ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : يکشنبه 10 تير 1403
يکشنبه 10 تير 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : جمعه 29 بهمن 1400     |     کد : 198089

جزئیاتی از قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن ۵۶

قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن ماه ۱۳۵۶، از نقاط عطف تاریخ انقلاب اسلامی است.

قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن ماه ۱۳۵۶، از نقاط عطف تاریخ انقلاب اسلامی است.

به گزارش ایسنا، پایگاه «مرکز اسناد انقلاب اسلامی» در ادامه نوشت: آیت‌الله محسن مجتهد شبستری، در کتاب خاطرات خود در باره قیام ۲۹ بهمن تبریز می‌گوید: در ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ رهبری انقلاب در آذربایجان به عهده­ آیت‌­الله قاضی طباطبایی بود. ایشان نماینده­ امام(ره) در تبریز بود. علمای دیگری راه امام(ره) را به‌طور جدی و با صراحت نمی‌­پوئیدند ولی در واقعه­ ۲۹ بهمن فعال بودند و همکاری می‌­کردند. برای برگزاری چهلم شهدای قم، اعلامیه‌ای مشترک منتشر شد که آیت­‌الله قاضی، آیت‌الله حاج میرزا حسن انگجی، آیت‌الله شیخ عبدالحسین غروی و چند نفر دیگر از علما آن را امضا کردند. در این اعلامیه مردم را برای اربعین شهدای قم به مسجد حاج میرزا یوسف آقا مجتهد همان مسجد «قزلّی» که در اول بازار تبریز قرار دارد، صبح روز ۲۹ بهمن فراخوانده بودند.

روز ۲۹ بهمن به دستور شهربانی تبریز درب مسجد را بسته بودند تا مراسم برگزار نشود. مردم در مراجعه به مسجد با درب بسته مواجه شدند. سرهنگ حق­‌شناس رئیس شهربانی نیز شخصاً در آنجا حضور یافته بود و بر امور نظارت می­‌کرد. در این میان جوانی به نام محمد تجلی به نزد سرهنگ حق‌شناس می‌­رود و به او می‌گوید: چرا درب مسجد را بسته­‌اید؟ سرهنگ حق‌­شناس جسارت می­‌کند و می‌­گوید: در طویله باید بسته باشد. با شنیدن این پاسخ، آن جوان بدون اسلحه به سرهنگ حق‌شناس حمله کرده و می‌خواست با وی گلاویز شود که سرهنگ بی‌درنگ کلت خود را می‌­کشد و او را شهید می‌کند.

مردم جنازه­ محمد تجلی را بر روی دستانشان برمی‌دارند و به خیابان می‌­روند و از همین‌جا تظاهرات گسترده­ ای برپا شده و هر دم به جمعیت تظاهرکنندگان افزوده می‌شود. بر اثر گسترش جمعیت راه‌­ها مسدود می­‌شود و مردم به مشروب‌­فروشی‌­ها و سینماها حمله می­‌کنند و دفتر حزب رستاخیز و مشروب‌­فروشی‌ها را آتش می‌زنند و در درگیری با جلادان شاه سیزده نفر دیگر شهید می‌شوند و شهر به حالت تعطیل درمی‌آید. با رسیدن خبر قیام مردم تبریز به تهران، بی­‌درنگ رئیس شهربانی و استاندار آذربایجان عوض می‌شوند.

واقعه­ ۲۹ بهمن تبریز وضع را عوض می‌کند و تأثیرگذار واقعی می‌­شود؛ شاه می‌خواست بر روی فاجعه­ قم پرده‌ای بکشد تا معلوم نشود ولی مراسم چهلم در تبریز سبب شد که هم فاجعه­ قم و هم قیام­ و شهدای جدید تبریز اسباب رسوایی بیشتر رژیم سلطنتی ‌شود و انقلاب را شکوفا ‌نماید. مراسم چهلم شهدای تبریز در یزد و در پی آن چهلم شهدای چند شهر دیگر انقلاب را شکوفا کرد بلکه به پیروزی رساند.

منبع: خاطرات آیت‌الله محسن مجتهد شبستری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی


نوشته شده در   جمعه 29 بهمن 1400  توسط   کاربر 1   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode