جام جم آنلاين: محمد يونس، برنده جايزه صلح نوبل و مدير عامل و بنيان گذار "گرامين بانک" در بنگلادش که با تأمين وام هاي کوچک موجب بهبود وضع زندگي افراد فقير در اين کشور بوده، از سمت خود برکنار شده است.
بانک مرکزي بنگلادش گفته است که او سالها فراتر از سن قانوني بازنشستگي، که شصت سال است، خدمت کرده و از اين رو بايد اخراج مي شد.
محمد يونس که در حال حاضر هفتاد سال دارد، گفته است که عليه اين تصميم، اقدامات حقوقي به عمل خواهد آورد.
رئيس بانک گرامين که توسط دولت منسوب شده است مي گويد که پروفسور يونس به اين دليل اخراج شده است که شيوه انتصاب او در سال 1993 از اساس غلط بوده است.
وي افزود: "طبق قوانين، مدير عامل بانک بايد توسط هيات مديره بانک و با تاييد بانک مرکزي انتصاب شود. اين در حالي است که محمد يونس توسط بانک مرکزي تاييد نشده بود."
اما طبق بيانيه اي که گرامين بانک روز چهارشنبه 2 مارس صادر کرد، انتصاب پروفسور محمد يونس با کليه قوانين مطابقت داشته است.
در بخشي از اين بيانيه همچنين آمده است که پروفسور يونس از همين رو در مقام خود به عنوان مدير عامل باقي خواهد ماند.
اختلاف هاي ديرينه
تلاش براي برکناري پروفسور يونس، نتيجه سال ها اختلاف بين وي و دولت بنگلادش است.
در سال 2007 هنگامي که پروفسور يونس تلاش کرد تا حزب خود را تشکيل دهد بين او و شيخ حسينه، نخست وزير شکاف هايي ايجاد شد.
25 درصد از سهام بانک گرامين متعلق به دولت است.
الگويي که محمد يونس در زمينه اهداي وام هاي کوچک تجاري به فقرا ابداع کرد، اکنون در بسياري از کشورهاي جهان، از جمله آمريکا، مورد استفاده قرار مي گيرد.
دعواي حقوقي بين محمد يونس و دولت احتمالا به دادگاه کشيده خواهد شد.
به گفته خبرنگاران، تلاش براي برکناري محمد يونس در مجامع بين المللي با استقبال روبرو نخواهد شد.
بسياري از ناظران تحولات بين المللي از جمله تعداد زيادي از سازمان هاي خيريه، اقدامات عليه محمد يونس را از قبل برنامه ريزي شده و داراي "انگيزه سياسي" مي دانند.
بي بي سي