مركز مطالعات راهبردي و بينالملل آمريكا در گزارشي از رقابت راهبردي در منطقه حساس خليج فارس به انعكاس رزمايشهاي متعدد نيروهاي مسلح ايران در طول چهار سال گذشته پرداخته و هدف از اين رزمايشها را نمايش توانمندي دفاعي، آزمايش طرحها و تسليحات جديد براي دفاع از آب و خاك ايران عنوان ميكند.
به گزارش خبرگزاري فارس، مركز مطالعات راهبردي و بينالملل آمريكا (CSIS) به تازگي گزارشي را درباره ايران به قلم "آنتوني كوردزمن " رياست اين مركز منتشر كرده است.
اين گزارش تحت عنوان "ايران، خليج فارس و رقابت راهبردي " گزينههاي مختلفي را در رابطه با موضوع ايران، خليج فارس و رقابت استراتژيك در منطقه خليج فارس مورد بررسي قرار ميدهد.
در بخشي از اين گزارش به رزمايشهاي متعددي كه توسط سپاه و ارتش در مناطق مختلف كشور بخصوص آبهاي جنوب كشور انجام شده اشاره شده و تاكيد ميكند كه اين مانورهاي نظامي بخشي از برنامههاي ايران براي بالابردن آمادگي دفاعي كشور، نمايش قدرت دفاعي، آزمايش تسليحات و تاكتيكهاي نوين نظامي است.
در اين گزارش همچنين به پرتاب آزمايشي موشكهاي متعدد از سوي ايران اشاره شده و به مزيتهاي توان موشكي ايران ميپردازد.
خبرگزاري فارس با توجه به حساسيت موضوع اقدام به تهيه و ترجمه اين گزارش كرده است. برخي تعابير نادرست و افراطي مطرح شده در اين گزارش براي حفظ اصالت ترجمه مي باشد.
بخش دهم اين گزارش به شرح زير است:
رزمايشهاي ايران بين سالهاي 2006 الي 2010
27 ژانويه 2006
ايران رزمايش بزرگي را تمام كرد كه آزموني بر توانايي اين كشور براي حمله به خطوط كشتيراني و تاسيسات نفتي عربي در خليج فارس بود. منابع مختلف عنوان ميكنند كه اين رزمايش براي آزمايش قابليتهاي ايران براي حمله به اهداف آمريكايي و عربي در سراسط منطقه خليج فارس طراحي شده بود. بنا به گفته منابع ديپلماتيك، منظور از اين مانورهاي نظامي نشان دادن اين امر به غرب بود كه ايران ميتواند مانع از انتقال نفت در خليج فارس شده و تاسيسات متعدد نفتي در كشورهاي حاشيه خليج فارس را نابود كند. در اين مانور شماري از جنگندهها و بالگردهاي نيروي هوايي ارتش شركت داشتند و نيروي دريايي ارتش نيز شماري از شناورهاي سطحي و زيردرياييهاي خود را در آن مشاركت داده بود.
19 اوت 2006
ايران مجموعهاي از تمرينهاي گسترده نظامي را با هدف معرفي دكترين جديد دفاعي كشور آغاز كرد. تلويزيون دولتي ايران گزارش داد كه اين رزمايش در 14 استان از 30 استان كشور به مدت پنج هفته صورت گرفت. مرحله نخست رزمايش با حمله هوايي به اهداف تعيين شده در استان سيستان و بلوچستان آغاز گشت. در اين تمرينات نظامي همچنين 12 تيپ پياده نظام شركت داشتند. نام اين مانور "ضربه ذوالفقار " بود كه اشارهاي است به نام شمشير حضرت علي [ع] امام اول شيعيان بود.
3 نوامبر 2006
سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مجموعهاي ديگر از مانورهاي نظامي را درست يك روز بعد از آغاز رزمايش دريايي آمريكا در خليج فارس، برگزار كرد. ايران اين مانور 10 روزه را در خليج فارس با شليك دهها موشك، از جمله موشكهاي شهاب 3 (با برد تخميني 2 هزار كيلومتر) و شهاب 2 كه گفته ميشود ميتوانند كلاهكهاي خوشهاي حامل 1400 تركش را در يك مرتبه حمل كنند، برگزار كرد.
