سرعت بادهاي سطحي زمين در سرتاسر جهان کاهش يافته است، البته مقصر اين پديده ساخت و ساز بيشمار ساختمان ها نيست بلکه مطالعات جديد درختان را عامل اصلي اين رويداد که مي تواند بر توليد انرژي برق از باد نيز تاثير داشته باشد ، مي دانند.
به گزارش مهر، در اين مطالعه جديد که در نشريه نيچر ژئوساينس منتشر شده است، دانشمندان اطلاعات جمع آوري شده در 800 ايستگاه زميني آب و هوايي درباره سرعت بادها طي سي سال گذشته را مورد بررسي قرار دادند.
نتايج نشان دادند ميانگين سرعت بادهاي سطحي به صورت سالانه در کشورهاي نيمکره شمالي مانند آمريکا، چين و روسيه در اين دوره زماني 15 درصد کاهش داشته است، به بياني ديگر سرعت باد در 30 سال مورد مطالعه از 17 کيلومتر بر ساعت به 14 کيلومتر بر ساعت رسيده است.
به گفته محققان لابراتوار مطالعات اقليمي و زيست محيطي در فرانسه، سرعت باد در نيمکره جنوبي نيز در حال کاهش يافتن است. بادها در بخشهاي مختلف جهان به يکديگر ملحق مي شوند و از اين رو ميانگين سرعت باد نمي تواند در يک عرض جغرافيايي کاهش پيدا کند و در عرض جغرافيايي ديگري افزايش بيابد.
در صورتي که سرعت وزش باد در ارتفاعات نيز کاهش پيدا کند مي تواند بر روي گسترده شدن آلودگي هاي اتمسفري و يا پراکنده سازي دانه هاي گياهان اختلال ايجاد کند. محققان مي گويند تلاشي براي تاکيد کردن بر خوبي يا بدي اين پديده ندارند، تنها تلاش دارند اين پديده عجيب را توضيح دهند.
بررسي هاي دانشمندان نشان داده است که مناطقي که طي سه دهه گذشته دچار کاهش سرعت وزش باد شده اند ، در زمينه پوشش گياهي رشد قابل توجهي داشته اند و اين مي تواند نشان دهد که گياهان و درختان در اين مناطق مانند بادشکن ها عمل مي کنند.
در شمال آمريکا و اروپا ، جنگل زدايي هاي عمدي به پوشش گياهي آسيب رسانده است. به گفته دانشمندان در روسيه و ديگر کشورهاي منطقه اروپا آسيا ، افزايش رشد درختان به واسطه بازگشت مزارع رها شده در طبيعت به بافت طبيعي، پس از فروپاشي اتحاديه جماهير شوروي رخ داده است. اما اين احياي جنگلها تنها قادر به توضيح 60 درصد از پديده کاهش سرعت باد است.
با اين همه واقعيت اينجا است که اگر سرعت وزش باد در ارتفاعات نيز کاسته شود، مي تواند تاثيري کاملا محسوس بر صنعت توليد انرژي برق از نيروگاه هاي بادي داشته باشد زيرا بيشتر توربين هاي بادي در ارتفاع قرار گرفته اند.