مقام معظم رهبری در سالهای اخیر رمز پیشرفت، تقویت و رشد اقتصادی را نه در زانو زدن در برابر ابرقدرتهای جهان بلکه در عملیاتی کردن برنامه جامع اقتصاد مقاومتی قابل دستیابی معرفی کردهاند.
خبرگزاری فارس ـ گروه اندیشه: مقام معظم رهبری امسال نیز در بیانات بسیار مهم و کاربردی خود در ایام نوروز طراوت و انرژی صدچندانی را به جامعه تزریق کردند و بیش از پیش سربازان فرهنگی، اقتصادی، علمی و نظامی را برای انجام مأموریتهای فوق استراتژیک آماده به کار کردند. معظمله در سخنان خود به نکات راهبردی و بسیار مهمی اشاره داشتند که شاه کلید آن را میتوان در یک جمله فوق راهبردی و استراتژیک جستوجو کرد: «باید قوی شویم».
سالهاست که مقام معظم رهبری در سخنرانیهای متعدد با تکیه بر رهنمودهای قرآنی، یک فرمان و دستور راهبردی را پیش روی جامعه اسلامی قرار دادهاند؛ فرمان مهمی که میتوان از آن به عنوان شاه کلید تمام دردها و مشکلات جامعه اسلامی یاد کرد و آن را به عنوان موتور پیشران دستیابی به تمدن نوین اسلامی شناخت؛ شاه کلیدی که بیش از ۱۴۰۰ سال قبل با بعثت رسول اکرم (ص) در اختیار جامعه اسلامی قرار گرفته است، ولی آنچنان که شایسته بود مورد توجه جامعه اسلامی قرار نگرفته است.
خدای متعال در قرآن کریم میفرماید: «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ رِباطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّکُم»؛ (۱) هر نیرویى در قدرت دارید، براى مقابله با آنها (دشمنان) آماده سازید! و (همچنین) اسبهاى ورزیده (براى میدان نبرد)، تا به وسیله آن، دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید! با این اوصاف جامعه اسلامی و تمدن نوین اسلامی در چه زمینههایی باید قوی شود؟
۱ـ تقویت عناصر اخلاقی و ملزومات حیات طیبه
مقام معظم رهبری در ابتدای سخنان خود با برشمردن برخی از فاکتورهای اخلاقی حیات طیبه به ضرورت و اهمیت آن اشاره داشتند و تقویت فضایل اخلاقی در زندگی را به همگان متذکر شدند؛ شاخصهای بسیار مهمی همچون صبوری و مقاومت که با تقویت آنها در زندگی میتوان امید داشت در جاده سعادت و خوشبختی بیش از پیش قرار بگیریم. ایشان در تعریف حیات طیبه و عناصر وجودی آن به این نکته اشاره کردند:
«حیات طیبه یعنی چه؟ یعنی زندگی شیرین و پر فایده و مطلوب، حیات پاکیزه؛ پاکیزه بودنش به این است که مطلوب باشد، شیرین باشد، انسان را در صراط کمال کمک کند به حرکت و برخورداری از همه زیباییها و نیکوییها، هم در دنیا و هم در آخرت. این حیات طیبه است. اگر دلها به این معارف و حقایق آشنا شوند، به آن بگروند و بر لوازم آن پایبند باشند، حیات طیبه قطعاً در انتظار آنها است». (۲)
در توضیح این فراز از بیانات رهبری باید به این نکته توجه داشته باشیم که اخلاق، روح دینداری انسان است. اخلاق عنصر طلایی و شگفتانگیز تمدن نوین اسلامی است که هیچ سنگری بدون آن فتح نمیشود، شاخصی کلیدی است که در صورت فقدان آن نمیتوان امیدی به دستیابی به تمدن نوین اسلامی داشت. باید توجه داشت که این فرمان راهبردی در فرهنگ قرآن به عنوان هدف بعثت پیامبر اکرم (ص) مطرح شده است:
«هُوَ الَّذی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفی ضَلالٍ مُبینٍ»؛ (۳) و کسى است که در میان جمعیت درس نخوانده رسولى از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها مىخواند و آنها را تزکیه مىکند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت مىآموزد، هر چند پیش از آن در گمراهى آشکارى بودند!.
۲ـ تقویت قدرت سیاسی و اجتماعی
رهبر انقلاب در ادامه سخنان خود راه تحقق مکارم و بایستههای اخلاقی در تمدن نوین اسلامی را تشکیل حکومت و تقویت قدرت سیاسی معرفی میکنند. معظم له در توضیح عنصر تمدن نوین اسلامی این چنین بیان داشتند: «حالا اگر چنانچه بخواهیم اینها تحقق پیدا بکند، اگر بخواهیم این معارف در فضای عقیدتی جامعه به معنای واقعی کلمه تحقّق پیدا کند، بخواهیم این ارزشها در عمل مردم، در رفتار مردم خودش را نشان بدهد، بخواهیم این احکام که وسیلهی پیشرفت و حرکت است، تحقق پیدا کند، احتیاج به قدرت سیاسی دارد؛ اگر قدرت سیاسی نباشد، قلدرها زیر بار نمیروند، تنبلها انجام نمیدهند، سیاهیلشکر قلدرها و مستکبرین و پولدارها به دنبال آنها حرکت میکنند، یعنی آن مقصود نبوتها حاصل نمیشود؛ لذا در قرآن میفرماید: «وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ لِیُطاعَ بِإِذْنِ اللَّهِ»؛ (۴) ما هیچ پیامبرى را نفرستادیم؛ مگر براى این که به فرمان خدا از وى اطاعت شود. این مربوط به پیغمبر ما فقط نیست، مربوط به همه پیغمبران است؛ اینها باید بیایند در کشور مورد اطاعت قرار بگیرند، مردم از اینها اطاعت کنند. لذا وقتی که از یثرب آمدند برای اینکه پیغمبر اکرم (ص) را دعوت کنند و اصرار کنند که ایشان به مدینه هجرت کنند، همان جا حضرت با آنها بیعت کرد.