سردار سرلشكر رحيم صفوي فرمانده وقت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي عنوان كرد كه رزمايشهاي ايران به معني تهديدي براي كشورهاي همسايه نيست. صفوي با اشاره به مدت 10 روزه اين مانور و مكان آن يعني خليج فارس و درياي عمان و برخي از استانهاي ايران، گفت: ما ميخواهيم توان بازدارندگي و دفاعي خود را به دشمنان فرامنطقهاي نشان دهيم و اميدواريم آنها نيز پيام اين رزمايش را درك كنند.
23 الي 30 مارس 2007
نيروي دريايي ارتش ايران به مدت يك هفته رزمايشي را در سواحل جنوبي ايران برگزار كرد. اين رزمايش نيز در منطقه عمومي خليج فارس از 23 مارس شروع و تا سيام همان ماه ادامه پيدا كرد.
7 ژانويه 2008
ايران براي ناوهاي آمريكايي دردسر ايجاد كرد. قايقهاي ايران به سه ناو آمريكايي در تنگه راهبردي هرمز نزديك شده و تهديد كردند كه شناورهاي آمريكايي را منفجر ميكنند. گفته ميشود كه نيروهاي آمريكايي در آستانه شليك به سوي قايقهاي ايراني قرار داشت كه اين قايقهاي متعلق به نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران از محل دور شدند.
يكي از مقامات وزارت دفاع آمريكا (پنتاگون) گفت كه اين حادثه در يك روز يكشنبه در ساعت 5 صبح به وقت محلي و در زماني رخ داد كه رزمناو "يواساس پورت رويال " و ناوشكن "يواساس هوپر " و ناوچه "يواساس اينگرام " در مسير خود به سوي خليج فارس از تنگه هرمز يعني مسير اصلي گذر كشتيهاي نفتكش عبور ميكردند. اين مقام پنتاگون تاكيد كرد: اين اقدام تحريكآميزترين اقدام در نوع خود بود كه ما تا آن زمان از ايران مشاهده كرده بوديم.
به كسي در اين گيرودار آسيبي نرسيد اما احتمال آن زياد بود چرا كه قايقهاي ايراني درست در موقعي مسير خود را تغيير دادند كه نيروهاي آمريكايي براي شليك آماده شده بودند.
7 ژوئيه 2008
نيروهاي زبده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي رزمايش گسترده پنج روزهاي را برگزار كردند كه اين مانور نيز در تنگه هرمز و درياي عمان برگزار شد و در آن مجموعهاي از تسليحات جديدي ايران به عرصه نمايش گذاشته شدند. اين رزمايش نيز درست در زماني برگزار شد كه آمريكا نيز اعلام كرد رزمايشي دريايي در خليج فارس برگزار ميكند.
گزارشهاي رسانهاي حاكي از آن بود كه مانورهاي نظامي نيروي دريايي سپاه و واحد موشكي نيروي هوايي در راستاي بهبود توانمندي نظامي نيروهاي ايراني برگزار شدند. بعدا سردار سرتيپ محمد چهارباغي فرمانده واحد موشكي و توپخانه نيروي زميني سپاه پاسداران اعلام كرد كه 50 واحد از يگان تحت فرماندهي او مجهز به سلاحهاي هوشمند و بمبهاي خوشهاي شدهاند. ايران بعدا شليك آزمايشي 9 موشك را انجام داد كه گفته ميشود نمونه به روز شده از موشكهاي بالستيك شهاب 3 و با قابليت تجهيز به كلاهك يك تني و اصابت به اهداف در محدوده برد 2000 كيلومتري هستند.
7 سپتامبر 2008
نيروهاي مسلح ايران سامانههاي جديد تسليحاتي كشور و طرحهاي دفاعي را در رزمايشي سه روزه آزمايش كردند. نيروهاي دريايي ايران در اين رزمايش عنوان كردند كه پيشرفت چشمگيري در ساخت انواع مختلف زيردرياييهاي رادارگريز دست يافتهاند تا از آبهاي سرزميني كشور دفاع كنند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامي عنوان كرد با موفقيت موشكهاي ساحل به دريا، سطح به سطح و دريا به هوا آزمايش كرده است. در اين مانور كه سامانههاي پدافند هوايي نيز مورد استفاده قرار گرفتند، نيروهاي ارتش و سپاه پاسداران مشاركت داشتند. هدف اصلي از اين رزمايش حفظ و تقويت آمادگي رزمي واحدهاي مرتبط و آزمايش سلاحهاي جديد و طرحهاي دفاعي بود. دريادار حبيبالله سياري گفت كه ايران ناوگان دريايي خود را با نسل جديدي از زيردرياييهاي ساخت داخل به روز كرده است.
