جام جم آنلاين: گروهي از ستاره شناسان ناسا يک سياره فرامنظومه را کشف کردند که شباهت بسياري به زمين دارد اما ابعاد آن بسيار بزرگتر از سياره ما است.
به گزارش مهر، ستاره شناسان موسسه «ساگان» ناسا با استفاده از تلسکوپ زميني VLT رصدخانه جنوبي اروپا (اسو) در شيلي براي اولين بار ماهيت اتمسفر سياره اي را به دور يک خورشيد ديگر مي گردد را کشف کردند.
اين سياره که به آن سوپر زمين يا خواهر بزرگتر زمين مي گويند سياره اي سنگي است که ابعاد آن 2.5 برابر ابعاد زمين و جرم آن 6.5 برابر بيشتر از جرم سياره ما است.
نتايج اين تحقيقات گامي مهم به سوي مطالعه عميق ترکيبات اتمسفري سياراتي ارائه مي کند که در اطراف ستارگان نزديک به منظومه شمسي مي گردند. تاکنون 500 سياره فرامنظومه شمسي کشف شده است.
اين دانشمندان کشف کردند اين سياره که GJ 1214b نام دارد با يک لايه نازک بخار آب پوشيده شده که دور آن را همانند سياره ونوس (زهره) يک لايه از ابر احاطه کرده است.
در بررسي هاي نخستين تصور مي شد که اين سياره گازي است اما با بررسي بيشتر مشاهده شد که GJ 1214b يک سياره خاکي است شبيه به نپتون اما بسيار کوچکتر از آن است.
اين ستاره شناسان در اين خصوص اظهار داشتند:«اين اولين سوپر زمين است که محيط اتمسفر آن کشف شده است ، حتي اگر هنوز نتوانيم بگوييم که اين اتمسفر از چه ترکيباتي تشکيل شده اما احتمالا اتمسفر اين سياره از گاز هيدروژن است».
GJ 1214b در دسامبر 209 کشف شد. رصدهاي پيشين در خصوص ابعاد سياره و جرم آن توضيح داده و نشان داده بود که چگالي اين سياره کم است.
اين سياره در مدار نزديک به يک ستاره کم نور در فاصله 0.014 واحد نجومي مي چرخد. يک واحد نجومي، فاصله ميان زمين و خورشيد است که حدود 150 ميليون کيلومتر است. اين بدان معني است که فاصله ميان اين سياره تا ستاره خود 70 برابر نزديکتر از فاصله ميان زمين و خورشيد است.
GJ 1214b به ستاره خود بسيار نزديکتر از آن چيزي است که بتواند براي برخي از اشکال حيات قابل سکونت باشد.
ستاره اي که اين سياره به دور آن مي چرخد GJ 1214 نام دارد. اين ستاره يک کوتوله سرخ است که در فاصله 14 پارسک (حدود 40 سال نوري) از زمين در صورت فلکي مار افساي واقع شده است.