در ادامه رايزنيها تا هفته آينده، چارچوب لازم براي انجام گفتوگوهاي رسمي را مشخص كرده و به قول سعيد جليلي، دبير شورايعالي امنيت ملي، نقشه راه مذاكرات را تعيين كنند.
جليلي پس از پايان رايزنيهاي ژنو با خاوير سولانا و نمايندگان 1+5، در گفتوگو با ايرنا خاطرنشان كرد: در اين مذاكرات، طرف مقابل طرحي براي تعيين چگونگي ادامه گفتوگوها ارائه كرد و اين نقشه راه داراي نقاط اشتراك و افتراقي با طرح ايران بود، به همين دليل در گفتوگوهاي بعدي بايد به يك نقشه راه مشترك برسيم تا بتوانيم آنرا مبناي مذاكرات قرار دهيم.
معاون امنيت بينالملل و سياست خارجي شورايعالي امنيت ملي هم كه در مذاكرات ژنو حضور داشت، تأكيد كرد: در مذاكرات 1+6 توافق شد تا هفته آينده، نقشه راه مذاكرات آينده مشخص شود.
علي باقري كه در برنامه گفتوگوي ويژه خبري شبكه دوم سيما سخن ميگفت، افزود: در مذاكرات آينده جدول زماني و موضوعي، همچنين اولويتها و الزامهاي هر يك از طرفين مشخص خواهد شد و براساس آن، چارچوب ادامه مذاكرات تعيين ميشود.
وي با اشاره به اينكه پيشنهاد ايران در مورد چگونگي ادامه مذاكرات بسيار شفاف بود، گفت: اين اختيار به طرف مقابل داده شده است كه نتيجه كار را با انتخاب مسير مذاكرات مشخص كند.
خبر ديگر اينكه، سعيد جليلي ديروز پس از ديدار با ميشلين كالميري، وزير خارجه سوئيس، راهي تركيه شد تا با مقامهاي اين كشور درباره برنامه هستهاي ايران مذاكره كند. تركيه اخيرا براي ميانجيگري ميان ايران و غرب اعلام آمادگي كرده است.
يك گام به جلو
در همين حال، محمود احمدينژاد، رئيسجمهوري روز گذشته در حاشيه مراسم سالگرد آيتالله علي مشكيني در جمع خبرنگاران با اشاره به مذاكرات جليلي و سولانا گفت: هر جلسه و مذاكرهاي كه انجام ميشود، يك گام به جلو است.
منوچهر متكي، وزير امور خارجه هم ديروز در حاشيه نشست هيأت دولت به خبرنگاران گفت: ما حضور آمريكا در مذاكرات ژنو را از نظر شكلي مثبت ارزيابي ميكنيم و اميدواريم از نظر محتوايي نيز نتيجه مثبتي حاصل شود. به گزارش خبرنگار همشهري، وي همچنين در پاسخ به اين پرسش كه شما در سفري كه به سوريه داشتيد، آيا پيامي از سوي ساركوزي به شما ارائه شد، افزود : ما پيام خاصي از ساركوزي توسط سوريه دريافت نكرديم.
واشنگتن بهدنبال بهانه
در چنين شرايطي احساس ميشود نظر كساني كه معتقدند حضور نماينده آمريكا در مذاكرات ژنو با هدف اتمام حجت با ايران و به دست آوردن بهانه براي تشديد فشار بر تهران بوده، چندان دور از ذهن نباشد.
روز گذشته وزارت امور خارجه آمريكا در بيانيهاي مدعي شد: سولانا تأكيد كرده است ايران بايد ظرف 2 هفته به بسته پيشنهادي غرب پاسخ دهد. اين در حالي است كه سولانا تنها نسبت به اين موضوع ابراز اميدواري كرده بود.
به گزارش ايسنا، در اين بيانيه همچنين به نقل از شان مككورمك، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا آمده است: تهران بايد بين همكاري يا مناقشه دست به انتخاب بزند و مذاكرات با واشنگتن زماني آغاز خواهد شد كه فعاليتهاي هستهاي ايران متوقف شود.
كاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريكا پيش از اين اعلام كرده بود كه حضور برنز در مذاكراتي مانند ژنو فقط يك بار انجام ميشود.
روزنامه تايمز هم به نقل از ديويد ميليبند، وزير امور خارجه انگليس نوشت: اكنون زمان انتخاب براي ايران است و من از تصميم آمريكا براي اعزام برنز به اين نشست استقبال ميكنم.
رويترز نيز ديروز به نقل از يك ديپلمات غربي ادعا كرد: نشست ژنو آخرين نشست از اين نوع و با حضور نماينده آمريكا بود و نشستهاي ديگر در سطوح عاليرتبه برنامهريزي نشده است.
ديدار جليلي با نمايندگان روسيه و چين
جييي ليو، معاون وزير امور خارجه چين و سرگئي كيسلياك، معاون وزير امور خارجه روسيه كه روز شنبه در مذاكرات ژنو حضور داشتند، ديروز بهطور جداگانه با سعيد جليلي، دبير شورايعالي امنيت ملي ديدار كردند.
به گزارش روابط عمومي شورايعالي امنيت ملي، نمايندگان چين و روسيه در ديدار جليلي تصريح كردند كه با هرگونه اقدام فراتر از مقررات بينالمللي درباره پرونده هستهاي ايران مخالف هستند
همشهري آنلاين