15 سپتامبر 2008
نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در تمرين نظامي مشترك با سپاه پاسداران جنگندههاي جديد ساخت داخل را آزمايش كرد. به گفته سردار سرتيپ مصطفي محمد نجار، وزير دفاع وقت ايران، اين مانور هوايي مشترك به منظور تقويت قابليتهاي دفاعي و تاكتيكهاي عملياتي صورت گرفت. اين مانور نظامي كه نيروهاي نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران و سپاه پاسداران شركت داشتند همزمان با تشديد تهديدات آمريكا و اسرائيل عليه تاسيسات هستهاي كشور صورت گرفت.
10 اكتبر 2008
شبهنظاميان وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي رزمايش بزرگي در حومه تهران به منظور دفاع از پايتخت در برابر بلاياي طبيعي و حمله احتمالي دشمن برگزار كردند. اعضاي بسيج تحت فرماندهي قرارگاه ثارالله تهران در اين مانور نظامي شركت داشتند. به گفته سردار سرتيپ محمد حجازي، معاون وقت فرماندهي سپاه پاسداران و فرمانده قرارگاه ثارالله همچنين رزمايشهاي مشابهي در كرج، اسلامشهر، شهرري، رباطكريم و ورامين برگزار شدند. اين رزمايشها 48 ساعت به طول انجاميدند.
در عين حال سردار سرتيپ احمد ذولقدر، يكي ديگر از فرماندهان ارشد سپاه در حاشيه مانور نظامي در زنجان گفت: اين واحدها آموزشهاي خاص هوايي، دريايي و زميني را براي كسب آمادگي براي دفاع از كشور، نظام و انقلاب گذراندهاند.
12 نوامبر 2008
ايران نوع جديدي از موشك بالستيك دوربرد خود با نام "سجيل " را آزمايش كرد اما طرح كلي اين موشك به سختي از طرح "عاشورا " كه پرتاب آزمايشي آن يك سال قبل از آن صورت گرفته بود، قابل تفكيك است.
2 الي 7 دسامبر 2008
ايران اعلام كرد كه پايگاه دريايي خود در عسلويه و تاسيسات پايگاه نظامي در جاسك را به روز كرده است. افسران نظامي ايران عنوان كردند كه سيلوهاي خاص موشكهاي دوربرد تاكتيكي و موشكهاي ضدكشتي ساحل به دريا از مهمترين جنبههاي طراحي و عمليات نظامي احتمالي در صورت بروز درگيري هستند.
عطاءالله صالحي فرمانده ارتش نيز گفت: وزن سنگين ناوهاي دشمن به طرف ايراني فرصت مناسبي براي انجام پاتكهاي موفق ميدهد.
ايران اعلام كرد در مراحل پاياني طراحي رزمايش عظيم نظامي با نام "اتحاد 87 " است و آن را در دسامبر 2008 برگزار ميكند. ايران همچنين گفت به دنبال رسيدن به اهدافي است كه شامل طرحهاي دفاعي دربرابر تهديدات اسرائيل و آمريكا، بستن تنگه هرمز به كشتيهاي منطقه و بين المللي است و تاكتيكها و تجهيزات جديد و پيشرفته را در اين رزمايش آزمايش ميكند.
دريادار قاسم رستمآبادي نيز به راديو دولتي ايران گفت كه هدف از اين رزمايشها افزايش سطح آمادگي نيروهاي دريايي ايران و تسيت و استفاده از تسليحات دريايي ساخت داخل است. اين فرمانده تاكيد كرد كه مانورهاي دريايي، منطقهاي به وسعت 50 هزار مايل مربع از جمله درياي عمان در خارج از آبهاي جنوبي ايران را دربر ميگيرد.
دريادار حبيبالله سياري نيز گفت: بيش از 60 شناور در اين رزمايش 6 روزه مشاركت دارند. در اين مانور شناورهايي نظير ناوشكنها، ناوچههاي موشكانداز، زيردرياييها و همچنين يگانهاي عمليات ويژه، بالگردها و جنگندهها حضور داشتند.
