برخی علمای الازهر در موضعگیری كم سابقه از خلع رئیس جمهور تونس بعنوان یك اقدام شرعی حمایت كردند.
به گزارش شبكه اجتهاد، برخی از شیوخ الازهر با اشاره به خلع 'زین العابدین بن علی' رئیس جمهور سابق تونس، این كار را نزدیكترین كار به شریعت اسلامی خواندند و اشاره كردند: در صورتی كه حاكم جامعه، از اجرای برنامههای تعیین شده سر باز زند، مردم نیز مجاز خواهند بود كه علیه او خروج كرده و از وی اطاعت نكنند.
دكتر 'محمد رأفت عثمان' عضو مجمع مطالعات اسلامی و مجمع فقهای اسلام آمریكا، در این خصوص گفت: اطاعت از ولی امر در دین اسلام به شرط آن است كه او از اجرای احكام شریعت سر باز نزند.
وی در استدلال سخن خویش، روایتی از زمان پیامبر اكرم(ص) نقل كرد كه: گروهی از مسلمانان به همراه والی خود به سفر رفته بودند؛ والی بر آنان خشم گرفته و از ایشان پرسید: آیا نباید از من اطاعت كنید؟ مسلمانان پاسخ دادند: البته. وی گفت: هیزمی جمع كنید و آتش برپا نمائید. آنان چنین كردند. والی به آنان دستور داد كه خود را در آتش بیندازند. آنان از این كار ابا كرده و گفتند: ما اسلام آوردیم كه از آتش بگریزیم، پس چگونه الان داخل آتش شویم؟
آنان هنگام بازگشت از سفر، نزد رسول خدا (ص) رفته و ماجرا را برای ایشان بازگو كردند. حضرت فرمود: 'اطاعت از حاكم در صورت اطاعت وی از خداست'.
عثمان ادامه داد: فرموده رسول خدا(ص) نشان میدهد كه اطاعت از ولی امر با عدم معصیت او از خداوند و عدم مخالفت با احكام شریعت ارتباط دارد.
عثمان با تأكید بر صحیح بودن خلع رئیس جمهور تونس، اظهار داشت: این كار شرعاً جایز بوده است.
دكتر 'عبدالمعطی بیومی'، عضو مجمع مطالعات اسلامی نیز عنوان كرد: فرموده خداوند متعال 'واطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الأمر منكم' به این معنی نیست كه حاكم یا ولی امر، حق اطاعت مطلق دارد، بلكه این اطاعت مقید به عدم مخالفت وی از اوامر الهی است.
بیومی تأكید كرد: اگر حاكم با احكام شریعت مخالفت كند و فساد داشته باشد، خروج بر این حاكم واجب است.