ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : شنبه 20 شهريور 1389     |     کد : 9288

گلپر و خواص آن

گلپر گیاهی است معطر که می توان از تمام بخش های آن در صنعت غذا و دارو استفاده کرد ...

گلپر گیاهی است معطر که می توان از تمام بخش های آن در صنعت غذا و دارو استفاده کرد .
گلپر گیاهی گلدار ، علفی و چند ساله از تیره چتریان است .
نام علمی این گیاه Heracleum persicum است .
این گیاه بومی ایران بوده و در نواحی نمناک کوهستانی ایران و حاشیه های آن می روید .
همه ی گونه های این گیاه معطر هستند و برخی گونه ها در آشپزی ایرانی به عنوان ادویه و برخی دیگر در صنعت داروسازی کاربرد دارند .
دانه های گلپر بسیار نازک بوده و دارای طعم تند و معطر است .
پودر دانه های این گیاه بیشترین کاربرد را برای مواد غذایی دارد ، به عنوان مثال پودر گلپر را می توان روی باقلای پخته ، عدس و دیگر حبوبات ، سیب زمینی پخته و انواع سوپ ها و خورش ها و همچنین روی انار دانه شده پاشید .

ترکیبات گلپر
گلپر دارای مس بوده و از نظر ترکیبات شیمیایی به خصوص در دانه های آن ، اسانس روغنی فراری وجود دارد که از گرد آن برای معطر ساختن بعضی غذاها استفاده می شود . مهم ترین روغن فرار موجود در گلپر ، آنتول ( anethole ) نام دارد .

موارد استفاده از آنتول به شرح زیر است :
1 -- به عنوان طعم دهنده در صنایع غذایی و دارویی ، از جمله در صنایع قنادی و شیرینی پزی ، در محلول های دهان شویه ، در خمیر دندان و یا گرده های مورد استفاده در دندانپزشکی ، در آشامیدنی های غیرالکلی و فرآورده های دارویی دیگر .
2 -- به عنوان معطر کننده در صابون و خمیر دندان
3 -- به عنوان عامل حساس کننده در بی رنگ کردن فیلم های عکاسی
4 -- به عنوان عامل جذب کننده مواد در مشاهدات میکروسکوپی
5 -- به عنوان عامل ضد نفخ در مصارف دارویی
6 -- استفاده از آنتول در سنتز آلدئید
7 -- تهیه دی هیدرو آنتول به طریقه نیمه سنتزی
8 -- تهیه پارامتوکسی هیدرو تروپیک آلدئید

خواص دارویی این گیاه :
* اسانس گلپر به عنوان آنتی اکسیدان در کاهش خطرات قلبی عروقی و کاهش مقادیر لیپوپروتیئن های سرم نقش دارد .
* مقوی معده و سایر اندام های گوارش است .
* ضد نفخ است .
* ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع می کند .
* ضد عفونی کننده و میکروب کش قوی است .
* باعث ازدیاد شیر مادر است .
* خوردن کم آن باعث شادی و نشاط می شود .
* برای هضم غذا موثر است .
برای کمردردهای ناشی از رطوبت مفید است و می توان آن را همراه با غذا میل کرد .
* قطع کننده ی بلغم و دفع کننده ی باد و نفخ شکم است .
* بهترین دارو برای معالجه ی هیستری است .
* دم کرده ی ریشه ی آن برای رفع ناراحتی های عصبی مفید است .
* برای تقویت حافظه کاربرد دارد .
* ضماد گلپر با موم و روغن جهت تسکین سیاتیک مفید است .
* ضماد گلپر با روغن زیتون برای از بین بردن سیاهى زیر چشم و مالیدن پخته ی آن با سرکه و پوست انار جهت بواسیر نافع است .
* پاشیدن گرد گلپر روى زخم هاى خوره اى و جذام سودمند می باشد .

توجه :
* مصرف زیاد گلپر سبب سقط جنین می شود ، از این رو خانم های باردار در خوردن زیاد آن مجاز نیستند .
* با وجود تمام خواص مثبت گلپر نباید از گرد گلپر به مقادیر زیاد استفاده کرد چون ایجاد تپش قلب می کند .
مقدار مجاز مصرف پودر دانه گلپر ، 4 گرم در روز است .


نوشته شده در   شنبه 20 شهريور 1389  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode