جام جم آنلاين: پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فنون هستهاي سازمان انرژي اتمي ايران، موفق به توليد راديوداروي جديد درماني موسوم به كروميك فسفات p-32 براي درمان سرطان كبد شدند.
به گزارش ايسنا، اين راديودارو كه توليد آن مستلزم بهرهگيري از روشهاي پيچيدهاي است، در بيماران داراي متاستازهاي كبدي قابل استفاده است.
راديوداروي p-32 از طريق عمل كاتتراسيون شريان كبدي و يا به طور موضعي به توده سرطاني كبد تزريق ميشود. در اين شيوه درماني با تزريق اكتيويتهاي در حدود 10 ميلي كوري امكان پرتودهي 40 الي 150 گري به تومور كبد ايجاد ميشود كه منجر به كوچك شدن تومور سرطاني و افزايش طول عمر بيمار ميشود.
به علت محدوديتهاي استفاده از پرتو درماني خارجي و عدم استفاده از آن براي متاستازهاي كبدي، درمانهاي تزريق مستقيم دارو به كبد نقش موثري ايفا ميكند. اين در حالي است كه كبد شايعترين محل متاستاز بوده و سالانه بيش از 2 ميليون موارد جديد متاستازهاي كبدي در آمريكا گزارش ميشود.
از جمله درمانهاي تزريق از طريق شريان ميتوان به روشهاي آمبوليزاسيون شريان كبدي، كمو آمبوليزاسيون (تزريق داروي شيمي درماني و آمبوليزاسيون كبدي) و راديو آمبوليزاسيون (آمبوليزاسيون شريان كبدي با ذرات راديو اكتيو اشاره كرد.
راديوداروي كروميك فسفات p-32 كه به صورت ميكرو ذرات راديواكتيو است، مستلزم تركيب، اندازه و شكل خاصي است تا در اين تكنيك درماني قابل تزريق باشد.
از آن جا كه نيمه عمر اين راديوردارو كوتاه است و واردات آن از خارج كشور امكانپذير نيست، اهميت فوقالعاده توليد آن را براي بيماران سرطاني نشان ميدهد.
برآورد اوليه حاكيست تعداد بيماراني كه ميتوانند در كشور از تكنيك راديوايمبوليزاسيون كبد بهره ببرند سالانه حداقل 2000 بيمار عنوان شده است.