ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : سه شنبه 1 خرداد 1403
سه شنبه 1 خرداد 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : چهارشنبه 22 تير 1390     |     کد : 22329

چهار شنبه 22 تير 12 شعبان 13 ژوئيه

درگذشت حسن بن حافظ آندلسي ملقّب به غَسّاني در سال498هجري قمري...

درگذشت حسن بن حافظ آندلسي ملقّب به غَسّاني در سال498هجري قمري
حسن بن حافظ آندلسي ملقّب به غَسّاني محدث و خطيب مشهورآندلسي در سال498هجري قمري درگذشت. او درعلم و ادب دانش درخورتوجهي داشت و اغلب علماي برجسته عم عصرآندلسي از محضر درس او درجامع قُرطُبه بهره مي بردند. از غَسّاني با كنيه هاي ابوعلي و ابوالعباس نيز درمنابع ياد شده است. اين خطيب مشهور در خوشنويسي و سرودن شعراستعداد فوق العاده اي داشت. كتاب «تَقييدُ المُهمَل» درثبت و ضبط اسامي و شرح زندگي رجال برجسته ازآثار ارزنده غَسّاني بشمارمي رود.

درگذشت سيّدُ الاَطِّباء تبريزي عالم، فقيه و طبيب در سال1316هجري قمري
سيّدُ الاَطِّباء تبريزي عالم، فقيه و طبيب مشهور ايراني در سال1316هجري قمري در شهر تبريز بدرود حيات گفت. سيد الاطباء ازفرزندان سيد محمد فلكي بود و علوم ادبي را در زادگاهش تبريز و نزد پدرش آموخت و سپس ازدانش ديگراستادان زمان خود بهره برد. او به علم طب علاقه فراوان داشت ازاين رو طب را ازميرزا حسن شرواني آموخت و بعد نزد استاد خويش به كار و كسب تجربه مشغول شد. ازسيد الاطبا تبريزي آثاري چون«تاريخ تبريز، حواشي بر جَواهِرُ الكَلام، شرح كتب لُمعه و كليّات قانون ابوعلي سينا» باقيست.

واگذاری امتیاز تنباکو توسط ناصرالدين شاه به انگلستان
در تاريخ 12 شعبان 1306 ه مطابق با 1889 م ناصرالدين شاه چهارمين پادشاه سلسله قاجاريه در پي سفر سوم خود به انگلستان به علت کسري بودجه سفر (بخاطر ولخرجيهاي فراوان) تصميم مي گيرد امتيازي در زمينه كشت، توزيع و فروش توتون و تنباكو به يك نفر انگليسي به نام «ماژور تالبوت» واگذار مي نمايد.
شخص امتياز گيرنده از مشاوران و نزديكان نخست وزير انگلستان بود. او با دادن رشوه هايي به درباريان از جمله امين سلطان نظر موافق شاه را به دادن انحصار دخانيات، در مقابل 25 هزار ليره جلب مي كند. طبق قراداد ياد شده، شركت طرف قرارداد (كمپاني رژي) بايد سالانه 15 هزار ليره به صندوق دولت ايران واريز مي كرد در عوض كشت و فروش توتون و تنباكو را در انحصار خود مي گرفت. ..... بعد از انعقاد قراداد كاركنان شركت انگليسي وارد ايران شدند و در شهرها پراكنده گرديدند كه با مخالفت شديد مردم شهرهاي شيراز، تبريز، اصفهان و تهران مواجه شدند.

تأثير روشنفكران آن دوران
سيد جمال الدين اسدآبادي عمدتاً او را اولين مصلح و احياگر ديني در سال اخير مي دادند با درك عميق وضيعت آن دوران با ارسال نامه اي به مرحوم ميرزاي شيرازي فقيه نامور دوران، از او براي ريشه كن كردن اين واقعه ننگين ياري مي طلبد او پس از بيان مقداري از مشكلات و وضعيت مردم و نيز بي كفايتي حاكمان ايران مي نويسد: پادشاه ايران سست عنصر گشته. ....... در مجمع عمومي به پيامبران بد مي گويد. .......
آنچه به زيان مسلمانان انجام داده اين است كه قسمت عمده كشور و درآمد آن را به دشمنان دين فروخته. پيشواى دين ! پرتو درخشان انوار ائمه، پايه تخت ديانت و زبان گوياى شريعت است، تو وارث پيامبرانى. در اينجا مى بينيم كه سيد جمال الدين اسد آبادي چگونه نقش ميرزاى شيرازى را به عنوان ادامه دهنده راه انبيا مشخص مى كند که همان ولايت فقيه عالم فقيه بر جامعه است. حضرت آيت الله حاج ميرزا محمد حسن بن ميرزا محمود بن اسماعيل حسينى شيرازى از علماى عاليقدر شيعه مى باشد. در شرح احوال اين عالم ربانى، مرجع شجاع، آگاه، درهم كوبنده دستگاه بيگانگان و خرد كننده ايادى آنان و نجات دهنده ملت ايران و بازگرداننده شخصيت و سربلندى به ايرانيان يعنى صاحب فتواى تحريم تنباكو آورده اند كه وي در نفوس همگان حتى فرزندان خود حشمتى عظميم داشت و اين همان شكوه ربانى بود كه اجراى فتواى تاريخى وى را چنان مؤ ثر و از دل و جان بر همگان الزام آور ساخت. سيد جمال الدين اسد آبادي سپس درباره اميتاز تنباكو، تبعيد شدگان و مسائل ديگرى براى ميرزاى شيرازى توضيح مى دهد. سيد به اين نامه اكتفا نكرده و نامه هايى نيز به علماى داخل كشور مى نويسد.

