ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : چهارشنبه 9 ارديبهشت 1388     |     کد : 2479

چهار شنبه 9 ارديبهشت 4 جمادي الاول 29 آوريل

درگذشت «ابوجعفر قيرواني» معروف به ابن جزار مورخ و طبيب در سال 395هجري قمري

«ابوجعفر قيرواني» معروف به ابن جزار مورخ و طبيب حاذق مغربي در سال 395هجري قمري درگذشت. او از اهالي قيروان بود و از پدرش علم طبيب را آموخت، و سپس نزد اسحاق بن سليمان اسرائيلي به تكميل دانش خود همت ورزيد. از آثار ابن جزار و نويسندگان و دانشمندان بغداد بر مي‏آيد كه او علاوه بر پزشكي، در تاريخ، جغرافيا، حكمت و فلسفه نيز دانشي در خود توجه داشته است. كتب الاعتماد ؛ زاد المسافر در طب ؛ و التعريف بصحيح التاريخ از جمله آثار اين طبيب و مورخ برجسته مي‏باشند .

 

تولد «ابن اثير جزري» اديب و مورخ در سال 555هجري قمري

«ابن اثير جزري» اديب و مورخ ممتاز قرن در سال 555هجري قمري جزيره ابن عمر متولد شد. سرآغاز دانش اندوزي او آموختن قرآن مجيد بود و پس از آن به فقه وحديث پرداخت. او در موصل، شام و بغداد نزد علمايي چون خطيب طوسي شاگردي كرد و از منحصرشان بهره‏ها برد. ابن خلكان مورخ برجسته پس از ديدار ابن اثير در سال 626هجري درباره وي چنين گفته است : ابن اثير حافظ حديث بود و تواريخ را از برداشت و انساب عرب را نيك ميدانست. آثاري كه از وي بجاي مانده بطور عمده درباره تاريخ است و مهمترين آنها الكامل في التاريخ نام دارد. ابن اثير در اين اثر وقايع تاريخي تا سال 310هجري را بر شته تحرير درآورده است. اين كتاب اخبار مفصلي درباره سامانيان تا زمان مرگ ابوعلي چغاني را دربر دارد. اهميت اساسي الكامل بويژه در مورد رويدادهايي است كه اين اثير به گونه‏اي گسترده و جامع از آنها ياد كرده است، و از آن جهت كه در زمان استيلاي مغولان مي‏زيسته كتابش از منابع مهم تاريخ مغول محسوب مي‏شود .

 

درگذشت «محي الدين رومي» تاريخ نگار مصري در سال 879هجري قمري

«محي الدين رومي» تاريخ نگار مصري در سال 879هجري قمري درگذشت. او تاريخ نگاري را رشته‏اي آموزشي مي‏دانست كه به پژوهش بخش هاي زماني، رويدادهاي رايج در آن بخش‏ها و مقتضيات مربوط به آنها مي‏پردازد. محي الدين رومي در شيوه تاريخ نگاري خود به اهداف تاريخ نگاري، خاستگاه تاريخ و خصايص و درجه روايي تاريخي توجهي خاص داشت. «المختصرفي التاريخ» از جمله آثار اوست .

 

درگذشت نظام الملك فخر الدين ملقب به آصف جاه از اميران دربار اورنگ ‏زيب در سال 1161هجري قمري

نظام الملك فخر الدين ملقب به آصف جاه از اميران دربار اورنگ ‏زيب و اديب و شاعر پارسي گوي هلند در سال 1161هجري قمري در گذشت. او در زمان اورنگ‏ زيب و ديگر حاكمان دكن مقامهاي مختلفي همچون وزارت داشت و حتي در عقد معاهده كرنال با نادر شاه افشار نقشي اساسي برعهده‏اش بود. اما مهمترين فعاليت او در زمينه فرهنگ و ادب هند است زيرا در زمان او حيدر آباد مركز عمده فرهنگ و تمدن اسلامي در شبه قاره هند شد. او او اديان، شاعران و عالمان را ارج بسيار مي نهاد و خود نيز شاعري توانا و چيره دست بود. آصف جاه بويژه در غزلسرايي استاد بود اما قصيده و رباعي نيز در ديوان اشعار او مشاهده مي‏شود. در اشعار آصف جاه توجه خاص به مضامين اخلاقي، تشيع و دوستي و ارادات به خاندان رسول اكرم (ص) آشكارا مشهود است .

