گروهي از محققان بين المللي دريافتند که باکتري عامل بروز بيماري مهلک طاعون از دو هزار و 600 سال قبل در چين وجود داشته است.
به گزارش مهر، محققان آلماني ، فرانسوي، ايرلندي، انگليسي، آمريکايي و چيني به سرپرستي «مارک آخمن» از دانشگاه کالج کورک در ايرلند که نتايج يافته هاي خود را در مجله علمي «نيچر ژنتيک» منتشر کرده اند با رديابي تکامل باکتري Yersinia pestis، عامل بروز طاعون اطلاعات بي سابقه اي در خصوص تاريخچه شيوع اين بيماري مرگبار بدست آوردند.
اين بررسيها نشان مي دهد که اولين نمونه هاي اين باکتري دو هزار و 600 سال قبل در چين ايجاد شده است.
اين دانشمندان به منظور دستيابي به اين نتايج با بررسي 933 سايت مختلف DNA از يک مجموعه شامل 286 نمونه از باکتري طاعون، 17 توالي کامل ژنوم اين باکتري را با يکديگر مقايسه کردند.
اطلاعات به دست آمده امکان رديابي گسترش اپيدمي هاي تاريخي طاعون در دنيا و محاسبه سن موجهاي مختلف شيوع اين بيماري را فراهم کرد.
نتايج اين بررسي ها نشان مي دهد که باسيل طاعون در چين و يا در يک منطقه بسيار نزديک به آن ايجاد شده به تکامل رسيده و از آنجا از طريق اپيدمي هاي متعدد از مسير جاده ابريشم بين سالهاي 1409 تا 1433 به آفريقا راه يافته است.
اين بيماري از طريق کشتي هاي «ژنگ هي» ، جهانگرد چيني در قرن پانزدهم به آفريقا رسيده است. به نظر مي رسد که دو شخصيت «کاپيتان هوک» اروپايي و «سندباد» شرقي داستان هاي هزار و يک شب با الهام از اين جهانگرد چيني خلق شده باشند.
پيش از اين رويداد، از سال 1347 تا 1351 ميلادي، «مرگ سياه» يا همان طاعون از آسيا به اروپا و سپس به آفريقا رسيده و منجر کاهش قابل توجه جمعيت جهاني شده بوده است. به طوري که در اين دوره چين حدود يک دوم، اروپا يک سوم و آفريقا يک هشتم جمعيت خود را در اثر اپيدمي طاعون از دست داد.
آخمن در اين خصوص توضيح داد:«ما مي دانيم که اين باکتري در چين تکامل يافته است. هرچند هيچ اطلاعاتي در خصوص اينکه چگونه به اروپا راه يافته است موجود نيست. اسناد تاريخي نشان مي دهند که اين بيماري از راه ملوانان از درياي خزر به ايتاليا رسيده، با وجود اين نمي دانيم که چگونه در منطقه آب هاي خزر شيوع پيدا کرده است».