نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي:
ايران مصمم به ادامه همه ابعاد فعاليتهاي هستهاي در چارچوب قانون است
سفير و نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران نزد آژانس بين المللي انرژي اتمي گفت: جمهوري اسلامي ايران هرگز از حقوق لاينفک خود براي استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي از جمله حق غير قابل انکار براي غني سازي، چشمپوشي نخواهد کرد و در عين حال به همکاريش با آژانس بين المللي انرژي اتمي مطابق تعهدات معاهده عدم اشاعه هسته اي يعني موافقتنامه پادمان جامع (INFCIRC/214) ادامه خواهد داد.
به گزارش مهر ، علي اصغر سلطانيه در دومين کميته مقدماتي کنفرانس بازنگري سال 2015 معاهده عدم اشاعه هسته اي که در ژنو در حال برگزاري است بابيان اين كه جمهوري اسلامي ايران مستمرا نگرانيش را در مورد رويکردهاي تبعيض آميز و مبتني بر استانداردهاي دوگانه توسط معدودي از کشورهاي عضو غير مسئول در اجراي مفاد معاهده عدم اشاعه هسته اي منعکس کرده است گفت: تداوم نگهداري دههـا هزار کـلاهک هسته اي در انبـارهاي کشـورهاي دارنده سـلاح هاي هسته اي که اغلب از وضع آماده باش بالا برخوردارند و مدرنيزه کرده روزانه آنها، جدي ترين تهديد عليه بشريت هستند. ما کشورهاي غير هسته اي، از زندگي تحت تيغ استفاده يا تهديد به استفاده از سلاحهاي هسته اي، احساس امنيت نمي کنيم. حفظ ذخائر سلاح هاي هسته اي و تکيه استراتژيک به آنها، کشورهاي دارنده سلاح هسته اي را به عزمي که براي حرکت در جهت حذف ريسک استفاده از آنها يا اشاعه افقي و عمودي آنها لازم است، هدايت نمي کند. وي ادامه داد:با توجه به مطالب فوق، چگونه جامعه بين المللي مي تواند توجيهات مربوط به در اختيار داشتن سلاح هاي هسته اي توسط گروه کوچکي از کشورها را پذيرا باشد؟
سفيرايران بابيان اين كه کشورهاي غير هسته اي عضو معاهده عدم اشاعه هسته اي همچنان عميقا نگران دکترين هاي دفاعي استراتژيک کشورهاي هسته اي هستند که منطق استفاده از سلاح هاي هسته اي را بيان مي دارندافزود:
جامعه بين المللي نمي تواند به انتظار نشيند تا وحشت ناشي از سلاح هاي هسته اي اتفاق افتد و بايد آخرين مهلت و زمان براي نابودي کامل زراد خانه هاي هسته اي تعيين شود.
سلطانيه درادامه بااشاره به اين كه ايران به سهم خويش، مصمم است تمام حيطه هاي قانوني فن آوري هسته اي، از جمله چرخه سوخت و غني سازي را منحصرا براي اهداف صلح آميز دنبال کند؛افزود: در طول10 سال گذشته در پي سخت ترين بازرسي هاي بي سابقه در طول تاريخ آژانس بين المللي انـــرژي اتمي بيش از 7000 روز/ نفر بازرسي عادي و بيش از 100 مورد بازرسي سرزده با دو ساعت اطلاع قبلي، مدير کل سابق و فعلي اعلام کرده اند که هيچ مدرکي دال بر انحراف مواد هسته اي به سوي اهداف نظامي نيافته اند و آژانس قادر است فعاليت هاي راستي آزمايي خود را بدون مانع ادامه دهند؛ بنابراين همه فعاليتها و مواد هسته اي از جمله غني سازي کماکان صلح آميزاست. وي ادامه داد:باعث تاسف و حتي شرمندگي است که اتحاديه اروپا و آمريکا در بيانيه هاي خود ايران و آنهايي که عضو معاهده نيستند و داراي سلاح هسته اي هستندرا به طور مساوي در کنار هم قرار مي دهند. اين گونه رويکردها عواقب جدي براي جهانشمولي معاهده منع اشاعه هسته اي و ساير معاهدات از قبيل معاهده منع جامع آزمايش هاي هسته اي در بر خواهد داشت ،زيرا موجب از ميان رفتن انگيزه پيوستن به آنها مي شود. ايران بهاي سنگيني را براي عضويت و تعهد کامل خود به NPTمي دهد در حالي که ديگران بيرون از معاهده هستند و از بازرسي ها و تحريم ها معـافند، ولي همکـاري هسته اي کامل کشورهاي غربي به ويژه آمريکا و کانادا را دريافت مي کنند.
