ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : سه شنبه 15 ارديبهشت 1388     |     کد : 2539

سه شنبه 15 ارديبهشت 10 جمادي الاول 5 مه

كشته شدن خسرو پرويز به دست پسرش شيرويه در سال نهم هجري قمري

خسرو پرويز فرزند هرمز، فرزند انوشيروان، فرزند قباد ساساني، بيست و سومين پادشاه سلسله ساسانيان بود، كه از سال 591 تا 626 ميلادي بر تخت سلطنت ايران تكيه زد و تركتازي هاي زيادي نمود.

وي در عصر خويش، جنگ هاي خونيني با بهرام چوبين و پس از وي، با سپاهيان امپراتوري روم شرقي به راه انداخت.

در عصر وي، پيامبر اكرم(ص) به نبوت برانگيخته شد و پس از هجرت آن حضرت از مكه معظمه به مدينه منوره و تشكيل حكومت اسلامي، نامه اي از سوي پيامبر(ص) براي او ارسال گرديد، ولي وي به نامه رسول خدا(ص) جسارت و نامه رسان را با تحقير برگردانيد و همين امر سبب گرديد كه رسول خدا(ص) وي را نفرين كند.

خسرو پرويز نامه اي به عامل خويش در يمن نوشت و وي را فرمان داد كه دو تن از فرماندهان زبده خويش را به حجاز فرستاده و محمد بن عبدالله (ص) را دستگير نمايند.

حاكم يمن بنا به دستور خسرو پرويز، دو تن از فرماندهان خويش را به مدينه اعزام و فرمان دستگيري پيامبر اكرم(ص) را به آنان صادر كرد. هنگامي كه آن دو بر پيامبر(ص) وارد شدند، پيامبر(ص) به آنان فرمود كه ديگر نيازي به اين كارها نيست، زيرا در شب گذشته شيرويه فرزند خسرو پرويز پدرش را كشت و خود بر جاي وي به تخت سلطنت تكيه زد.

همان طوري كه پيامبر(ص) از عالم غيب خبر داده بود، قباد، معروف به شيرويه با هم دستي دولتمردان و فرماندهان عالي رتبه ساساني، پدرش خسرو پرويز را از سلطنت خلع و در دهم جمادي الاولیي سال هفتم و يا نهم قمري، وي را به هلاكت رسانيد و به سلطنت بلند مدت وي ( از 591 تا 626 ميلادي) خاتمه داد و خود بر تخت سلطنت تكيه زد. 

 

آغاز جنگ جمل در حوالي بصره در سال 36 هجري قمري

اميرمؤمنان، علي بن ابي طالب(ع) پس از پذيرش خلافت اسلامي و بر عهده گرفتن حكومت مسلمانان، با فتنه ها و دشمني هاي گوناگون مخالفان اهل بيت(ع) روبرو گرديد و ناخواسته، متحمل چند نبرد سرنوشت ساز شد.

نخستين و مهم ترين فتنه مخالفان آن حضرت، غائله اصحاب جمل بود، كه به جنگ بزرگ "جمل" منجر گرديد.

ماجراي اين غائله اسف بار از اين قرار بود: عائشه بنت ابي بكر، همسر رسول خدا(ص) كه از مخالفان عثمان بن عفان و از محركان اصلي انقلابيون مسلمان بر ضد خليفه وقت بود، پس از قتل وي و انتخاب حضرت علي(ع)، فتنه انگيزي خويش را ادامه داد و به بهانه واهي خون خواهي عثمان مقتول، در مكه معظمه اقامت گزيد و مخالفان خلافت عدالت پرور حضرت علي(ع) را به دور خويش گرد آورد. در اين راستا، برخي از سران بني اميه و وابستگان عثمان مقتول از مدينه به مكه عزيمت كردند. هم چنين استانداران و عاملان عثمان كه از سوي امام علي بن ابي طالب(ع) عزل شده بودند، با اعوان و انصار و دارايي هاي خويش به سوي مكه رهسپار گرديدند. اسامي افرادي چون عبدالله بن عامر از بصره و يعلي بن منيه از يمن، برجسته تر از سايرين بود.

