جام جم آنلاين: دانشمندان ادعا مي کنند نخستين نقشه ديجيتالي مغز را تهيه کرده اند که به گفته آنها مي تواند به پزشکان در درک بهتر گستره وسيعي از بيماري ها مانند آلزايمر، اوتيسم و اختلالات رواني کمک کند.
به گزارش ايرنا ، پژوهشگران گروه علوم مغز موسسه «آلن» اين نقشه رايانه اي را پس از چهار سال مطالعه و چيدمان جزييات دقيق بافت مغز تهيه کردند.
محققان، مغز را براي استخراج RNA و تهيه 25 هزار ژن موجود در ژنوم انسان، به بخش هاي مختلف تقسيم کردند. آنها هريک از اين جزييات را به رايانه منتقل کردند تا راهنماي دقيقي از هر بخش به بخش ديگر به دست آيد.
در حقيقت دانشمندان اميدوارند اين نقشه به پزشکان در شناخت چگونگي فعاليت مغز و اکتشافات جديد در زمينه بيماري ها و درمان هايي براي آنها کمک کند.
پژوهشگران اين موسسه اعلام کردند : تاکنون يک نقشه قطعي از مغز انسان با اين ميزان جزييات وجود نداشته است.ما براي نخستين بار توانسته ايم نقشه جامعي از مغز انسان تهيه کنيم.
اين موسسه در حال تهيه اطلسي بر روي پايگاه اينترنتي www.brain-map.org است که به عنوان منبعي براي تحقيق دانشمندان در مورد بيماري هاي مغزي باشد. بر روي اين پايگاه اينترنتي يک سري ابزارآلات رايانه اي براي کمک به محققان در تحليل اين داده ها قرار داده شده تا شواهدي براي بيماري هايي مانند آلزايمر، اوتيسم و ديگر اختلالات رواني مانند افسردگي يافت شود.
پزشکان سالهاست تلاش مي کنند ارتباط ميان نشانه هاي بيماري هاي مورد مطالعه خود را با ويژگي هاي زيست شيمي ژنها که ممکن است مسئول بروز اين بيماري ها باشند، مشخص کنند.
با استفاده از اين نقشه مشاهده چگونگي عملکرد ژنهاي متفاوت قوي و ضعيف در بخش هاي مختلف مغزي امکان پذير مي شود.
جفري ال نيوبل يکي از متخصصان اين موسسه در اين مورد گفت : اطلس «آلن» مي گويد هر ژن در کجاي مغز وجود دارد و اين اطلس تصوير مطلوبي از مغز انسان را به افرادي که اين داده ها را بررسي مي کنند، ارايه مي دهند.
اين دانشمندان اکنون قصد دارند هشت مغز ديگر را تا پايان سال جاري ميلادي بررسي کنند تا درک بهتري از تفاوت هاي بين افراد به دست آورند.
آنها همچنين قصد دارند مغز زنها را براي مشاهده تفاوت هاي موجود بررسي کنند.