 

درگذشت سيد عبدالرزاق الجلو عالم و مبارز مسلمان عراقي در سال 1337هجري قمري

 سيد عبدالرزاق الجلو عالم و مبارز مسلمان عراقي در سال 1337هجري قمري بدرود حيات گفت. وي مردي باتقوا و صالح، در مسائل فقهي با مهارتي كامل بشمار مي‏رفت. او بعد از وفات استادش آيت الله مامقاني، مرجع تقليد اهالي جنوب عراق گشت و در جهاد عليه اشغالگران انگليسي شركت فعال نمود. ايشان علاوه بر تدريس و مبارزه عليه ظالمان ضد اسلام تأليفات متعددهم دارد كه از آن ميان مي‏توان جايع الاحكام في‏الفقه را نام برد .

 

آزادی نخستين گروه از اسيران عراقي در سال1362هجري شمسي

دولت جمهوري اسلامي ايران نخستين گروه ازاسيران عراقي را 9ارديبهشت ماه سال 1362 هجري شمسي آزاد و به كشورشان منتقل كرد. دولت جمهوري اسلامي ايران پس ازتوافق دو طرف درگيرجنگ به اين كاراقدام كرد اما رژيم صدام برخلاف موافقتش اسيران ايراني را آزاد نكرد و ايران يك جانبه اسيران عراقي را آزاد ساخت.

 

درگذشت دكترغلامحسين صديقي استاد محقق و جامعه شناس در سال1370هجري شمسي

دكترغلامحسين صديقي استاد محقق و جامعه شناس صاحبنظر در سال1370هجري شمسي در 87سالگي درگذشت. دكترصديقي دررشته هاي فلسفه و جامعه شناسي ازفرانسه دكترا گرفت و بعد ازبازگشت به ايران دردانشگاه تهران به تدريس پرداخت. دكترصديقي ازاعضاي كميسيون ملي يونسكو بود. همچنين درتأسيس انجمن آثارملي و مؤسسه مطالعات و تحقيقات اجتماعي نقش بسزايي داشت. ازتأليفات مهم دكترصديقي «جنبشهاي ديني ايراني درقرون دوم و سوم هجري و تصحيح رساله هاي ابن سينا» را مي توان نام برد.

 

روز ملی شورا

نهم اردیبهشت؛ پنجمین سالروز تشكیل شوراهای اسلامی كشور با عنوان روز ملی شوراها را گرامی می داریم.

 اولین دوره برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در هفتم اسفند سال 77 با حضور پرشور مردم در پای صندوقهای رای برگزار شد تا حقوق  شهروندان از طریق تشکیل "پارلمان های محلی" محقق شود. به نظر کارشناسان امر  قانون فعلی شوراها پاسخگوی نیاز شهرها، به خصوص کلان شهرهای کشور نیست و برای ارایه خدمات بهتر به شهروندان باید این قانون حاضر  اصلاح گردد.

... و شاورهم فى الامر فإذا عزمت فتوکل على الله ... ؛

... اى پيامبر! در کارها با ايشان مشورت نما، وليکن آنچه خود تصميم گرفتى با توکل به خدا انجام ده .... آل عمران، آيه 159

در تقويم رسمى کشور ما (ايران) روز نهم ارديبهشت به عنوان روز شوراها ياد شده است. شورا يک اصل عقلى است که آموزه هاى دين اسلام در کتاب و سنت نيز بر آن صحه گذاشته است. انقلاب اسلامى ايران نيز که بر مبناى آموزه هاى اسلامى در چارچوب هدف سلبى خود با استبداد و خودرايى فرمانروايان به مبارزه برخاست و تحقق مشارکت عمومى مردم در تعيين سرنوشتشان را به عنوان يک هدف ايجابى برگزيد. اصل ارزشمند شورا را مورد توجه جدى قرار داد و قانون اساسى هنگامى که در بيان اصول کلى حاکم بر نظام جمهورى اسلامى در اصل ششم شيوه اداره امور کشور را بر آراء عمومى مبتنى کرد و روش آن را انتخابات قرارداد، به موازات اشاره به انتخاب رئيس جمهورى و نمايندگان مجلس شوراى اسلامى، از انتخاب اعضاى شوراهاى اسلامى نيز به عنوان ابزارى براى تحقق حاکميت مردم و تجلى اراده عمومى ياد کرده است.

