جام جم آنلاين: نمايشگاه CEBIT از بزرگترين رويدادها در عرصه فناوريهاي نوين است كه همه ساله در شهر هانوفر آلمان برگزار ميشود. نمايشگاه سبيت 2011 با حضور بيش از 4200 شركت بزرگ توليدكننده تجهيزات و فناوريهاي ديجيتالي از روز اول تا پنجم مارس در شهر هانوفر برگزار شد.
اگرچه بسياري بر اين باورند كه برگزاري نمايشگاه محصولات الكترونيكي لاس وگاس (CES) و نمايشگاه موبايل بارسلونا كه چندي پيش برگزار شدند از جمله عواملي هستند كه موجب شدهاند سبيت امسال در مقايسه با سالهاي گذشته با استقبال چندان خوبي از سوي مخاطبان و علاقهمندان به فناوريهاي ديجيتال مواجه نباشد، اما سبيت امسال نيز همچون سالهاي گذشته آوردگاه بزرگي براي محصولات جديد در اين حوزه بود كه همه و همه دستبهدست هم داده تا آينده متفاوتي را براي زندگي ما انسانها در اين كره خاكي به تصوير بكشند. ابرهاي محاسباتي، فناوري سهبعدي كه اين روزها بسياري از ابعاد زندگي ما انسانها را به تسخير درآورده و تقريبا در هر حوزهاي ردپايي از خود به جاي گذاشتهاند و همچنين كامپيوترهاي سخنگو و قلمهاي هوشمند از جمله محورهاي اصلي مطرح شده در سبيت امسال هستند. علاوه بر اين به نظر ميرسد تبلتها كه در 2 نمايشگاه قبلي نيز توانستند گوي سبقت را از ديگر فناوريهاي به نمايش گذاشته شده ربوده و رتبه نخست اين نمايشگاهها را از آن خود سازند نيز در اين نمايشگاه يكي از برترينها در حوزه فناوري باشند. همچنين علاوه بر اين، گوشيهاي هوشمند تلفن همراه به عنوان نسل جديد گوشيها و امكانات لازم براي ايجاد امكان دسترسي به اينترنت پرسرعت نيز از ديگر موضوعات مهم و مورد بررسي در سبيت 2011 بودند.
از ابرهاي محاسباتي تا گوشيهاي هوشمند
ابرهاي محاسباتي كه از آغاز انقلاب بزرگي در عرصه فناوريهاي ديجيتالي خبر ميدهند يكي از مباحث داغ مطرح شده در سبيت بودند. در حقيقت ابرهاي محاسباتي سيستمهاي پيچيدهاي هستند كه ذخيره اطلاعات روي اينترنت و بدون نياز به نصب نرمافزارهاي مخصوص را امكانپذير خواهند كرد و بر اين اساس پيشبيني ميشود كه اين ابرهاي محاسباتي كه آينده اينترنت را رقم خواهند زد، بتوانند تا چند سال آينده مسووليت بخش عمدهاي از عمليات كامپيوتري را به عهده گيرند. ابرهاي محاسباتي مجموعهاي از منابع كامپيوتري نرمافزاري شامل برنامههاي جانبي و محاسباتي و برنامههايي براي ذخيرهسازي و ثبت اطلاعات هستند كه به صورت آنلاين و از طريق اينترنت در اختيار كاربران قرار ميگيرند. اين فناوري به كاربران اجازه ميدهد به جاي استفاده از برنامههاي نصبشده روي سيستم كامپيوترهاي شخصي خود برنامههايي كه روي سرورهاي اينترنتي نصب شده و قابل دسترسي است را مورد استفاده قرار دهند و بهاين ترتيب كاربر براي استفاده از يك برنامه نرمافزاري مانند نرمافزار تايپ يا همان word بدون اين كه لازم باشد آن را روي سيستم كامپيوتر خود نصب كند و تنها از طريق اتصال به اينترنت متن مورد نظر خود را تايپ و آن را روي يك حافظه مجازي آنلاين ذخيره كند. ابرهاي محاسباتي كه نسل جديدي از خدمات ارائه شده از طريق اينترنت هستند متشكل از شبكههاي زيرساختي عظيمي هستند كه زمينه مناسبي براي افزايش همكاري ميان كاربران، شركتهاي نرمافزاري و همچنين سرويسهاي ارائهدهنده خدمات اينترنتي فراهم ميكنند. اما از آنجا كه روز به روز بر تعداد كاربران شبكههاي اينترنتي افزوده ميشود زندگي به شيوه الكترونيكي موجب افزايش پيوند ميان كاربران و دنياي اينترنت خواهد شد. در سالهاي اخير بسياري از شركتهاي توليدكننده گوشيهاي تلفن همراه در سطح دنيا بيشترين توجه خود را به طراحي و ساخت گوشيهاي هوشمند معطوف كردهاند كه علاوه بر داشتن امكانات مختلف، قابليت اتصال به شبكههاي اينترنتي از جمله ويژگيهاي منحصر بهفرد اين گوشيها محسوب ميشود. يكي از پرطرفدارترين بخشهاي سبيت امسال نيز گوشيهاي همراه هوشمند بودند كه توانستند عنوان قهرماني اين دوره از رقابتهاي برگزار شده در ميان فناوريهاي ديجيتالي مطرح در سطح دنيا را از آن خود سازند.
