جام جم آنلاين: افزايش مصرف نوشيدنيهاي انرژيزا در کشورهاي مختلف و هشدار برخي منابع نسبت «خطرناک» بودن اينگونه نوشيدنيها براي سلامت افراد، باعث شدهاست تا دانشمندان تحقيقاتي را در اين زمينه انجام بدهند.
روزنامه اينترنشنال هرالد تريبون در مقالهاي در اين مورد مينويسد: مشاهده ترکيبات عجيبي که در نوشيدنيهاي انرژيزا مثل رد بول، راکاستار، مانْستر و فول ثراتر بهکار رفته و افزايش نگرانيها درباره اثرات احتمالي کوتاهمدت و درازمدت آن انگيزهاي شد تا برخي دانشمندان در اين زمينه تحقيقات را آغاز کنند.
پژوهشگراني که بر روي اين نوشيدنيها تحقيق کردهاند خاطرنشان ميکنند که نوشابههايي که حاوي سطح بالايي از کافئين هستند ميتوانند باعث افزايش فشار خون بشوند و بر روي تپش قلب و کارکرد مغز تأثير بگذارند.
پژوهش تازهاي که در اين زمينه از سوي سه محقق از دانشگاه تگزاس، و دانشگاه کوئينزلند استراليا انجام شده اينگونه نتيجهگيري ميکند که افراد آسيبپذير ممکن است با مصرف اين نوع نوشيدنيها حتي جان خود را به خطر بيندازند.
گزارش تحقيقي اين سه دانشمند مينويسد: چهار مورد مستند از مرگ در اثر مصرف کافئين زياد گزارش شده و پنج مورد گزارش مرگ ديگر هم در اثر مصرف نوشيدنيهاي انرژيزا و نيروزا به دست ما رسيدهاست.
به گفته اين محققان، يک جوان سالم که يک روز تمام را به مسابقه با موتور و نوشيدن اينگونه نوشابهها گذرانده بود دچار ايست قلبي شده و يک جوان 18 ساله نيز که دو قوطي «رد بول» نوشيده بود در حال بازي بسکتبال جان سپرد.
اين دانشمندان ميگويند که به چهار مورد نيز برخوردهاند که افرادي مبتلا به بيماري رواني موسوم به اختلال دوقطبي (يا بيماري شيدايي-افسردگي) با مصرف نوشابه انرژيزا دچار تشديد حالت شيدايي (سرخوشي بيش از حد) شدهاند.
بنا به گزارش اينترنشنال هرالد تريبون، روي آوردن روزافزون نوجوانان به اين نوشيدنيها بهراستي مايه نگراني شده و از اثرات بلندمدت اين روند فعلاً اطلاعي در دست نيست.
تروي تاتل يکي از فيزيولوژيستهاي دانشگاه هيوستون تگزاس که در اين پژوهش کار کرده در اين باره ميگويد: بخشي از اثرات کوتاهمدت را ديدهايم ولي پيامدهاي بلندمدت چه ميشود؟ تأثير اين نوشيدنيها بر بيماريهاي کبدي و قلبي، مقاومت انسولين و ديابت چه خواهد بود؟ ميشود در مورد بسياري از عواقب احتمالي اين نوشيدنيها گمانهزني کرد اما بايد بگويم که الان در اين مورد هيچ چيز نميدانيم.