تأثير فقاهت در اين واقعه:
ميرزاي شيرازي در تاريخ 19 ذي الحجه 1308 ـ 17 ماه پس از امضاي قرارداد تلگرافي را به نزد شاه مي فرستد و مخالفت خود را با قرارداد ابزار مي نمايد. اما با بی اعتنايي شاه مواجه مي شود از سوي ديگر عده اي ديگر در شمال كشور دست به شورش مردمي مي زنند كه شاه با سركوب و كشتن آنان زمينه را براي تحريم و فتواي ميرزاي شيرازي فراهم مي كند. همزمان با جريان فوق حكم تحريم به شرح زير در تهران صادر مي شود:

بسم الله الرحمن الرحيم
"اليوم استعمال توتون و تنباكو باى نحو كان در حكم محاربه با امام زمان عجل الله فرجه است"
در شهر ولوله اى مى افتد هر كس كه سواد دارد، از روى آن نسخه اى بر مى دارد. اين حكومت نشانگر آغاز يك مبارزه مكتبى عليه استعمار بود. در اين موقع ناصر الدين شاه با استفاده از معممين درباري اين حكم ميرزا را جعلى قلمداد مى كنند؛ اما مردم گول نخورده و به مبارزه خود ادامه مى دهند تا اينكه امتياز داخلى دخانيات از طرف ناصرالدين شاه لغو مى شود. علما و مردم به اين اكتفا نكرده و خواستار لغو امتياز خارجى نيز مى شوند. پس از حكم ميرزاى شيرازى قليانها شكسته مى شود و مردم از كشيدن توتون و تنباكو دست مى كشند و تمام مغازه هاى فروش توتون و تنباكو را مى بندد و با شركت رژى نيز معامله نمى كنند. اين جريان ادامه مى يابد تا اينكه در تاريخ 23 جمادى اول 1309 اعلانى در كوچه و بازار زده مى شود:
"بر حسب حكم جناب حجت الاسلام و المسلمين آقاى ميرزاى شيرازى، اگر تا 48 ساعت ديگر امتياز دخانيات لغو نشود يوم دوشنبه آتيه جهاد است، مردم مهيا شويد."
ناصر الدين شاه از اين عمل بسيار ناراحت مى شود و خارجيان نيز كم كم از ترس جان از تهران و ديگر شهرها فرار اختيار مى كنند. شاه روش ‍ خشونت آميزى پيش مى گيرد تا بتواند علما را از راه تهديد به حبس و تبعيد ساكت كند اما نتيجه اي نمي گيرد و اعلام ميکند که: " امتياز داخله را كه برداشته بوديم حال امتياز از خارجه را هم برداشتيم و مردم مجبور به كشيدن قليان نيستند تا حكم از جانب ميرزاى شيرازى برسد. "

علما باى اينكه بفهمند حكم تحريم هنوز سرجايش ‍ هست يا نه، به ميرزاى شيرازى در سامراء تلگراف مى زنند. ميرزا در جواب مى گويد :"حکم باقي است تا موقعى كه دستخطي مبنى بر حقيقت داشتن لغو اميتاز بيايد."
در همين زمان اعلاميه اى دائر بر لغو امتياز تنباكو منتشر مى شود. سرانجام در روز سه شنبه 25 جمادى الثانى اعلاميه اى از سوي ميرزاي شيرازي منتشر شد که " حكم تحريم تنباكو لغو شد." و بدين گونه نهضت ومقاومت مردم و وحدت روشنفكران ديني و فقيهان شجاع رباني اين واقعه با پيروزي ملت ايران خاتمه يافت.

آغاز جنگ خياباني ميان مشروطه خواهان و قواي قزاق در سال 1288 هجري شمسي
جنگ خياباني ميان مشروطه خواهان و قواي قزاق به فرماندهي لياخوف در سال 1288 هجري شمسي در تهران آغاز شد. اين جنگ به مدت سه روز بطول انجاميد و سر انجام با پيروزي مشروطه خواهان و جاهدان پايان يافت؛ لياخوف از ادامه جنگ دست كشيد. پس ازان محمد علي شاه به همراه درباريان طرفدار استبداد در پناه پانصد تن قزاق به سفارت روس درزرگنده شميران پناهنده شد. لياخوف فرمانده دولتي قواي قزاق نيز به اتفاق امير مجاهد تقاضاي تأمين جايي كرد تا از ايران خارج شود. اندكي بعد محمد عليشاه از سلطنت خلع و به روسيه پناهنده شد.


نوشته شده در   چهارشنبه 22 تير 1390  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode