آشنايی با خواص خوراکیها- پياز از خانواده سير و موسير است و طبيعتي گرم و خشك دارد.
از پياز نه تنها به عنوان طعمدهنده بلكه به عنوان بوزدا در بسياري از غذاها ـ بهخصوص انواع گوشتها ـ استفاده ميكنند.
در ضمن خواص درماني آن را نيز نميتوان ناديده شمرد.
نكات خريد و نگهداري
پيازي خريداري كنيد كه سالم و جوانه نزده باشد؛ در ضمن براي نگهداري آن مانند سيبزميني، مكاني تاريك و به دور از رطوبت را انتخاب كنيد.
البته بعضيها پيشنهاد ميكنند براي انبار پياز در شرايط فوق، آنها را به حالت وارونه ـ به صورتي كه قسمت ريشه آن به سمت بالا قرار گيرد ـ نگهداري كنيد.
خواص غذايي
پياز سرشار از ويتامين C، كلسيم، منيزيم، فسفر، پتاسيم، سديم، گوگرد، اسيد فوليك، مقدار كمي آهن، مس، روي و انواع ويتامينهاي B است.
خواص درماني
يكي از مهمترين خواص پياز، تأثير شفابخش آن روي قلب است. محققين عقيده دارند خوردن نصف پياز متوسط در روز، 30 درصد از مقدار كلسترول بد خون را كاهش ميدهد و به جاي آن سبب افزايش كلسترول خوب ميشود.
علاوه بر اين، پياز فشارخون و همچنين قندخون را نيز تنظيم ميكند.
ـ پياز مانند سير، يك آنتيبيوتيك طبيعي و قوي است و طيف وسيعي از عفونتها و ميكروبهاي بيماريزا را ـ از عامل اسهال گرفته تا بيماري سل ـ درمان ميكند.
ـ براي جلوگيري از سرماخوردگي و همچنين كاهش سرفه و رفع مشكلات مجاري تنفسي، پياز پخته بخوريد.
ـ پياز سرشار از تركيبات گوگردي است و به همين علت قادر است روند تغيير شكل سلولها ـ كه منجر به سرطاني شدن آنها ميشود ـ را متوقف سازد؛ علاوه بر آن، گوگرد موجود در پياز براي رشد مو نيز مفيد است.
ـ مصرف پياز براي درمان يبوست، بيخوابي، ميگرن، چاقي، ورم گلو، پروستات، بواسير، يرقان و بسياري بيماريهاي ديگر مفيد است.
100 گرم پياز چه دارد:
انرژي:61 كالري، پروتئين:1/8 گرم، هيدرات كربن: 13/8 گرم، چربي:0/25 گرم، فيبر:2/9 گرم، ويتامين C:10 ميليگرم