به علاوه اين قانون در اصل هفتم نيز شوراها را از ارکان تصميم گيرى و اداره امور کشور ذکر کرده است. طبيعى است وقتى قانون اساسى جمهورى اسلامى در اصول کلى خود شورا را به عنوان ابزار تجلى اراده مردم و نهاد سياسى تصميم گيرنده مورد پذيرش قرار داده در اصول بعدى بيشتر به آن توجه کند بر همين اساس فصل هفتم اين قانون به شوراها اختصاص يافته است. در اين فصل طى اصول يکصدم تا يکصد و ششم وظايف، چگونگى انتخاب و ساير مسائل مربوط به شوراها مشخص شده است.

نهاد شورا با آن درجه از اهميت عقلى و اسلامى و اين ميزان از تأکيد قانون اساسى بر نقش و ضرورت آن در اداره امور جامعه به دلايل مختلف در 20 سال اول پس از پيروزى انقلاب چندان مورد توجه قرار نداشت به طورى که اولين انتخابات رسمى شوراها در چارچوب اجراى قانون اساسى روز هفتم اسفند 1377 يعنى 20 سال بعد از پيروزى انقلاب در چارچوب برنامه توسعه سياسى و گسترش نهادهاى مدنى و مشارکت عمومى برگزار شد و حدود 185 هزار نفر اعضاى اصلى و على البدل از سوى مردم برگزيده شدند و بالاخره در روز نهم ارديبهشت 1378 شوراهاى شهر و روستا به طور رسمى دوره چهار ساله مسئوليت خويش را براى تحقق بخشى از حاکميت مردم که عملى شدن آن در گرو فعاليت اين نهاد است آغاز کردند. اکنون پس از گذشت حدود دو سال از آغاز به کار شوراها چند نکته بيش از پيش آشکار شده است. بدون ترديد نوع برخورد جامعه ما با اين مسائل بر تقويت يا تضعيف نهاد شورا و چشم انداز آينده اين نهاد در اداره امور کشور بسيار تأثيرگذار است.

اين مسائل عبارتند از:

اول ـ مبانى و بسترهاى قانونى و حقوقى:

قانون اساسى جمهورى اسلامى تبيين شيوه انتخاب اعضاى شوراها، چگونگى وظايف و اختيارات و نحوه نظارت آنها را به قانون عادى محول کرده است. مجلس شوراى اسلامى از زمانى که براى اولين بار در آذر 1361 ماه قانون تشکيلات، وظايف و انتخابات شوراهاى اسلامى کشور را در 53 ماده به تصويب رساند تا زمانى که در خرداد ماه 1375 قانون کنونى شوراها را تصويب کرد، در دوره هاى مختلف قانون مزبور را در چندين مورد حک و اصلاح کرد اما اکنون که قانون شوراها در مرحله عمل به آزمون گذاشته شده از جهات مختلف کاستى هاى آن آشکار شده است. تحقق همه آنچه مدنظر تدوين کنندگان قانون اساسى از نهاد شورا بود در چارچوب قانون فعلى امکان پذير نيست، اين قانون نيازمند اصلاح است. اکنون اگرچه دست اندرکاران امور شوراها در وزارت کشور از تهيه و تنظيم لايحه اصلاح قانون شوراها خبر مى دهند اما با توجه به اينکه يک قانون خوب که زمينه عملى داشته باشد بايد تأييد عقل جمعى جامعه را نيز به همراه داشته باشد، بر همين اساس پيشنهاد مى شود وزارت کشور لايحه اصلاح قانون شوراها را قبل از تصويب در نهادهاى مربوطه منتشر کند تا در پرتو عقل جمعى جامعه و توسط کارشناسان حوزه هاى مختلف بيشتر صيقل خورد و از کاستى هاى احتمالى آن کاسته شود.

دوم ـ تحقق رفتار شورايى براى اعضاى شوراها:

شورا يک نهاد جمعى تصميم گيرى مبتنى بر شيوه دمکراسى است. در چنين چارچوبى جايى براى تک روى فردگرايانه باقى نمى ماند. بنابراين ضرورى است آن دسته از افرادى که با نگرش غير از اين به عضويت شوراها در آمده اند نگاه خويش را تغيير دهند. مردم نيز بايد اين نکته را مدنظر داشته باشند و در انتخابات آينده شوراها افرادى که داراى منش شورايى هستند براى اين نهادها انتخاب کنند.

سوم ـ ارتباط بين شوراها و ساير سازمانهاى اجرايى:

بدون ترديد با تأسيس شوراها قدرت بخشى از نهادهايى که در نبود شوراها وظايف آنها را بر عهده داشته اند کاهش يافته است. اين امر باعث نوعى چالش حفظ قدرت بين اين سازمانها از يک سو و شوراها براى کسب قدرت واقعى از سوى ديگر شده است.

