جام جم آنلاين: عضو سازمان فضايي با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران طبق سند چشم انداز تا سال 1404 انسان به فضا ارسال مي کند ، گفت: در حال حاضر مطالعاتي در اين زمينه در دستور کار قرار دارد که در فاز موجودات زنده غير انساني اين مطالعات پس از موش بر روي ميمون در حال انجام است.
دکتر فتح الله امي در گفت و گو با مهر ، علوم و فنون هوافضا را جزء فناوري ها و تکنولوژي هاي پيشرفته و نوين دانست و افزود: در دنيا کشورهاي محدودي هستند که وارد اين عرصه شدند چرا که يا توانمندي علمي آن را ندارند و يا از حمايت کننده مالي برخوردار نيستند از اين رو کشورهايي که در علوم هوا فضا سرمايه گذاري مي کنند کم هستند.
وي با اشاره به وضعيت و جايگاه ايران در اين حوزه اظهار داشت: يکي از کشورهايي که در اين زمينه اقدام به سرمايه گذاري کرده ايران است. اين توجه ويژه به دليل سياستگداري هاي راهبردي کشور و تاکيدات سند چشم انداز بوده است از اين رو کشور در مسير کشورهاي صاحب تکنولوژي هوافضا در حرکت است.
عضو سازمان فضايي با تاکيد بر اينکه کشور در حوزه طراحي و ساخت ماهواره برها پيشرفت خوبي داشته است خاطرنشان کرد: ما با دستيابي به فناوري ماهواره برها توانمندي پرتاب ماهواره را داريم ولي به طور کلي مي توان گفت در صنعت فضا پيشرفت هاي خوبي داشتيم ولي در بخش هوا هنوز وضعيت مطلوبي نداريم.
وي با اشاره به اقدامات کشور در حوزه ارسال انسان به فضا گفت: موضوع پرتاب انسان به فضا از بحث پرتاب ماهواره از نظر ماموريت ويژه اي که بر عهده بخش ماموريتي سيستم است متفاوت است. به اين معنا که در ارسال ماهواره به فضا، اصراري به بازگشت آن نيست و زماني که مدت زمان مامورت ماهواره تمام مي شود به عنوان زباله فضايي در فضا رها مي شود.
«امي» افزود: ولي انساني که به عنوان فضانورد به فضا مي رود حتما بايد به زمين برگردد لذا آن قسمت مفيد ماهواره بر حامل کپسول زيستي است تا انسان را به فضا ببرد و بعد از انجام ماموريت مجددا سالم به زمين بازگرداند.
وي با بيان اينکه ما در اين زمينه در گام هاي اوليه اين تکنولوژي هستيم، اضافه کرد: در حال حاضر مطالعاتي بر روي موجودات زنده غير از انسان در حال انجام است ولي انسان با ساير موجودات زنده تفاوت ماهوي به لحاظ ضرورت سالم بازگشتن به زمين را دارد.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس يادآور شد: طبق برنامه زمان بندي و مطالعاتي که انجام شده است پيش بيني مي شود که اگر همه پيش بيني ها محقق شود ارسال انسان به فضا تا سال 1404 محقق مي شود.
«امي» همچنين به تجربه کشور در زمينه ارسال محموله زيستي به فضا اشاره کرد و گفت: با يک بار تجربه نمي توان دستاوردهاي مورد انتظار را به دست آورد. اين تجربيات نياز دارد که صدها بار ديگر تکرار شود تا زمينه مناسب براي ارسال انسان به فضا فراهم شود.
وي از ادامه تحقيقات در زمينه ارسال محموله هاي زيستي به فضا خبر داد و اظهار داشت: مطالعات در اين زمينه ادامه دارد و در حال حاضر برنامه هايي براي انجام تست هاي مورد نياز در دستور کار قرار دارد.
عضو سازمان فضايي با اشاره به تجربه اول کشور در زمينه پرتاب محموله زيستي به فضا يادآور شد: موجوداتي که در محموله زيستي ارسال شد موش بود. اين موجود به علت اينکه تحمل خوبي که در برابر فشار ناشي از شتاب گرانشي دارد، انتخاب شد.
«امي» ، ميزان اين فشار را 7 تا 8 جيوه ذکر و خاطرنشان کرد: پس از موش، ميمون تحمل خوبي نسبت به فشار ناشي از شتاب گرانشي دارد از اين رو در حال حاضر بر روي ميمون کار مي شود.