يك كارشناس سوئدي با اشاره به سابقه طولاني جاسوسي آمريكا در كشورهاي اروپايي گفت كه توجيههاي آمريكا درباره جاسوسي در اروپا مضحك است.
"نيل ادسون "، كارشناس سوئدي مسائل سياسي در پي برملا شدن جاسوسي دستگاههاي اطلاعاتي آمريكا در اسكانديناوي در گفتوگو با خبرنگار بينالملل فارس گفت: واشنگتن با سوء استفاده از اعتماد كشورهاي اروپايي منافع خود را در اين كشورها دنبال ميكند.
*توجيههاي آمريكا درباره جاسوسي در اروپا مضحك است*
ادسون افزود: نكته جالب اين است كه پس از برملا شدن فعاليت دستگاههاي اطلاعاتي آمريكا، سفارت اين كشور در سوئد و نروژ با صدور بيانيهاي اعلام ميكند "فعاليت ما به ضرر شهروندان سوئدي و نروژي نيست بلكه ما براي تامين امنيت ساختمانهاي اطراف دست به چنين اقداماتي زديم ". واقعا توجيهات مسخرهاي است. تامين امنيت بر عهده دولتهاي ميزبان سفارت آمريكا است يا دولت آمريكا؟
*جاسوسي آمريكا در اروپا تازگي ندارد*
ادسون افزود: آنها به خود اجازه ميدهند با نقض قوانين ديپلماتيك و در پوشش كاركنان سفارتخانه دست به هر اقدامي بزنند و حتي حاضر به پاسخگويي نيز نيستند. راستي گستاخي آنها از كجا ناشي ميشود؟ به نظر من دولتهاي اروپايي بايد سختگيريهايي در اين خصوص به عمل آورند. جاسوسي آمريكا در كشورهاي اروپايي تازگي ندارد. پيشتر نيز شاهد چنين فعاليتهايي در اروپا بودهايم.
وي گفت: سازمان جاسوسي آمريكا (سيا) به خود اجازه ميدهد بدون هماهنگي با كشورهاي اروپايي در خاك آنها دست به جاسوسي بزند يا مظنونين را از پايگاهي به پايگاهي ديگر انتقال دهند. آيا اين نقض حاكميت يك كشور نيست.
*آمريكا ماوايي براي شكنجهگران است، نه پناهگاهي براي شكنجهشدگان*
ادسون در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اين كه حمايت سيا از نازيهاي سابق آلمان را چگونه ارزيابي مي كند، گفت: اتفاقا مسئله جالبي روي داده است. كشوري كه خود را فرشته نجات اروپا از جنگ طلبيهاي هيتلر ميداند و به طور مداوم خود را پناهگاهي براي شكنجه شدگان نازيسم ميخواند اكنون آشكار شد كه در واقع ماوايي براي شكنجه گران بوده نه سرپناهي براي شكنجهشدگان. آمريكاييها با پناه دادن به افسران نازي در واقع از تجربيات آنها در شكنجه و ساير روشهاي اطلاعاتي استفاده مي كردند. به نظرم رسوايي هر روز دستگاههاي جاسوسي آمريكا به كاري روزانه تبديل شده است. حال ميماند واكنش دولتهاي اروپايي.
*جاسوسي آمريكا ريشه در ضعف دولتهاي اروپايي دارد*
وي افزود: البته دولتهاي اروپايي تمايل زيادي براي در افتادن با آمريكا ندارند، زيرا آنها هميشه به منافع اقتصادي نگاه مي كنند نه به حاكميت و استقلال كشورهايشان. الان بيشتر دولتهاي اروپايي از درون با مشكلات ناشي از كسري بودجه و نرخ رو به رشد بيكاري مواجه هستند، بنابراين تمايلي ندارند در عرصه بين المللي نيز با آمريكا درگير شوند كه البته اين مسئله از ضعف اين دولتها نيز ناشي مي شود، زيرا اگر آنها با قاطعيت در مقابل اقدامات جاسوسي سيا ظاهر شوند ديگر شاهد تكرار چنين فعاليتهايي در آينده نخواهيم بود.