شيوع تب سهبعدي در دنياي فناوري
يكي از مهمترين خبرها كه در زمينه توليد گوشيهاي هوشمند جديد سر و صداي زيادي را در نمايشگاه CES و كنگره موبايل بارسلونا به راه انداخته و در سبيت امسال نيز مورد توجه بسياري از كاربران قرار گرفت، اين بود كه تب سهبعديشدن به دنياي گوشيهاي تلفن همراه نيز راه يافته است و از اينرو بسياري از شركتهاي بزرگ در تلاش هستند تا امكان پخش تصاوير ويدئويي سهبعدي را نيز در گوشيهاي هوشمند جديدي كه در آيندهاي نزديك به بازار عرضه خواهند شد، فراهم كنند و به اين ترتيب پيشبيني ميشود گوشيهاي هوشمندي كه از اواسط سال جاري ميلادي با قابليت پخش تصاوير سهبعدي به بازار عرضه خواهند شد بتوانند به بازار فروش خوبي در ميان كاربران تلفن همراه دست يابند.
نكته: جزئيات بيشتري از فناوريهاي معرفي شده در نمايشگاه سبيت 2011 مانند نمايشگرهاي 3بعدي، نسل جديد لوحهاي فشرده و کامپيوترهاي سخنگو را ميتوانيد در وبسايت رسمي CEBIT به نشاني Cebit.com و نقدهاي بيشتر را در وبسايتهاي Cnet.com و PCmag مطالعه کنيد
گوشيهاي سهبعدي LG نخستين گوشيهاي هوشمند سهبعدي هستند كه در نمايشگاه سبيت به معرض نمايش گذاشته شد و از اينرو LG توانسته است نام خود را به عنوان يكي از پيشگامان اين فناوري به ثبت برساند. با توجه به آنچه گفته شد ميتوان انتظار داشت كه در آيندهاي نهچندان دور سهبعديبودن از ويژگيهاي متداول و معمول در سيستمهاي ديجيتالي مانند نمايشگرهاي تلويزيوني، گوشيهاي تلفن همراه، تبلتها و نمايشگرهاي كامپيوتري باشد.
نسل جديد بازيهاي كامپيوتري
بازيهاي كامپيوتري جديدي كه براساس فناوري پيشرفته كينكت مايكروسافت طراحي شدهاند يكي از ديگر بخشهاي سبيت بودند كه با استقبال چشمگيري از سوي بازديدكنندگان مواجه شدند. بيشك پيشرفتهاي به دست آمده توسط شركتهاي بزرگي مانند سوني، نينتندو و مايكروسافت از عواملي هستند كه نقش بسيار مهمي در افزايش محبوبيت بازيهاي كامپيوتري و رونق بازار براي خريد نسل جديد اين سرگرميها داشتهاند. برخلاف آنچه بسياري از افراد تصور ميكنند كينكت يك كنسول بازي نيست بلكه نسل جديدي از فناوريهاي طراحي شده براي كنسولهاي بازي است و در حقيقت دوربيني است كه مانند يك وبكم به كنسول بازي متصل خواهد شد. اين دوربين مجهز به حسگرهايي است كه با استفاده از اشعه مادون قرمز و نرمافزارهايي كه روي آن نصب شده است، نقاط مختلف بدن شما را شناسايي ميكند و به اين ترتيب شما ميتوانيد خودتان نقش دسته بازي را داشته باشيد و تمام مراحل بازي را از طريق حركات بدن خود تحت كنترل قرار دهيد. امكانات اين فناوري تنها محدود به اينجا نخواهد شد، كينكت علاوه بر دوربين به يك ميكروفن هم مجهز است و به اين ترتيب شما ميتوانيد از فرمانهاي صوتي هم در بازي استفاده كنيد. تنها در 10 روز اول پس از عرضه كينكت توسط مايكروسافت، يك ميليون عدد از آن به فروش رفت و اين نشان ميدهد كه اين دستگاه ميتواند نيازهاي بسياري از علاقهمندان به بازيهاي كامپيوتري را پاسخگو باشد. اين امكانات زمينه مناسبي را براي طراحي بازيهاي كامپيوتري جديد فراهم ساخته است كه در سبيت امسال با استقبال خوبي مواجه شدند.
كامپيوترهايي كه با شما سخن ميگويند
رباتهاي سخنگو پس از اين كه بسياري از روياهاي كودكي انسانهاي امروزي را به واقعيت مبدل ساختند و توانستند به عنوان يك دوست صميمي پاسخگوي احساسات كاربران خود باشند اين بار در قالب كامپيوترهاي سخنگو در فناوري ساخت اتومبيلهاي جديد مورد استفاده قرار گرفتند. اين سيستمهاي هوشمند هنگامي كه شما در حال رانندگي هستيد قابليت اجراي بيش از 10 فرمان صوتي به 19 زبان مختلف را دارند. ويژگي منحصر به فرد اين سيستم كامپيوتري، هوشمند بودن آن است يعني اين كه بدون تماس با دست و تنها از طريق شنيدن صداي فرد راننده دستورات را اجرا ميكند. براي مثال اگر شما قصد داريد به يك موسيقي خاص گوش كنيد تنها كافي است نام آن را به اين سيستم كامپيوتري كه Sync نام دارد بگوييد تا بلافاصله آن را پيدا كرده و برايتان پخش كند. اين سيستم قابليت اتصال به اينترنت را نيز دارد و به اين ترتيب از طريق تلفن همراه فرد راننده به اينترنت وصل شده و او را در جريان آخرين ايميلهاي دريافتي خود قرار خواهد داد. بنابراين تنها كافي است حواس خود را به رانندگي معطوف كنيد و هرگاه به چيزي نياز داشتيد يا اين كه قصد انجام كار ديگري را در حين رانندگي داشتيد از Sync بخواهيد آن را برايتان انجام دهد.
فرانك فراهانيجم / جامجم