نویسنده: عبدالله علیآبادی ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامیخبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: هیئتهای مذهبی یکی از مهمترین بسترهای شکلگیری، فعالیت و گسترش انقلاب اسلامی به حساب میآیند که در ارتباط تنگاتنگ با مرجعیت شیعه نقشآفرینی کردهاند. در آغاز نهضت اسلامی چند هیئت مذهبی در تهران کنار هم قرار گرفته و هیئتهای موتلفه اسلامی را تشکیل دادند. سابقه فعالیت بزرگان آن چون شهید حاج مهدی عراقی، برادران امانی و دیگران به روزگار مبارزات پرحماسه فدائیان اسلام باز میگشت.
خاطرات حاج هاشم امانی از اعضای اصلی و قدیمی این تشکل ضمنآنکه زوایای فعالیت هیئتهای موتلفه اسلامی را روشن کرده است، اطلاعات سودمندی از فعالیتها و مبارزات برادران مبارز امانی به ویژه در مقطع پعد از تبعید امام خمینی (ره) از ایران ارائه داده است.
این کتاب که با تدوین عبدالله علیآبادی انجام پذیرفته به مرور خاطرات امانی در 11 بخش پرداخته است.
نخستین فصل از این اثر با مرور وضعیت خانوادگی و تحصیلات هاشم امانی آغاز میشود و در ادامه به چگونگی پیوند آنها با فعالیتهای سیاسی همگام با نهضت آیتالله کاشانی و نواب صفوی میپردازد.
راوی در این فصل اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران در دوران رضاشاه را توصیف کرده و به مرور فعالیتهای سیاسی عمده رایج در کشور در آن زمان میپردازد و از همین رهگذر به بررسی نوع عضویت خود در مجمع مسلمانان مجاهد و جمعیت فدائیان اسلام و در ادامه به ماجرای اعدام انقلابی کسروی، هژیر و طراحی نقشه ترورشاه به هنگام انتقال جسد رضاشاه به ایران میپردازد.
ملی شدن صنعت نفت و اعدام انقلابی رزمآرا در سومین فصل از این کتاب مورد توجه قرار گرفته و به خاطرات دستگیری و تحصن نواب صفوی در زندان و ایجاد اختلاف میان فدائیان اسلام و آیتالله کاشانی، ترور دکتر فاطمی و ... میپردازد. فعالیتهای نواب صفوی بعد از آزادی از زندان و نوع ارتباط وی با آیتالله کاشانی از مهمترین بخشهای این اثر است.
فدائیان اسلام و کودتای 28 مرداد و ماجرای سوء قصد نافرجام به حسین علاء و دستگیری و شهادت نواب صفوی و بررسی سرنوشت جمعیت فدائیان اسلام بعد از شهادت نواب صفوی نیز در بخش چهارم از خاطرات امانی مورد توجه قرار گرفته است.
راوی اما در فصل پنجم از این کتاب به مرور منش و افکار فدائیان اسلام به ویژه در حوزه رفتار و خصوصیات اخلاقی، صراحت در اجرای احکام اسلامی، ارتباط با مراجع و... پرداخته است.
ارتباط هیئتهای موتلفه با نهضت امام خمینی (ره) و عضوگیری در ایام دهه 40 و تشکیل شورای روحانیت در آن و نیز نوع مواجهه این تشکل با قیام 15 خرداد در فصول هفتم و هشتم این اثر مورد توجه قرار گرفته و پس از آن در ادامه به موضوع تبعید امام خمینی (ره) به نجف اشرف و اعدام انقلابی منصور توسط هیئت موتلفه پرداخته شده است.
حضور در زندان قصر و کمیته مشترک ضد خرابکاری و نیز مرور فعالیتهای سیاسی پس از آزادی از زندان در فصول نهم تا یازدهم این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است.
خاطرات حاج هاشم امانی را مرکز اسناد انقلاب اسلامی در 320 صفحه و با قیمت 8300 تومان منتشر کرده است.