اين چالش عملى با نوعى نگرش حداقل گرايانه و حداکثر گرايانه به قدرت شوراها همراه گشته است. از  يک سو برخى سازمان هاى اجرايى کمترين وظايف و اختيار را براى شوراها قائل هستند و در سوى ديگر برخى اعضاى شوراها چنان اختيارات حداکثرى را براى خويش متصور مى شوند که در پرتو آن جايى براى وظايف و اختيارات ساير نهادهاى قانونى کشور باقى نمى ماند. حل اين مشکلات ضمن آن که با اصلاح قانون شوراها ارتباط دقيق دارد به اصلاح ذهنيت هاى مطلق گراى برخى دست اندرکاران نهادهاى اجرايى و نيز اعضاى شوراها نيازمند است.

چهارم ـ فراهم نمودن بسترهاى فرهنگى و اجتماعى فعاليت شوراها:

اگر بهترين قوانين براى فعاليت شوراها به تصويب برسد و اگر بهترين افراد داراى منش شورايى به عضويت اين نهادها درآيند و اگر ارتباط شوراها با ساير نهادها در بهترين سطح ممکن برقرار گردد، اما مردم به عنوان کسانى که اعضاى شوراها به عنوان نمايندگان آنها قصد تحقق اراده و حاکميت آنها را دارند در اين مسير جدى گرفته نشوند، بدون ترديد شوراها در نيل به اهداف خود ناتوان خواهند بود.

همراهى و همگامى مردم با شوراها نيز نيازمند فراهم بودن بسترهاى مناسب فرهنگى و اجتماعى است و فراهم نمودن اين بسترها نيز بيش از هر چيز بر عهده خود شوراهاست.

 

پيروزي مردم ويتنام بر متجاوزان آمريكايي

آمريكا تجاوزات بسيار كثيفي را در ويتنام انجام داد، براي مقابله با تجاوزات آمريكا در ويتنام نهضتهاي بزرگي به وجود آمد وسر انجام در 10 مه 1668 مذاكرات مقدماتي آتش بس بين نمايندگان جمهوري دموكراتيك ويتنام و نمايندگان ايالات متحده آمريكا در پاريس آغاز و در پس اجلاسهاي مكرر آتش بس برقرار شد، آمريكا متعهد شدكه از ويتنام خارج شود. سرانجام در سال 1973 مفتضحانه نيروهاي خود از ويتنام خارج كرد ,اين شكست مفتضحانه باعث شد تا در30 آوريل 1975 دولت دست نشانده آمريكا و در پي آن شهر سايگون پايتخت ويتنام جنوبي سقوط كند.

 

سلطنت پطركبير در سن10سالگي در روسيه سال1682ميلادي

پطركبير در10سالگي درروسيه  سال1682ميلادي به سلطنت رسيد و سوفي خواهرش درمقام نايبُ السّلطنه اداره اموررا بدست گرفت. سوفي چندي بعد پطررا ازقصركرملين اخراج و او را به قريه اي نزديك مسكو تبعيد كرد. اما پطركبيرسرانجام با سپاهي برخواهرش سوفي شوريد و پيروزشد. پطربعد ازدستيابي به قدرت اقدامات اصلاحي بسيارانجام داد و درامورفرهنگي، اقتصادي و اجتماعي روسيه تحولات عظيمي پديد آورد.

 

تصرف بندر ونيز توسط نيروهاي متفق در سال1945ميلادي

بندرزيبا و تاريخي ونيزدر جنگ جهاني دوم در سال1945ميلادي به تصرف نيروهاي متفق درآمد. و نيزدرساحل شمال شرقي ايتاليا واقع است و درآخرين ماههاي جنگ جهاني دوم مقاومت خود را دربرابرقواي متفق از دست داد. اين بندرديدني خود ازممالك مستقل ايتاليا بشمارمي رفت و با نظام مستقل جمهوري اداره مي شد. گفتني است كه ونيزپس ازتصرف بدست قواي متفق بدستور ژنرال الكساندرفرمانده عالي متفقين درايتاليا ازغارت و خرابي نجات يافت و همه آثار تاريخي و هنري آن همچون فلورانس محفوظ ماند.

 

 

 


نوشته شده در   چهارشنبه 9 ارديبهشت 1388  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode