تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند قرآن است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. جلد بیستم و یکم تفسیر تسنیم به بررسی آيات ۱۲۷ تا پايان سوره مباركه «نساء» پرداخته است.
تأكيد قرآن بر وفا به عقدبنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغهای پر نعمت الهی بر کرسیهای خود مینشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب میشوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه میداند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمهای است که مقربان خدا از آن مینوشند.
به نظر علامه طباطبایی بنابر توصیف قرآن کریم چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است، زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر میشود و از طرف دیگر، چون مقربان از تسنیم مینوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست میشوند والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب، نمیتواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد، مگر آنکه این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود، یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار به دست آید.
تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند جهان اسلام است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. این تفسیر در شمار «تفاسیر قرآن به قرآن» جای دارد. روش مؤلف، ذکر آیه یا آیات مورد نظر و بررسی آنها طی چهار مرحله است: «گزیده تفسیر»، «تفسیر آیه»، «لطایف و اشارات» و «بحث روایی». عنوان «تسنیم» مأخوذ از آیه ۲۷ سوره مبارکه مطففین در قرآن و نام چشمهای در بهشت است.
جلد بيست و يكم از تفسير گرانسنگ «تسنيم»، ضمن تبيين آيات يكصد و بيست و هفتم تا پايان سوره مباركه «نساء»، تفسير آيات يكم تا سوم سوره «مائده» را نيز دربردارد و به روشنگری و توضيح موضوعات ارزشمندی نيز میپردازد كه برخی از آنها عبارت است از:
توجه ويژه به يتيمان، حكم نشوز، تبعيض حرام و تعليق ظالمانه، رعايت تقوا سفارش اصلی خدا، توانايی خدا بر حفظ دين، سعادت دنيا و آخرت در گرو ايمان و خداگرايی، برپا داشتن كامل قسط، پيامد كفر، تلوّن در دين، عزّت صادق و كاذب، نفاق فرهنگی، چيرگی مؤمنان بر كافران، منافقان گرفتار خدعه الهی، سرگردانی منافقان، تولّي و تبرّي نسبت به غيرمسلمان، سرّ سقوط منافق به درك اسفل، شاكر و شكور بودن خدا، حكم افشاگری، اِبدا و اخفای خير و عفو، تبعيضناپذيری ايمان و كفر، كيفر لجبازان و ستمگران، سرانجام حضرت عيسی (عليهالسلام)، ايمان اهل كتاب به عيسای مسيح (عليهالسلام)، ستمگری يهوديان و تحريم طيبات، رفتارهای زشت يهوديان، معرفی راسخان در علم و ايمان، اقامه حجّت همگانی، بيمدهندگان آشكار و پنهان، اتمام حجت با اعزام فرستادگان [پيامبران]، شاهدان رسالت رسول، حقيقت خلود، ارمغان ايمان، بیپناهی مستكبران، مراد از برهان و نور، پاداش مؤمنان متمسّك، سهم الارث كلاله، پيشگفتار سوره مائده، تأكيد قرآن بر وفا به عقد، حلّيت همه منافع اَنعام، لزوم تعظيم شعائر الهی، زيرساخت جامعه ايدهآل، مباحث فقهی و كلامی آيه سوم سوره «مائده» و...
تفسير «تسنيم» در تفسير هر آيه چهار مرحله را در نظر دارد: گزيده تفسير، تفسير آيه (مفردات)، اشارات و لطايف و بحث روايی كه شاخصه ممتاز اين تفسير است.
سرانجام و پس از انجام نگارش ۸۰ جلد از تفسیر «تسنیم» اسفندماه سال جاری در همایش بینالمللی «تفسیر تسنیم» این گنجینه نورانی به روی اهل معرفت و قرآن گشوده خواهد شد.
ایکنا به انگیزه آشنایی بیشتر اهالی قرآن و حدیث با این تفسیر وزین، هر روز یک چشمه نورانی از این تفسیر را در «نسیم تسنیم» به روی مخاطبان گرامی خود میگشاید.