سید حمید خویی در چهارمین درسگفتار خود گفت: سیدرضی یکی از نمونههای چهرههای بزرگ تاریخی است که عرض عمر او بیشتر از طول عمرش بوده است.
سیدحمید خویی، پژوهشگر دین به مناسبت ایام ولادت حضرت علی(ع) طی درسگفتاری که به همت ایکنا تولید شده است، در چهار بخش به تشریح و توضیح نهجالبلاغه، نوشته سیدرضی پرداخته است که در ادامه مشروح آن را میخوانیم و میبینیم:
جایی که از کتاب شریف نهجالبلاغه به عنوان میراث ارزشمند شیعه و اخالقرآن یعنی برادر قرآن سخن میرود لازم است که یادی از نویسنده بزرگوار این کتاب یعنی سیدرضی یا شریفرضی هم بشود. گفته میشود نسبت نهجالبلاغه با قرآن همچون نسبت امیرالمؤمنین علی(ع) به رسول خدا(ص) است و آنچه که امیرالمؤمنین علی(ع) فرمودهاند هر یک به نحوی تبیین، تفسیر و توضیح آیات کریمه الهی است.
در سخن گفتن از سیدرضی یا شریفرضی باید عرض کرد که او از علما و شعرای نابغه کمنظیر تاریخ شیعه و از چهرههای شاخص قرن چهارم هجری است که در سال ۳۵۹ هجری زاده شد و در سال ۴۰۶ از دنیا رفته است؛ یعنی عمری حدود ۴۷ سال بیشتر نداشته است. ایشان یکی از نمونههای چهرههای بزرگ تاریخی است که عرض عمر او بیشتر از طول عمرش بوده است و با وجود اینکه سنش به پنجاه سالگی هم نرسید اما آثار ماندگاری از خود به جای گذاشت که مهمترینش نهجالبلاغه است که امروز زینت هر خانه شیعی است. هرکس که طالب آموزش ادبیات عرب است اعم از اینکه شیعه باشد یا نه؛ لاجرم گریزی از خواندن نهجالبلاغه و فراگرفتن نهجالبلاغه نخواهد داشت.
سیدرضی برادر بزرگتری به نام شریف مرتضی دارد که هر دو از ساداتی هستند که هم از پدر و هم از مادر به خاندان رسولالله(ص) منتسب و از سیدهای طباطبایی هستند. ایشان مادر بزرگواری به نام فاطمه دارند که نقش اصلی را در شکل دادن به شخصیت این دو عالم بزرگوار شیعی ایفا کرده است.
در تاریخ آمده است؛ شیخ مفید که سرآمد عالمان زمان خویش در بغداد بود و در حرم امامین کاظمین(ع) به خاک سپارده شده است؛ شبی در خواب دید که در محل درس دادنشان در مجلس نشسته بودند که در مسجد باز میشود و حضرت زهرا(س) در حالی که دست امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را گرفتهاند، وارد میشوند و به شیخ سلام میکنند و میفرمایند «شیخنا علمهماالفقه»؛ یعنی به این دو فرزندم فقه بیاموز.
فردا که در محل تدریس مینشیند و منتظر شاگردان است در اندیشه خواب دیشب بود که در مسجد باز میشود و در حالی که مادر شریفرضی و شریفمرتضی دست فرزندانش را گرفته بود، وارد میشود و سلام میکند و به شیخ مفید میگوید «شیخنا علمهماالفقه». نوشتهاند که استاد هر وقت که شاگردان وارد میشدند به احترام آنها بهپا میخاست و میفرمودند «این دو سفارشهای حضرت زهرا(س) هستند».
سیدرضی در بلاغت سرآمد علمای کمنظیر تاریخ شیعه در شعر عرب، مخصوصاً در صنعت ایهام چهره سرشناس همه ادبیات و شعر عرب است که گفتهاند اگر سه نفر در شعر عرب نبود شعر عرب یتیم بود که یکی از آنها سیدرضی یا شریفرضی است.
کسانی که به زیارت کاظمین(ع) میروند بیرون صحن کاظمین مشاهد مشرفه مضجع شریف امام کاظم(ع) و امام جواد(ع) دو مسجد را میبینند که یکی قبر سیدرضی و دیگری سیدمرتضی است. هر خانواده شیعه و مسلمان از باب نقش عظیم سید در ماندگار کردن میراث علوی وامدار سیدرضی است و باید برای ادای این دین، همواره برای ایشان از خداوند طلب مغفرت کرد.