تقویم جلالی یکی از مهمترین دستاوردهای علمی خیام که تبدیل به بخشی از هویت ایرانیان در طول تاریخ شده است؛این تقویم به دستور ملکشاه سلجوقی و با همکاری خیام و دیگر دانشمندان در اصفهان تنظیم شد.
خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب: حکیم عمر خیام نیشابوری (۱۰۴۸–۱۱۳۱ میلادی) یکی از برجستهترین دانشمندان، ریاضیدانان ستارهشناسان و شاعران ایرانی است که در دوره سلجوقیان زندگی میکرد. او در زمینههای مختلف علمی و ادبی آثار مهمی از خود به جا گذاشته است.
حکیم عمر خیام نیشابوری، با نام کامل غیاثالدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری، یکی از بزرگترین شاعران، ریاضیدانان، و منجمان ایرانی است. او در سال ۴۳۹ یا ۴۲۷ خورشیدی در نیشابور متولد شد و در سال ۵۱۰ یا ۵۱۶ خورشیدی درگذشت. خیام به دلیل فعالیتهایش در شعر، ریاضیات و نجوم شناخته شده است.
خیام در نیشابور و بلخ به تحصیل پرداخت و سفرهایی به اصفهان، ری، مکه، و بلخ داشت. او ۱۸ سال در اصفهان زندگی کرد و در اصلاح تقویم جلالی نقش مهمی داشت. او در دوران حکومت سلجوقیان، به ویژه با حمایت ملکشاه سلجوقی و وزیرش نظامالملک، به فعالیتهای علمی خود ادامه داد. پس از درگذشت ملکشاه و کشته شدن نظامالملک، خیام مورد بیتوجهی قرار گرفت.
تقویم جلالی و آثار علمی و ادبی خیام
تقویم جلالی یکی از مهمترین دستاوردهای علمی خیام که تبدیل به بخشی از هویت ایرانیان در طول تاریخ شده است. این تقویم به دستور ملکشاه سلجوقی و با همکاری خیام و دیگر دانشمندان در اصفهان تنظیم شد. تقویم جلالی بر اساس سال شمسی است و سال را به دقت ۳۶۵.۲۴۲ روز محاسبه میکند، که بسیار نزدیک به محاسبات مدرن است. این تقویم تا به امروز در ایران استفاده میشود و از دقت بالایی برخوردار است. و استفاده از این گاهشمار یکی از مؤلفههای هویتی ایرانیان در طول تاریخ شده است.
تقویم جلالی یکی از مهمترین دستاوردهای علمی خیام است
از آثار مهم خیام میتوان به رباعیات خیام، رساله فی شرح ما اشکل من مصادرات اقلیدس (در ریاضیات)، زیج ملکشاهی یا زیج جلالی (در نجوم)، و نوروزنامه (در مورد آئینها و رسوم ایرانی) اشاره کرد. خیام همچنین در پزشکی تبحر داشت و گفته میشود سلطان سنجر را از بیماری آبله نجات داده است. او در زمینه ریاضیات معادلههای درجه اول تا سوم را دستهبندی کرد و با استفاده از هندسه، راه حل کلی برای آنها ارائه داد.
خیام مقالات فلسفی متعددی نوشت که به موضوعاتی مانند وجود، جبر و اختیار و اصول کلی هستی میپرداختند. او تحت تأثیر ابن سینا بود و خود را شاگرد فکری او میدانست. نقل است که در هنگام مرگ کتاب شفای ابن سینا را در دست داشت و مطالعه میکرد.
رباعیات خیام به عنوان یکی از مهمترین آثار ادبی فارسی شناخته شده است و بر اندیشههای بسیاری از شاعران و نویسندگان تأثیر گذاشته است. از جمله پیروان فکری خیام میتوان به حافظ و صادق هدایت اشاره کرد. شهرت او به عنوان شاعر در جهان غرب، پس از ترجمه اشعارش توسط فیتز جرالد بیشتر شد.