ايران پيش از اين نيز عنوان كرده بود در صورت تهديد نظامي، تنگه هرمز را كه بيش از 40 درصد از نفت جهان از آن مي گذرد به روي كشتيها ميبندد. آمريكا نيز تاكيد كرده از خطوط كشتيراني حفاظت خواهد كرد. يكي از فرماندهان نيروي دريايي ايران گفت كه نيروي دريايي ايران ميتواند اهداف دشمن را در فاصلهاي دورتر از سواحل خود و تا فاصله تنگه بابالمندب كه ورودي درياي سرخ و منتهي به كانال سوئز است، هدف قرار دهد.
ايران همچنين موشك جديد سطح به سطحي را از يكي از كشتيهاي خود در يكي از مسيرهاي راهبردي كشتيراني شليك كرد، اين آزمايش بخشي از رزمايشي بود كه در درياي عمان و منطقه خليج فارس صورت ميگرفت. راديوي دولتي ايران گزارش داد كه در اين رزمايش "موشك سطح به سطح نصر 2 در منطقه عملياتي درياي عمان آزمايش شد ".
گزارشهاي رسانهاي ديگر نيز حاكي از آن است كه "موشك نصر 2 از يكي از ناوهاي ايران شليك و به هدفي در 30 كيلومتري اصابت و آن را نابود كرد ". بنا بر اين گزارشها، اين نخستين آزمايش اين موشك جديد ميان برد بود.
8 مارس 2009
مقامات ايران اعلام كردند كه با موفقت موشك جديد هوا به دريا را با بردي 110 كيلومتري آزمايش كردند. اما در گزارشهاي رسانهاي مربوط به زمان آزمايش اين موشك اشارهاي نشد. گزارش خبرگزاري فارس در اين رابطه حاكي است: متخصصان دفاعي ايران توانستند با موفقيت موشكي با برد 110 كيلومتر را بر جنگندههاي ايران نصب و عملياتي كنند.
اين گزارش ميافزايد كه اين موشكهاي دقيق وزني برابر با 500 كيلوگرم دارند. بنا بر گزارش اين خبرگزاري، آزمايش موشكي جديد نشان از "توانايي ايران براي هدايت خودكار موشك براي نابودي كامل اهداف دريايي دارد ".
20 مي 2009
ايران موشك با سوخت جامدي را آزمايش كرد كه قادر است اسرائيل و پايگاههاي آمريكا در خاورميانه را هدف قرار دهد. مقامات ايراني عنوان كردند كه موشك دومرحلهاي، سوخت جامد سجيل 2 از نوع موشكهاي سطح به سطح بوده و بردي حدود 2 هزار كيلومتري دارد.
مصطفي محمد نجار، وزير وقت دفاع ايران گفت كه سجيل 2 علاوه بر برد بيشتر، با نمونه سجيل كه در نوامبر 2008 مورد آزمايش قرار گرفت متفاوت است زيرا اين موشك سجيل 2 "مجهز به سامانه ناوبري جديد بعلاوه حسگرهاي دقيق و پيچيدهاي است و دقيقا روي هدف فرود مي آيد ".
گزارشهاي منتشره حاكي است كه زمان واكنش سجيل 2 ممكن است 20 الي 50 دقيقه سريعتر از مجموعه شهابها باشد كه پيش از آن از سوي ايران به نمايش درآمده بودند. سوخت جامد اين موشك نيز مشخصه قابل توجهي بخصوص براي سكوهاي متحرك است و به تعمير و نگهداري چنداني نياز ندارد. از سوي ديگر ردگيري آن دشوار است زيرا اين نوع موشكها نيازمند خودروهاي پشتيباني كمتري هستند اگر چه موشكهاي شهاب نيز از سوختهاي قابل ذخيره مايع استفاده ميكند و تفاوت آن با موشكهاي سوخت جامد چندان چشمگير نيست.
26 مي 2009
ايران 6 ناو خود را به آبهاي بين المللي از جمله خليج عدن فرستاد. اين امر چند روز بعد از شليك آزمايشي موشك سجيل 2 صورت گرفت.
دريادار حبيبالله سياري ضمن اعلام خبر اعزام اين 6 ناو به خليج عدن، گفت: اين ماموريت نشان دهنده توانايي ما در برخورد با هرگونه تهديد خارجي است. مقامات ايراني چند روز پيش از آن گفته بودند كه ايران دو ناو به خليج عدن فرستاده است اما معلوم نيست كه اين ناوها جزو 6 ناوي هستند كه سياري از آنها نام برد يا خير.