وزير امور خارجه كشورمان گفت كه موضوع ايرانيان بازداشت شده در آمريكا را در ديدار با دبيركل سازمان ملل متحد پيگيري خواهد كرد.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري فارس به نيويورك، منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان امروز دوشنبه به وقت نيويورك در حاشيه شصت و پنجمين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره اتباع ايراني بازداشت شده در آمريكا، خاطرنشان كرد: ما فهرستي از ايرانياني كه بنا به دلايل ناصحيح و ناردست و ادعاهاي غلط بازداشت شدند و يا در جاهاي ديگري همچون انگليس در بازداشت و يا تحت نظر و محاكمه هستند و آمريكا خواستار استرداد آنها به اين كشور (آمريكا) است، تهيه كردهايم و اين موضوع در پيگيري هاي مستمر ما وجود دارد. در سفر گذشته به نيويورك براي شركت در اجلاس بازنگري معاهده ان پي تي اسامي اين افراد را به دبيركل سازمان ملل داديم و در يكي دو روز باقيمانده در اين سفر اگر برنامه ديداري بين اينجانب و آقاي بان كي مون باشد، يكي از موضوعاتي كه پيگيري خواهيم كرد همين موضوع (ايرانيان بازداشت شده) است.
* عزيمت متكي به مسقط
متكي درباره اخبار منتشر شده مبني بر عزيمت هيئتي از عمان به تهران براي گفت و گو درباره آزادي دو تبعه آمريكايي بازداشت شده در ايران، اظهار داشت: پرونده سه تبعه آمريكايي در حال طي كردن مراحل قضايي است. در طول اين مدت مكاتباتي انجام شد.
وزير خارجه ادامه داد: نكته جالب اين است كه مي گويند در اين گوشه دنيا براي كوهنوردي آمده اند و اصرار دارند بگويند اين سه نفر كوهنورد بوده اند. اين سه نفر هم مصاحبه مي كنند و مي گويند چون اينجا خيلي امن بود ما براي كوهنوردي آمده بوديم.
متكي اضافه كرد: طرف هاي مختلفي از جمله عمان، سنگال و برخي كشورهاي ديگر اين درخواست را داشتند كه اگر راهي وجود داشته باشد خانم سارا شورد به قيد ضمانت آزاد شود كه با پروسه قضايي و تصميم دادستان اين اقدام (آزادي سارا شورد) صورت گرفت.
وي افزود: ما با عماني ها دائما در رفت و آمد هستيم. من هم طي دو هفته آينده براي برگزاري كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور عازم مسقط هستم.
* نقش آفريني دوباره جنبش عدم تعهد
وي با اشاره به برگزاري نشست وزراي عضو جنبش عدم تعهد در حاشيه اجلاس مجمع عمومي در نيويورك، با بيان اينكه سازمان هاي منطقه اي عمدتا بعد از تحولات دهه 90 رو به افول رفتند، گفت: چون نوعي يك جانبه گرايي و انحصاري (مونوپولي) شدن قدرت توسط يك قدرت جهاني باقي مانده از 2 ابرقدرت جنگ سرد بر آنها حاكم شده بود فلذا حتي سازمان ملل، اتحاديه اروپا، سازمان كنفرانس اسلامي و جنبش عدم تعهد يك دوره تقريبا 15 ساله از ركود را پشت سر گذاشتند و كشورها فكر مي كردند كه بايد مناسبات خو را دوجانبه با كشورهاي موثر در دنيا تنظيم كنند و به همين خاطر ضرورتي براي حضور در مجموعه هاي منطقه اي وجود ندارد.
متكي ادامه داد: همين روحيه باعث جري شدن كشورهاي قدرتمند شد تا اقدامات يكجانبه گرايانه خود را حتي در تحميل جنگ ها و اشغال هاي جديد تعميم بدهند از جمله قطعنامه اي كه براي رفتن به افغانستان گرفته شد و بعد از آن بدون نياز به قطعنامه، به عراق رفتند. اينها يك دوره هفت الي هشت ساله رويكرد نظامي يكجانبه گرايانه را نيز تجربه كردند اما به نتيجه مطلوبشان نرسيدند.
وزير خارجه خاطرنشان كرد: در اين شش سال اخير بعد از انتقال رياست از مالزي به كوبا با توجه به تحولات در دنيا، احساس شد كه جنبش عدم تعهد مي تواند نقش آفريني دوباره خودش را داشته باشد. به عنوان مثال در يك سال اخير اعضاي جنبش عدم تعهد توانستند در بازنگري معاهده ان پي تي در نيويورك سابقه خوبي داشته باشند از جمله نام بردن از رژيم صهيونيستي در اين اجلاس و تأكيد بر اينكه رژيم صهيونيستي بايد الزامات و تعهدات اين معاهده را بپذيرد.
متكي ادامه داد: امسال نيز پنجاهمين سالگرد تاسيس جنبش عدم تعهد است و بناست در نشست سال آينده كه در سطح وزرا در اندونزي برگزار مي شود، مراسم بزرگداشت پنجاهمين سالگرد تاسيس اين جنبش برپا شود. ضمن اينكه در نشست سال آينده (2011) در اندونزي همه مباحثي كه در سال 2012 در تهران قرار است مطرح شود، نهايي خواهد شد.
وي ادامه داد: از نظر جمهوري اسلامي ايران نشست سال آينده در اندونزي از اهميت بسيار بالايي برخوردار مي باشد و ما از الان تا سپتامبر آينده كه نشست بعدي وزراي خارجه جنبش عدم تعهد در اندونزي خواهد بود، همه ديدگاه ها، نظرات و پيشنهاداتي كه موجب تحول در جنبش در حراست از دستاوردهايش از يك سو و حفاظت از مباني و اصول آن از سوي ديگر است را تنظيم و تدوين مي كنيم و انشاءالله در اجلاس سال آينده وزرا به تصويب برسانيم.