پس از مدتي، طلحة بن عبيدالله و زبير بن عوام، دو تن از صحابه معروف رسول خدا(ص) به همراه خانواده و بستگان خويش عازم مكه شده و به اصحاب جمل پيوستند. با اجتماع برخي از صاحب نفوذان و محركان توطئه گر به دور عائشه، اجتماع بزرگي از مخالفان حضرت علي(ع) در مكه به وجود آمد.

رچه همسران پيامبر اسلام(ص) در آن ايام، همگي در مكه معظمه به سر مي بردند، ولي هيچ كدام از آنان، با عائشه همراهي نكرده و مخالفان حضرت علي(ع) را ياري ننمودند.

امّ سلمه(رض) همسر ديگر رسول خدا(ص) هنگامي كه زياده روي هاي عائشه را مشاهده كرد، به وي فرمود: اي دختر ابي بكر! من در شگفتم كه تو از عثمان مقتول، خون خواهي كني. تو همان نبودي كه مردم را بر كشتن او تحريك مي كردي و او را پير كفتار مي خواندي؟ تو را چه كار با خون خواهي عثمان؟ او مردي از بني مناف بود و تو از بني تميم، ميان شما رابطه خويشاوندي نيست و در حال حيات او، ميانتان موافقتي نبود. اكنون چه غلو و زياده روي است كه در پيش گرفته و بر ضديت علي بن ابي طالب(ع) كه پسر عم رسول خدا(ص) است بيرون مي آيي و خلافت او را نمي پسندي؟ در حالي كه جمله مهاجر و انصار با او بيعت كرده و بر خلافت و امامتش راضي شدند و با رغبت و ميل خود، به پيروي و ياري او همت نمودند و همگان بر امامت او متفق شدند. فضل و فضيلتي كه در او است، تو آن ها نيكو مي شناسي.

 به هر روي، از ميان همسران رسول خدا(ص) تنها عائشه با مخالفان حضرت علي(ع) همراه شد و سركردگي آنان را بر عهده گرفت و به همراه سه هزار و به نقلي چهار هزار تن از شورش گران، از مكه معظمه رهسپار بصره شد.

پس از خروج آنان از مكه، امّ سلمه(رض) همسر رسول خدا(ص) و امّ فضل همسر عباس بن عبدالمطلب، هر كدام نامه اي جداگانه براي حضرت علي(ع) در مدينه ارسال كرده و وي را از آشوب گري اصحاب جمل باخبر نمودند.

اصحاب جمل، بر بصره هجوم آورده و پس از جنگ و گريز با سپاهيان عثمان بن حنيف انصاري، عامل حضرت علي(ع) در بصره و كشتن تعداد زيادي از مدافعان شهر، آن را به اشغال خود در آوردند و بيت المال بصره را تصرف و عامل علي(ع) را شكنجه و آزار كردند و پس از مدتي، وي را رها نمودند.

حضرت علي(ع) پس از آگاهي از فتنه جويي اصحاب جمل، با سپاهي از مهاجر و انصار از مدينه منوره خارج و به سوي جنوب عراق، رهسپار گرديد. ياران و دوستداران آن حضرت پس از خبردار شدن از عزم وي در نبرد با اصحاب جمل، به تكاپو افتاده و از ساير مناطق اسلامي، از جمله مكه معظمه، كوفه و مصر به حركت در آمده و خود را به سپاه عدالت جوي آن حضرت رسانيدند.

سرانجام دو سپاه در حوالي بصره، در مكاني به نام "رابوقه" در برابر يك ديگر قرار گرفتند. تعداد اصحاب جمل، سي هزار و تعداد سپاهيان حضرت علي(ع) در حدود بيست هزار تن بود.

