برنامه غذايي نامناسب يكي از عوامل مهم در بروز بيماريهاي قلبي - عروقي است كه تغييراتي در چربي خون را سبب ميشود و در ابتلا به تصلب شرايين و بيماريهاي قلبي - عروقي نقش بسيار مهمي دارد.
به گزارش سلامت نیوزه به نقل از ایسنا ، مطالعات نشان داده است جوامعي كه از رژيم غذايي با كلسترول و چربي جامد كمتري برخوردارند، ميزان بروز بيماريهاي قلبي - عروقي كاهش يافته و به دنبال آن ميزان چربي خون آنها نيز كمتر ميشود.
رژيم غذايي نامناسب ميتواند در ايجاد چاقي، افزايش چربي خون، ديابت و افزايش فشار خون موثر باشد. اين عوامل زمينهساز بروز بيماريهاي قلبي - عروقي هستند.
بيماريهاي قلبي - عروقي از مهمترين عوامل مرگ و مير و از عمدهترين مشكلات بهداشتي در كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه به شمار ميروند. در ايران نيز سالانه حدود 40 درصد مرگ و مير به بيماريهاي قلبي - عروقي مربوط ميشود.
برخي از عوامل ابتلا به بيماريهاي قلبي - عروقي را افزايش ميدهند كه از آنها به عنوان عوامل خطر نام برده ميشود. فردي كه حداقل داراي يكي از اين عوامل خطر باشد آمادگي بيشتري براي ابتلا به بيماريهاي قلبي - عروقي خواهد داشت.
بر اساس اعلام انستيتو تحقيقات تغذيهاي و صنايع غذايي كشور، تغذيه نامناسب، فشار خون بالا، چربي خون بالا (كلسترول و تري گليسريد)، استعمال سيگار، فشار روحي رواني، بيتحركي، سن و جنس (مردان بالاي 45 سال، زنان بالاي 55 سال)، داشتن زمينه ارثي بيماريهاي قلبي - عروقي، چاقي و ديابت از جمله عوامل خطر بروز بيماريهاي قلبي به شمار ميروند.
براي پيشگيري از بروز بيماريهاي قلبي - عروقي توجه به عواملي مانند كاهش مصرف گوشتهاي قرمز و تاكيد بر مصرف گوشتهاي سفيد مانند مرغ و ماهي لازم است. همچنين توصيه ميشود تا حد امكان از غذاهاي سرخ شده و مصرف روغنهاي جامد، حيواني و نباتي خودداري شود.
گنجاندن روغنهاي مايع مانند زيتون، كانولا، در برنامه غذايي روزانه، مصرف انواع مغزها مانند گردو، بادام، پسته، فندق و ... به عنوان بخشي از چربي روزانه، كاهش مصرف نمك و فرآوردههاي غذايي شور، مصرف ماهي حداقل 2 بار در هفته، محدود كردن مصرف غذاهايي مانند مغز، قلوه، كله و پاچه، استفاده از سير و پياز به عنوان طعم دهنده غذاها، مصرف شير و فرآوردههاي كم چرب آن، استفاده از نانهاي سبوسدار و فرآوردههايي كه از غلات سبوسدار تهيه ميشوند نيز در پيشگيري از بروز بيماريهاي قلبي -عروقي موثرند.
همچنين دست كشيدن از غذا قبل از سيرشدن، افزايش مصرف سبزي و ميوه در برنامه غذايي روزانه، مراجعه به موقع به پزشك و متخصص تغذيه به منظور بررسي وضعيت سلامت و تغذيه و پيروي از يك برنامه غذايي صحيح با توجه به ويژگيهاي فردي هر شخص، ورزش منظم و فعاليت بدني روزانه و حفظ وزن بدن در حالت طبيعي در جلوگيري از بروز بيماريهاي قلبي بسيار موثر است.