محمد فنایی اشکوری، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتوگو با خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس در ایامالله دهه فجر با اشاره به اینکه اندیشههای امام راحل مؤلفههای مختلفی دارد، افزود: بنابراین من فکر نمیکنم که اندیشههای امام صرفاً متأثر از ملاصدرا باشد البته امام در بحث متافیزیک و الهیات متأثر از ملاصدرا است و در این شکی نیست اما در بحث انقلاب، اندیشههای ایشان کمتر به صدرا ارتباط دارد.
وی با بیان اینکه اندیشه امام راحل بیشتر متأثر از عرفا است، یادآور شد: البته در این هم شکی نیست که امام اهل فلسفه بودند اما اندیشه غالب ایشان عرفانی و متأثر از ابن عربی بود، البته نه اینکه صد در صد پیرو ابن عربی هم باشند، ایشان خود مستقل بودند ولی در اصول و چارچوبها اندیشه ابن عربی را دارند.
فناییاشکوری با تأکید بر اینکه اندیشه انقلابی امام هم ریشه در دیدگاه عرفانی و هم فقهی ایشان دارد، اظهار داشت: ایشان فقیه بزرگی بودند و نظریه ولایت فقیه را ایشان در حوزه فقه مطرح کردند.
وی در ادامه اظهار داشت: تحلیل و بازخورد این مبحث تأثیر و تأثرات امام راحل از اندیشمندان بزرگ مسلمان به اندیشههای فلسفی، عرفانی، فقهی، سیاسی و اجتماعی مختلف باز میگردد مجموعه اینها در شکل دادن به تفکر انقلابی امام تأثیر داشت و فلسفه ملاصدرا یکی از جنبههای آن است.
فناییاشکوری یکی از نکات مورد توجه در اندیشه امام راحل را جامعیت نگاه ایشان به شمار آورد و گفت: خیلی افراد بودند که نقطه تمرکزشان به یک بُعد عرفانی، فلسفی، فقهی و ... بوده و یک جانبه به مسائل نگاه میکردند و این یک دیدگاه ناقص است در حالی که در اندیشه امام این جامعیت در حوزه عقلانی، معنوی، نقلی، فقهی و سیاسی و اجتماعی دیده میشود، بنابراین اگر ما هم بر یکی از جنبهها تمرکز و از جنبههای دیگر غفلت کنیم، به نظرم تصویر درستی از دیدگاه امام ارائه نخواهیم کرد.