۳ـ تقویت قدرت اقتصادی
معظمله در قسمتی از بیانات خود به لزوم و اهمیت قوی شدن در زمینه مباحث اقتصادی اشاره داشتند و این چنین بیان داشتند: «جهش تولید هم که بنده امسال مطرح کردم، در واقع از ابزارهای قدرت است. تولید (باید) جهش پیدا کند؛ نه فقط رونق تولید که سال گذشته گفتیم. رونق تولید یعنی در تولید یک حرکتی به وجود بیاید که این انجام گرفته است امّا این کافی نیست. ما احتیاج به خیلی بیش از این داریم؛ جهش تولید. البته جهش تولید لوازمی دارد؛ فقط مسأله این نیست که صاحب سرمایه یا صاحب کارگاه همت بکند برای تولید بیشتر؛ این احتیاج دارد به اینکه تمام دستگاههای ذیربط کار خودشان را انجام بدهند؛ جلوی قاچاق گرفته بشود، جلوی واردات بیرویه گرفته بشود، به تولیدکننده مشوقهایی داده بشود، با کسانی که از کمکهای مالی دولتی سوء استفاده میکنند برخورد جدّیِ قضائی بشود. امثال اینها کارهای زیادی است که اگر این کارها انجام بگیرد ـکه إنشاءالله امسال باید این کارها انجام بگیردـ جهش تولید تحقق پیدا خواهد کرد».
در توضیح پازل قدرتمند شدن جامعه اسلامی به این نکته اشاره باید کرد که یکی از ارکان امنیت و قدرت در هر جامعهای، تقویت و رشد اقتصادی است. جامعهای که دست به گریبان فقر باشد و نتواند به رشد و قدرت مناسب اقتصادی دست یابد، در برابر ابرقدرتهای جهان پست و زبون خواهد بود. چرا که برای برآورده شدن نیازهای معمول خود باید در برابر ابرقدرت های جهان زانو زده و ذلت را به جان بخرد. مقام معظم رهبری در سالهای اخیر رمز پیشرفت، تقویت و رشد اقتصادی را نه در زانو زدن در برابر ابرقدرتهای جهان بلکه در عملیاتی کردن برنامه جامع اقتصاد مقاومتی قابل دستیابی معرفی کردهاند.
۴ـ تقویت صبر و مقاومت در برابر دشمن
مقام معظم رهبری در قسمتی از بیانات خود، گریزی به دشمن درجه یک ایران اسلامی داشتند و آمریکا را به عنوان کشور متخاصمی که همواره دشمنی او برای مردم ایران اسلامی واضح و روشن بوده است، معرفی کردند. دشمنی که باید در برابر او از اهرم صبر و مقاومت استفاده کرد: «امروز البته خبیثترین دشمن ما و دشمن جمهوری اسلامی آمریکا است. البته ما دشمن کم نداریم اما آن که از همه خبیثتر و عنودتر است، عبارت است از آمریکا. مسئولان آمریکایی، هم دورغگو هستند، پشتهمانداز هستند، وقیحند، طماعند، شارلاتانند ـحرکتهایشان، حرفهایشان را شما بشنوید، (میبینید) شارلاتانی حرف میزنند؛ یعنی انواع و اقسام خصوصیات زشت اخلاقیـ و هم البته در کنارش ظالمند، سنگدلند، به شدت بیرحمند، تروریستند؛ یعنی آنچه خوبان همه دارند، اینها به تنهایی همه را دارند! یعنی این جور دشمنی در مقابل ما امروز وجود دارد».
باید توجه داشته باشیم که خداوند متعال برای مقابله با دشمنیها و رسیدن به موفقیتها به پیغمبر دستورالعمل صبر و استقامت را در جاهای مختلف دستور و از اول بعثت، خدای متعال پیغمبر را امر به این امور فرموده است. چنانکه در سوره مدثر که از سورههای اول بعثت است، میفرماید: «وَ لِرَبِّکَ فَاصبِر»؛ (۵) صبر کن برای خدای خودت. در سوره مزمل که آن هم جزء سورههای اول قرآن است میفرماید که «وَ اصبِر عَلیٰ ما یَقولون». (۶) در جاهای دیگر قرآن هم مکرراً این معنا هست و در ۲ جا (میفرماید): «وَاستَقِم کَماٰ اُمِرت»؛ (۷) استقامت کن همانطور که دستور الهی چنین است؛ که این نشان دهنده اهمیت جایگاه صبر و استقامت است. نظام جمهوری اسلامی نیز بنابر فرمایش مقام معظم رهبری از این قاعده مستثنی نیست و برای رسیدن به فضایی بهتر و موفقیتهای بیشتر گریزی نیست؛ مگر تحقق صبر و استقامت.
پینوشتها:
۱ـ سوره انفال، آیه ۶۰.
۲ـ سخنرانی نوروزی خطاب به ملت ایران، ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
۳ـ سوره جمعه، آیه ۲.
۴ـ سوره نسأ، آیه ۶۴.
۵ـ سوره مدثر، آیه ۷.
۶ـ سوره مزمل، آیه ۱۰.
۷ـ سوره هود، آیه ۱۱۲.