جام جم آنلاين: کارشناسان هشدار مي دهند که به نظر مي رسد مصرف تعداد زيادي نوشيدني هاي شيرين خطر فشار خون بالا را افزايش مي دهد.
يافته ها حاکيست که به ازاي هر يک قوطي نوشابه شکردار که در روز مصرف شده باشد، فشار خون به طور منظم بالاتر مي رود.
داده هاي مربوط به بيش از 2500 نفر نشان مي دهد که نوشيدن بيش از 355 ميلي ليتر آبميوه شکردار يا نوشابه گازدار در روز مي تواند توازن فشار خون را به هم بزند.
اين مطالعه توسط محققان بريتانيايي و آمريکايي در نشريه "هايپرتنشن" چاپ شده است.
مکانيسم دقيق اين ارتباط معلوم نيست، اما دانشمندان معتقدند که شکر زياد در خون باعث به هم خوردن حالت عادي رگ ها و ميزان نمک در بدن مي شود. نوشيدني هاي رژيمي که با شيرين کننده هاي مصنوعي شيرين شده باشد چنين خطري در بر ندارد.
صنعت نوشابه سازي مي گويد که محصولات آن در صورتي که "به اندازه" مصرف شود خطري ندارد.
انجمن قلب آمريکا مي گويد که نبايد هفته اي بيش از سه قوطي 355 ميلي ليتري نوشابه مصرف کرد.
در اين مطالعه در چهار مورد از داوطلبان 40 تا 59 ساله از بريتانيا و آمريکا خواسته شد تا آنچه را در 24 ساعت قبل نوشيده بودند ثبت کنند. همچنين نمونه ادرار آنها گرفته و فشار خونشان اندازه گيري شد.
به ازاي مصرف هر يک قوطي اضافه نوشابه شکردار در روز، فشار سيستول داوطلبان 1.6 ميليمتر جيوه و فشار دياستول آنها 0.8 ميليمتر جيوه بيشتر بود.
در مجموع به نظر مي رسيد کساني که مقدار زيادي نوشيدني هاي شيرين شده با شکر مصرف مي کردند رژيم هاي غذايي بدتري داشتند و احتمال اضافه وزن آنها بيشتر بود.
اما صرف نظر از اين مساله، ارتباط آن با فشار خون حتي پس از احتساب عواملي مثل وزن و قد، قابل توجه بود.
خطر سكته مغزي
پروفسور پل اليوت از دانشکده بهداشت عمومي در امپريال کالج لندن و نويسنده ارشد اين مقاله تحقيقي، گفت: "خيلي ها واقفند که اگر نمک زيادي در رژيم غذايي شما باشد، احتمال ابتلا به فشار خون بالا بيشتر مي شود."
"نتايج اين مطالعه حاکيست که مردم همچنين بايد مراقبت ميزان مصرف شکر هم باشند."
فشار خون بالا يک عامل خطرزا براي بيماري قلب و عروق است.
خطر حمله قلبي يا سکته مغزي براي کسي که ميزان فشار خون او 135 بر 85 است دو برابر کسي است که فشار خون او 115 بر 75 است.
در اين مطالعه، ارتباط ميان نوشيدني هاي شکردار و فشار خون بالا به خصوص در کساني قوي بود که علاوه بر شکر مقدار زيادي نمک هم مصرف مي کردند.
از قبل معلوم بوده است که نمک زائد در رژيم غذايي به فشار خون بالا دامن مي زند.
بنياد قلب بريتانيا گفت که براي درک بهتر ارتباط ميان شکر و فشار خون به تحقيقات بيشتري نياز است.
ويکتوريا تيلور، از کارشناسان اين بنياد، گفت که بهترين کار اين است که مردم تعداد زيادي نوشيدني هاي شکردار مصرف نکنند زيرا باعث افزايش کالري مصرفي مي شود که مي تواند به چاقي مفرط، از عوامل عمده بيماري قلبي، منجر شود.
بي بي سي