همشهری آنلاین:
زیستشناسان برای نخستینبار با استفاده از حسگرهای فشار بر روی یک لوله عمودی، فشار وارده توسط مار برای بالا رفتن از درخت را اندازهگیری کردند.
به گزارش ایسنا، محققان دانشگاه سینسناتی در تحقیقات خود دریافتند، مار برای بالا رفتن از درخت، فشاری معادل پنج برابر حد لازم به تنه وارد میکند.
در این مطالعه، عملکرد پنج گونه مختلف مار شامل مار بوآ و پیتون سبز درختی در زمان بالا رفتن از یک لوله مخصوص مورد بررسی قرار گرفت؛ مارها در زمان بالا رفتن از روشی موسوم به concertina locomotion استفاده میکنند.
حسگرهای فشار بر روی یک لوله عمودی تعبیه شدند و همزمان با بالا رفتن خزنده، حسگرها اقدام به ثبت میزان فشار وارده به بدنه لوله کردند؛ مارها در زمان بالا رفتن از لوله عمودی و برای حفظ ایمنی، فشاری دو تا پنج برابر بیشتر از حد نیاز به بدنه وارد میکردند که نشان میدهد برای این خزنده، ایمنی بیش از بهرهوری اهمیت دارد.
این استراتژی در مارها تقریبا مشابه وضعیت حمل اشیاء سنگین توسط انسان است و در این شرایط نیرویی دو تا چهار برابر بیش از حالت عادی برای بلند کردن جسم سنگین به کار برده میشود.
به گفته دکتر "گرگ بیرنس" سرپرست تیم تحقیقاتی، این نخستین مطالعهای است که نشان میدهد مارها در زمان بالا رفتن از درخت از فاکتور ایمنی استفاده میکنند.
نتایج این مطالعه در مجله Biology letters منتشر شده است.