آنزو وایلی ۶۸ تا ۶۶ میلیون سال پیش، همزمان با دایناسور معروف، تیرکس زندگی میکرده است
دانشمندان آمریکایی فسیلهای گونهای تازه از دایناسور را کشف کردند که بدنش از پر پوشیده بوده و در شمال آمریکا زندگی میکرده است. این دایناسور عجیب منقار، تیغهای استخوانی بر بالای سر و دمی دراز مثل بزمجه داشته است.
محققان به این دایناسور لقب "مرغ جهنم" دادهاند، مرغی که پرواز نمیکرده است اما بسیاری از رفتارهای پرندگان را داشته، پرندهای که بخوبی برای جنگیدن و کشتن مجهز بوده است.
این دایناسور برخی ویژگیهای پرندگان و برخی خصوصیات خزندگان را داشته است. طول این جانور سه و نیم متر و در حالت ایستاده یک و نیم متر بوده و به بزرگی یک خودروی کوچک بوده است.
وزن آن حدود ۲۳۰ کیلوگرم بوده با چنگالهایی تیز و پاهایی بشکل پای پرندگان و بدنش هم از پر پوشیده شده بوده است.
به گفته هانس سوز، مدیر بخش مهره داران موزه تاریخ طبیعی اسمیتسونین در واشنگتن این موجود حتی در قیاس با خود دایناسورها هم جانور "بسیار عجیبی" بوده است:
"جمجمه آن بطرزی غیرعادی دراز است، با تیغهای نازک روی سر و پوزهای با یک منقار بسیار بزرگ با لبههای تیز. آروارههای پایین و بالای بسیار عجیب این دایناسور روی هم میلغزیدهاند، برای خرد کردن گوشت و سبزیجات"، چون این دایناسور دندان نداشته است.
از حدود صد سال پیش دانشمندان فسیلهایی از این موجود را یافته بودند اما این نخستین بار است که اسکلتی چنین کامل از این دایناسور یافت شده است.
دانشمندان نام این گونه را آنزو وایلی (Anzu wyliei) گذاشته اند.
آنزو متعلق به گونهای از دایناسورها به نام Oviraptorosauria است و کشف این فسیلها ثابت میکنند این گونه در شمال آمریکا هم زندگی میکردهاند، پیش از این شواهد اصلی وجود این گونه در مرکز و شرق آسیا پیدا شده بود.
محلی که این فسیلها پیدا شده، در میان تختهسنگهای سه نقطه از داکوتای شمالی و جنوبی، در دو میلیون سال آخر دوران کرتاسه شکل گرفته، درست پیش از آنکه برخورد یک سیارک دایناسورها را از کره زمین محو کند.
البته بسیاری محققان عقیده دارند بدلیل تغییرات آب و هوایی اضمحلال دایناسورها پیش از آن شروع شده بوده است.
اما کشف این دایناسور نشان میدهد حتی پیش از انقراض این جانوران در حال تکامل و بسیار متنوع بودهاند.
به گفته دکتر سوز این کشف با این نظریه که برخورد یک سیارک عظیم در ۶۶ میلیون سال پیش باعث انقراض دایناسورها شده سازگار است.
تاکنون هزار گونه دایناسور شناسایی شده و دانشمندان تصور می کنند چندین هزار گونه دیگر هنوز شناسایی نشدهاند.