در سپاه جمل، غير از عائشه كه رهبري شورش گران را بر عهده داشت، افرادي چون طلحة بن عبيدالله، زبير بن عوام، عبدالله بن زبير، محمد بن طلحه، مروان بن حكم، عبدالرحمن بن عتاب، هلال بن وكيع، عبدالرحمن بن حارث، عبدالله بن عامر، حاتم بن بكير، عمر بن طلحه و مجاشع بن مسعود فرماندهي لشكرها و دسته را بر عهده داشته و در ميدان جنگ، نقش آفريني مي كردند.

در سپاه حضرت علي(ع) نيز افرادي چون امام حسن مجتبي(ع)، امام حسين(ع)، محمد بن حنفيه، عمار بن ياسر، عبدالله بن عباس، مالك بن اشتر نخعي، عبدالله بن جعفر، خزيمة بن ثابت، ابوايوب انصاري، ابوقتادة، زيد بن صوحان، شريح بن هاني، سعيد بن قيس، رفاعة بن شداد، محمد بن ابي بكر، عدي بن حاتم، زياد بن كعب، حجر بن عدي، عمرو بن حمق، مجندب بن زهير، مخنف بن سليم و صعصعه بن صوحان، فرماندهي لشكرها و بخش هاي مختلف سپاه آن حضرت را بر عهده داشته و در برپايي پرچم عدالت پرور علوي، دلاوري هاي عظيمي به عمل آوردند.

با اين كه حضرت علي(ع) تلاش زيادي به عمل آورد كه ميان طرفين، درگيري نظامي به وجود نيايد و غائله با مصالحه به پايان آيد، ولي فتنه انگيزان طرف مقابل به هيچ روي حاضر به مصالحه نبودند و سرانجام در روز دهم جمادي الاولیي سال 36 قمري، دو سپاه در برابر يك ديگر صف آرايي كرده و با هم درگير شدند.

جنگ سخت و سنگيني به وقوع پيوست و به مدت دو روز ادامه يافت، ولي سرانجام با شكست محتوم اصحاب جمل به پايان رسيد.

برخي از فتنه انگيزان اصلي مانند طلحة بن عبيدالله در ميدان جنگ و برخي ديگر مانند زبير بن عوام در بيرون صحنه نبرد كشته شدند و بسياري نيز اسير گرديدند.

حضرت علي(ع) پس از پيروزي كامل بر اصحاب جمل و آزادسازي شهر بصره، اسيران را آزاد و از تعقيب فراريان جلوگيري نمود و عائشه را به همراه جماعتي از زنان بصره كه لباس مردان پوشيده بودند، به مدينه برگردانيد.

در اين واقعه بزرگ، از اصحاب جمل تعداد نه هزار و به روايتي سيزده هزار و به روايتي ديگر بيست هزار تن و از اصحاب علي(ع) تعداد هزار و هفتصد و به روايتي پنج هزار نفر كشته شدند.

 

روز بزرگداشت شیخ صدوق

ابوجعفر محمد بن علي ابن بابويه قمي ملقب به شيخ صدوق از پيشتازان علم حديث و از مردان نامي جهان اسلام در سال 305 ه.ق چون ستاره اي در آسمان روايت و فقاهت در شهر مقدس قم طلوع کرد. ولادت اين عالم فقيه با آغاز نيابت حسين بن روح سومين نائب خاص امام زمان (عجل الله تعالي فرجه) هم زمان بوده است.

پدر بزرگوار شيخ صدوق علي بن الحسين بن بابويه قمي، از فقهاي بزرگ اسلام و در زمان امام حسن عسگري (ع) و امام زمان (عجل الله تعالي فرجه) مي زيسته و مورد احترام آن امامان بوده است. در نامه اي که امام حسن عسگري (ع) به علي بن بابويه نوشته وي را با کلماتي چون: شيخ معتمد و فقيه من خطاب کرده است. پدر شيخ صدوق در قم بدنيا آمد و زندگي را آنجا گذراند و در همان شهر نيز وفات کرده است. پدر شيخ صدوق در ايام زندگي پر برکت خويش نزديک دويست جلد کتاب تأليف کرده است.

