هند شرقي، انجام فعاليتهاي استعماري دولتهاي انگليس و فرانسه در شبه قاره هند و سرزمينهاي مجاور آن بود كه تا مدتها، از طريق اين كمپانيها انجام ميشد، هر چند كه كمپاني فرانسوي در مقايسه با كمپاني انگليسيِ هند شرقي به موفقيت دست نيافت. اين شركت به علت مشكلات مالي در سال 1769م منحل گرديد.