سلطانيه بااشاره به اين كه ايران به عنوان قرباني سلاح هاي کشتار جمعي در طول دهه هاي اخير، اعتقاد راسخ دارد که جامعه بين المللي بايسته است راه حل سريع براي امحاي کامل تهديد عمومي انفجار عمدي يا تصادفي هسته اي بيابدگفت:
ايران مستمرا و قاطعانه سلاح هاي هسته اي را رد کرده است. چنين سلاح هايي در دکترين دفاعي ايران جايي ندارند. فعاليت هاي هسته اي صرفا صلح آميز ايران، مطابق حقوق و الزامات مندرج در معاهده عدم اشاعه هسته اي، دنبال مي شود. به عنوان نشانه اي از واقعيت فوق، آيت الله خامنه اي، رهبر معظم جمهوري اسلامي ايران، فتواي خود در رابطه با منع سلاح هاي هسته اي را تکرار كردند. معظم له در سخنراني خود در نشست سران عدم تعهد در تهران در سال 2012 اعلام فرمودند: "جمهوري اسلامي ايران استفاده از سلاح هاي هسته اي را به عنوان يک گناه بزرگ و نابخشودني تلقي مي کند." اين حکم مذهبي، در ميان ساير موارد، در پيامدهاي انساني استفاده از سلاح هاي هسته اي ريشه دارد و مبتني بر ارزش هاي والاي اعتقاد ما در حفظ ايمني، امنيت و شئون انسان هاست.
وي تاكيدكرد: ايران هرگز از حقوق لاينفک خود براي استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي از جمله حق غير قابل انکار براي غني سازي، چشم پوشي نخواهد کرد و در عين حال به همکاريش با آژانس بين المللي انرژي اتمي مطابق تعهدات معاهده عدم اشاعه هسته اي يعني موافقتنامه پادمان جامع ( INFCIRC/214) ادامه خواهد داد.
سياستهاي خصمانه کشورهاي غربي از جمله سياست دوگانه هويج و چماق يا سياستهاي گفتگو و تحريم، محکوم به شکست هستند. تحريم، ترور کردن دانشمندان هسته اي که پديده زشت اين قرن است، و تهديد به حمله توسط رژيم صهيونيستي با حمايت متحدين غربيش، عزم ملت بزرگ ايران را براي ادامه راهش تقويت کرده و خواهد کرد.
به کشورهاي غربي هم توصيه مي شود از تقابل به همکاري روي آورند. پنجره فرصت ورود به مذاکرات، براي يک همکاري بلند مدت استراتژيک با ايران، به عنوان مطمئن ترين، قوي ترين و با ثبات ترين شريک در منطقه، هنوز باز است.
دور بعدي مذاکرات ايران و آژانس 25 ارديبهشت در وين آژانس بين المللي انرژي اتمي اعلام کرد که دهمين دور مذاکرات ايران و آژانس 25 ارديبهشت ماه در وين برگزار مي شود.
به گزارش ايرنا، علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي هم برگزاري مذاکرات ايران و آژانس را در اين تاريخ تائيد کرده است.درحالي كه پيش ازاين زمان مذاكره،31ارديبهشت اعلام شده بود.
نهمين دور مذاکرات ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي بهمن ماه سال گذشته در تهران برگزار شد.
آزمون مجدد اراده عملي 1+5 براي پيشرفت گفتگوها دكتر علي باقري معاون و دبير شوراي عالي امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران نيز در جمع نمايندگان كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد، در حاشيه نشست مقدماتي اجلاس بازنگري معاهده انپيتي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران در گفتگوهاي آلماتي 2 تصريح كرد، آمادگي دارد تا براي حل و فصل موضوع هستهاي به طور كلي در چارچوب معاهده «انپيتي» با 1+5 كار كند تا نتيجه مورد توافق حاصل شود، افزود: چنانچه 1+5 در اين مقطع آمادگي لازم را براي حل و فصل موضوع به طور كلي نداشته باشد، جمهوري اسلامي ايران آماده است تا گام يا گامهاي ابتدايي را در اين مسير بردارد، مشروط بر اين كه طرف مقابل نيز آمادگي لازم را براي برداشتن گام يا گامهاي متقابل هموزن، همجنس و همزمان، داشته باشد و حقوق جمهوري اسلامي ايران مصرح در معاهده «انپيتي» به ويژه غنيسازي را به رسميت بشناسد.
وي گفت: ابتكار جمهوري اسلامي ايران در گفتگوهاي آلماتي 2 و موافقت با چند مورد از پيشنهادهاي 1+5 در آلماتي يك، بار ديگر بستر لازم را براي آزمون جدي اراده برخي قدرتها به منظور شكلگيري عملي ايده «گفتگو براي همكاري» فراهم كرده است.
