جام جم آنلاين: محققان دانشگاهي ايران موفق به ابداع يك سيستم ميکروالکترونيکي شدند كه با شبيه سازي دستورات حرکتي سيستم عصبي مرکزي انسان و تحريك اعصاب حركتي در معلولان قطع نخاع به آنها امكان ميدهد بدون استفاده از بريس حركت كنند.
به گزارش ايسنا، اين دستگاه موسوم به پاراواک كه حاصل تلاش چندين ساله محققان دانشگاههاي علم و صنعت، علوم پزشكي شهيد بهشتي و صنعتي اميركبير است، روز سه شنبه طي مراسمي در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي رونمايي شد.
رضا رمضاني ، جوان ايراني كه در سال 1376 در اثر سانحه تصادف، دچار ضايعه نخاعي در سطح T7 شد و هر گونه حس و حرکتي را در اندام تحتاني خود از دست داد، يكي از افرادي است كه با استفاده از پروتز عصبي پاراواک، پس از 12 سال، بار ديگر قادر به ايستادن و گام برداشتن شده است.
وي از «واکر» براي حفظ تعادل خود استفاده ميکند و اندام حركتياش با کنترل انقباض عضلات توسط سيستم عصبي پاراواک فعاليت ميكند.
دكتر عباس عرفانيان اميدوار ، دانشيار مهندسي پزشكي دانشگاه علم و صنعت ايران و مجري طرح اظهار كرد: روش ارائه شده در اين طرح مبتني بر يک سيستم ميکروالکترونيکي با تراشه ريزپردازندههايي است که قابليت شبيه سازي دستورات حرکتي سيستم عصبي مرکزي انسان را داراست و با ارسال اين دستورات به اعصاب حرکتي، باعث انقباض عضلات فلج شده و حرکت را در عضو فلج ايجاد و کنترل ميکند.
وي تصريح كرد: سيستم Parawalk در نوع خود منحصر به فرد بوده و با بکارگيري مدلهاي رياضي از سيستمهاي اسکلتي عضلاني و استراتژي هاي کنترلي ، ميزان انقباض عضلات فلج را در طول حرکت کنترل مي کند. اين سيستم در سطح بينالمللي مطرح شده و هماکنون جنبههايي از آن به صورت مقالات در مجلات خارج از کشور به چاپ رسيده است.
دكتر عرفانيان خاطرنشان كرد: سيستم ParaWalk براي ايجاد حرکتهاي ايستادن، گام برداشتن و نشستن افراد دچار ضايعه نخاعي کامل در سطح کمر (سطح ضايعه بايد بين T4-T12 باشد) بکار ميرود. علاوه بر ايجاد تحرک در افراد ، اين روش باعث کاهش اسپاستيسيتي، افزايش گردش خون در اندام تحتاني فلج و بهبود وضعيت قلبي عروقي افراد پاراپلژيک شده و از زخم بستر جلوگيري ميکند.
دانشيار مهندسي پزشكي دانشگاه علم و صنعت افزود: سيستم ساخته شده تاکنون بر روي پنج نفر فرد پاراپلژيک به کار گرفته شده، به طوريکه اين افراد، قادر به ايستادن و گام برداشتن بدون استفاده از بريس شدهاند. از اين رو به منظور خدمت رساني و استفاده از سيستم ساخته شده براي رفع مشکلات حرکتي در افراد دچار ضايعه نخاعي، تفاهم نامهاي بين دانشگاه علم و صنعت ايران، بيمارستان خاتم الانبياء (ص) و دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي به امضاء رسيده است.
به گفته دكتر عرفانيان ، افرادي كه با ضايعات نخاعي مواجهند ميتوانند براي کسب اطلاعات بيشتر و آگاهي از شرايط استفاده از اين سيستم با مرکز فناوري عصبي ايران (دانشگاه علم و صنعت) به شماره تلفن 77240465-021 تماس بگيرند.