  

درگذشت آيت الله سيد عبدالحسين لاري در سال1303هجري شمسي

آيت الله سيد عبدالحسين لاري از مراجع شيعه و از سياستگذاران پرهيزكار اسلام در سال 1303 هجري شمسي در جهرم فارس بدرود حيات گفت. ايشان در78سال حيات خود به جامعه اسلامي خدمات ارزنده اي كرد. آيت الله لاري پس ازورود به منطقه لارستان رهبري مردم ستمديده جنوب ايران را به عهده داشت. او و مجاهدان همراهش بيشترين ضربه ها را بر پيكراستعمارانگليس وارد ساختند. اعلام جهاد با محمد عليشاه ازجمله اقدامات مبارزاتي آيت الله لاري در اين دوره بوده است.

 

درگذشت ناپلئون بناپارت امپراتورقدرتمند فرانسه در سال1821ميلادي

ناپلئون بناپارت امپراتورقدرتمند فرانسه در تبعيدگاهش جزيره سَنت هِلِن سال1821ميلادي از دنيا رفت. اين امپراتورقدرت طلب درانديشه تصرف دنيا بود؛ ازاين رو دردوران حكومت خود جنگهاي متعددي كرد و نقاط زيادي ازاروپا را هم تصرف نمود. درسال1808ميلادي ناپلئون ازروسيه شكست سختي خورد و پس ازعزل ازمقام امپراتوري فرانسه به جزيره اِلب تبعيد شد. گفتني است كه ناپلئون 7سال مجدداً درفرانسه قدرت را به مدت100روزبدست گرفت و اين دوره به حكومت 100روزه ناپلئون مشهوراست. اما درنهايت به حالت تبعيد درجزيره سنت هلن ازدنيا رفت.

  

اشغال كشوراِفريقايي گينه در سال1913ميلادي

كشور اِفريقايي گينه را نيروهاي فرانسوي در سال1913ميلادي اشغال كردند. فرانسه در اواخر قرن 19ميلادي بعد از90سال سرانجام گينه را جزوجامعه فرانسه و يخشي ازخاك اِفريقاي غربي فرانسه اعلام كرد. گينه درسال1946ميلادي به خود مختاري رسيد و درسال1958با مبارزات مستمرو جدي مردم استقلال كامل خود را بدست آورد. گفتني است كه احمد سكوتوره اولين رئيس جمهوركشورگينه بود.

 

استقلال جمهوري فدرال آلمان در سال1955ميلادي

جمهوري فدرال آلمان پس ازگذشت 10سال از جنگ جهاني دوم در سال1955ميلادي بطور رسمي استقلال يافت. آلمان غربي بعد ازپيروزي متفقين درجنگ جهاني دوم به تصرف فرانسه، انگليس و اِمريكا درآمد و درسال1949ميلادي با 11ايالت جمهوري فدرال آلمان موجوديت يافت. درسال1990ميلادي پس ازگذشت 40سال جدايي ميان دو آلمان، ديواربرلين شكسته شد و كشورواحد آلمان پديد آمد.

 

در گذشت بابي ساندز مبارز معروف ايرلندي در سال1981ميلادي

بابي ساندز مبارز معروف ايرلندي در سال1981ميلادي پس ازهفته ها مقاومت در زندان انگليس و اعتصاب غذا جان خويش را در راه هدفش از دست داد. ساندز در اين مدت فقط با نوشيدن آب زنده بود. مرگ بابي ساندزازيك طرف موج اعتراضات و اعتصابات را برضدّ دولت انگلستان درپي داشت؛ و ازطرف ديگردرس مقاومت دربرابرظلم ظالمان به مردم ايرلند و مبارزان جهان داد. بابي ساندز63روز پس ازآغازاعتصاب غذا درگذشت.

 

 

 

 

 

 


نوشته شده در   سه شنبه 15 ارديبهشت 1388  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode