بزرگترین شتابدهنده ذرات دنیا برای اولین بار در سال ۲۰۲۴ به پرتوهای پایدار دست یافت.
به گزارش خبرگزاری مهر، محققان فعال در تیم برخورددهنده هادرونی بزرگ (Large Hadron Collider یا بزرگترین برخورددهنده ذرات با بالاترین انرژی در جهان) در مرکز سرن اعلام کردند که برای نخستین بار در سال ۲۰۲۴ موفق به دستیابی به پرتوهای پایدار شدهاند. طبق اعلام تیم تحقیقاتی، اکنون پژوهشگران قصد دارند طی برنامهای ۶ ماهه پروتونها را با انرژی ۱۳.۶ تراالکترونولت و با روشنایی بیشتر مورد آزمایش قرار داده و به یکدیگر برخورد دهند.
براساس گزارشهای منتشر شده، محققان مرکز سرن (سازمان اروپایی پژوهشهای هستهای و بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذرهای جهان در نزدیکی شهر ژنو سوئیس) پرتوهای پروتون را درون برخورددهنده هادرونی بزرگ قرار داده و با سرعتی نزدیک به نور به سوی یکدیگر شلیک کردهاند. این فرایند از روز جمعه مورخ ۵ آوریل آغاز شده و انتظار میرود که تا فردا ادامه یابد.
آرناد ماسولیر، رئیس بخش رسانه در مرکز سرن درباره این آزمایش بیسابقه و انقلابی گفت: «این اتفاق بیشک بسیار هیجانانگیز است. من میتوانم بگویم که دانشمندان امسال در ابتدای راه دریافت موجی از دادههای جدید هستند تا درک ما از جهان را بهبود دهند. از همین روی ما بیصبرانه مشتاق هستیم تا با جزئیات بیشتری به بوزون هیگز (Higgs boson) بنگریم و با دستگاه بیگبنگ خود تحقیقات بیشتری درباره ماده تاریک انجام دهیم.»
برخورددهنده هادرونی بزرگ، بزرگترین برخورددهنده ذرات با بالاترین انرژی در جهان است که توسط سازمان اروپایی تحقیقات هستهای یا سرن ساخته شده است. این برخورددهنده پروتونها را به منظور شکاف اتمها و کشف ذرات زیر اتمی با یکدیگر برخورد میدهد. هدف از فعالیت برخورددهنده هادرونی بزرگ در عمق ۹۰ متری زیر زمین، بررسی پیشبینیها درباره ابعاد گوناگون علم فیزیک و یافتن پاسخ پرسشها درباره هستی و کیهان است.