باقري يادآور شد: با به اجرا درآوردن محورهاي منتخب از پيشنهاد 1+5 در آلماتي 1 عملاً نگراني ادعايي برخي قدرتها مرتفع ميشود و ديگر هيچ توجيه و بهانهاي براي استمرار ادعاي نگراني درباره فعاليتهاي هستهاي صلحآميز جمهوري اسلامي ايران وجود نخواهد داشت. معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در ادامه با بيان اينكه اكنون 1+5 در مقابل سه گزينه قرار دارد و بايد يكي از آنها را انتخاب كند، تاكيد كرد: نخستين گزينه حل و فصل موضوع به طور كلي در يك مرحله است و گزينه بعدي حل و فصل گام به گام موضوع است و گزينه آخر حركت نكردن به سمت جلو و عملاً كنار گذاشتن پيشنهاد 1+5 در آلماتي يك است.
وي يادآور شد: در پايان گفتگوهاي آلماتي2، كاترين اشتون اعلام كرد پس از مشورت با مقامهاي 1+5 طي چند روز تصميم آنها به اطلاع دكتر جليلي خواهد رسيد، اما اكنون پس از گذشت چند هفته از آن زمان، هنوز پاسخي دريافت نشده است.
باقري افزود:چنانچه1+5 پيشنهادهاي ايران در آلماتي 2 را نپذيرد، به اين معنا است كه پيشنهاد خود در گفتگوهاي آلماتي 1 را نيز كنار گذاشته است. وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اين كه اكنون توپ در زمين 1+5 است و آنها بايد عزم عملي خود را براي ورود به مذاكرات سازنده، جدي، محتوايي، مؤثر و نتيجه بخش با پايندي عملي به الزامهاي «گفتگو براي همكاري» نشان دهند، يادآور شد:
اكنون توپ در زمين 1+5 است و آنها بايد با پذيرش بيقيد و شرط حقوق هستهاي ملت ايران در چارچوب ان پي تي بهويژه غنيسازي، خود را از اتهام پاي بند نبودن به الزامات معاهدات بينالمللي برهانند.
باقري گفت: جمهوري اسلامي ايران بار ديگر تأكيد ميكند كه در قبال انجام تكاليف ناشي از عضويت در معاهده ان پي تي و آژانس بينالمللي انرژي اتمي، صرفاً خواستار استيفاي همه حقوق مصرح در اين چارچوب و اعمال آن بر اساس نيازهاي خود است.
معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي يادآور شد: هيچ مرجع يا نهادي نبايد و نميتواند حقوقي را كه ناشي از اراده، توانمندي، صلاحيت و تعهدات قانوني يك ملت است، مخدوش و يا آن را انكار كند، چرا كه اين حقوق از سوي آن مراجع و يا طرفها به ملت ايران اعطا نشده است تا آنها بخواهند درباره آن حقوق، شرط و يا محدوديتي را وضع كنند.
وي افزود جمهوري اسلامي ايران با اين درك كه راهبرد «گفتگو – همكاري» تنها راهكار منطقي، سازنده و نتيجه بخش ميان ايران و طرف مقابل است، به گفتگوها به مثابه يك موضوع راهبردي مينگرد. باقري گفت: متأسفانه برخي قدرتها با تاكيد بر راهبرد ناكام و بينتيجه دو مسيره «گفتگو ـ فشار» از مذاكرات صرفاً استفاده ابزاري ميكنند، به همين دليل آنها مسئول اصلي پيشرفت نكردن ملموس و جدي در مسير گفتگوها هستند.
وي تاكيد كرد: اكنون بيش از هر زمان ديگري اين اطمينان حاصل شده است كه چنانچه برخي از اعضاي 1+5 به الزامات «گفتگو براي همكاري» پايبند ميماندند، قطعاً امروز پيشرفتهاي بسيار زيادي در اين مسير حاصل شده بود.
باقري افزود: دانشمندان ايراني با ارادهاي راسخ موفق شدند با توليد سوخت با غناي تا 20 درصد و صفحههاي سوخت و نيز ساخت راديو داروهاي مورد نياز يك ميليون شهروند ايراني، در عمل ثابت كنند كه فقط با اتكا به فعاليتهاي صلحآميز هستهاي ايران است كه نيازهاي اوليه و مشروع ملت ايران ميتواند تامين شود وي در پايان گفت: متاسفانه اشتباه محاسباتي برخي اعضاي 1+5 اجازه نداد تا از فرصت «تبادل سوخت» و همچنين فرصت «بيانيهتهران» استفاده بهينه براي حل و فصل موضوع انجام گيرد.