ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : دوشنبه 3 دي 1403
دوشنبه 3 دي 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : دوشنبه 1 شهريور 1389     |     کد : 8976

درياچه اروميه پنج رنگ است

دانشيار دانشگاه تهران با اشاره به نتايج پروژه تحقيقاتي درباره تغيير رنگ درياچه اروميه عامل قرمز شدن را نوعي ميکروارگانيزم دانست...

 دانشيار دانشگاه تهران با اشاره به نتايج پروژه تحقيقاتي درباره تغيير رنگ درياچه اروميه عامل قرمز شدن را نوعي ميکروارگانيزم دانست و گفت: درياچه اروميه در فصول مختلف علاوه بر رنگ طبيعي با توجه به ميکروارگانيزم غالب مي تواند قرمز، صورتي، سبز و نارنجي ديده شود.
دکتر محمدعلي آموزگار در گفت و گو با مهر با توصيف اين درياچه افزود: درياچه اروميه از درياچه هاي پر شور است که ميزان شوري آن در شرايط عادي حداقل 2.5 مولار کلريد سديم يا 15 درصد نمک است و يکي از ويژگي هاي منحصر به فرد اين درياچه دائمي بودن آن است.
وي با بيان اينکه در دنيا تنها دو درياچه شور دائمي مشابه درياچه اروميه با عناوين بحرالميت و درياچه نمک (Great salt lake) در آمريکا وجود دارد اظهار داشت: اين درياچه ها از لحاظ توريستي اهميت دارد چرا که به دليل بالا بودن ميزان شوري نياز به شنا ندارد و افراد به راحتي بر سطح آب باقي مي مانند. ضمن آنکه ميکروارگانيزم هايي که در اين درياچه وجود دارند از لحاظ اقتصادي بسيار با ارزش است. علاوه بر اين لجن و نمک موجود در اين درياچه نيز کابردهاي درماني دارد.
دانشيار دانشگاه تهران با اشاره به اقدامات ساير کشورها در زمينه حفظ اکوسيستم درياچه هاي شور خاطرنشان کرد: در اين زمينه اقداماتي براي حفظ اکوسيستم درياچه اروميه شده است ولي اين اقدامات کافي به نظر نمي رسد.
وي شوري بالاي 15 درصد را از مهمترين ويژگي هاي اين درياچه نام برد و يادآور شد: اين ميزان در فصول گرما تا 30 درصد و حد اشباع پيش مي رود. با وجود اين شرايط تنها ساکنان اين درياچه ميکروارگانيزم ها هستند که فراواني آنها بسته به ميزان شوري و دماي آب در فصول مختلف سال متفاوت است. از اين رو درياچه در فصول مختلف با توجه به ميکروارگانيزم هاي غالب به رنگ هاي قرمز ، صورتي ، سبز و نارنجي ديده مي شود.

آموزگار ، «آرکي» هاي نمک دوست را از مهمترين ميکروارگانيزم هاي موجود در اين درياچه ذکر کرد و افزود: در تابستان که ميزان شوري درياچه از 25 درصد و دماي آب از 30 درجه سانتيگراد بالاتر مي رود فراواني اين ميکروارگانيزم ها افزايش مي يابد.
آرکي ها معمولا در شرايط سختي مانند دماي بالا يا غلظت زياد نمک زندگي مي‌کنند. اين شاخه کمتر از 100 گونه را تشکيل مي دهد که شامل باکتري هاي هوازي و غير هوازي هستند که با محيط هاي افراطي سازگار شده اند.
اين محقق قرمز شدن درياچه اروميه را به دليل افزايش فراواني اين ميکروارگانيزم ها دانست و توضيح داد: از آنجايي که آرکي هاي نمک دوست، رنگي هستند از اين رو با کاهش عمق درياچه و افزايش شوري آب ميزان آرکي ها افزايش مي يابد و رنگ درياچه قرمز مي شود.
وي قرمز شدن درياچه اروميه را پديده اي عادي دانست که در درياچه هاي بحرالميت و درياچه نمک (Great salt lake) آمريکا نيز ايجاد مي شود و گفت: آنچه در قرمز شدن درياچه اروميه مهم است اين است که با کم شدن ورودي آب به اين درياچه، ميزان شوري آب افزايش مي يابد که اين امر مي تواند زيستگاه هاي پرنده ها و جانوراني که ساکن اين منطقه هستند به خطر اندازد ضمن آنکه فعاليت هاي کشاورزي مناطق اطراف درياچه نيز تهديد مي شود.
دانشيار دانشگاه تهران با اشاره به تحقيقات انجام شده در اين زمينه در بخش بيوتکنولوژي دانشگاه تهران تاکيد کرد: پديده قرمز شدن درياچه اروميه براي اولين بار نيست بلکه معمولا همه ساله شاهد تغيير رنگ آن هستيم که با شروع فصل بارندگي به حالت عادي برمي گردد. بر اين اساس پروژه تحقيقاتي از دو سال قبل در اين مرکز تعريف و اجرايي شد.
آموزگار، ارتباط رشد کشند قرمز (Red Tide) و تغيير رنگ در درياچه را رد و اضافه کرد: چنين موجوداتي با توجه به شوري بسيار بالاي درياچه توان زندگي در آن ندارند.
در اين زمينه فيلم مستندي از پديده قرمز شدن رنگ درياچه که در دو سال قبل تهيه شده بود در اختيار خبرگزاري مهر قرار گرفت.
دکتر علي مخدومي کاخکي محقق پروژه تحقيقاتي ميکروارگانيزم هاي نمک دوست به جزئيات قرمز شدن درياچه اروميه اشاره کرد و گفت: ساکنان درياچه اروميه شامل جلبک دونالييلا ، آرکي ها و باکتري ها هستند که هرگاه شرايط آب به نفع يکي از اين ميکروارگانيزم ها تغيير مي کند جمعيت ساير ميکروارگانيزم ها کاهش مي يابد.
وي با تاکيد بر اينکه بر اساس تحقيقات هر چه ميزان شوري افزايش مي يابد، جمعيت «آرکي» هاي نمک دوست افزايش مي يابد، گفت: در حال حاضر به دليل افزايش شوري آب جمعيت آرکي ها افزايش يافته است. آرکي ها داراي پيگمان ها (دانه هاي رنگي) هستند که علاوه بر آنکه آنها را در برابر نور خورشيد محافظ مي کند، منبعي براي تامين انرژي در آنها است.
مخدومي با بيان اينکه قرمز شدن درياچه اروميه به دليل ميزان فراواني آرکي ها است افزود: جلبک هاي "دونالييلا" از نوع ريز جلبک ها هستند و در رده عوامل ايجاد کشند قرمز قرار ندارند و از سوي ديگر ميکروارگانيزم هاي عامل کشند قرمز در شرايط اين درياچه قادر به رشد نيستند از اين رو کشند قرمز عامل تغيير رنگ اين درياچه به شمار نمي رود.
آموزگار با اشاره به تهديدهاي زيست محيطي براي اين درياچه خاطرنشان کرد: يکي از مشکلات کشور نبود سيستم کنترلي در زمينه پساب ها است که اين امر سبب شده تا اکوسيستم مناطق مختلف مورد تهديد قرار گيرد.
اين محقق پديده قرمز شدن درياچه اروميه را نتيجه کاهش عمق و نزديک شدن به مرز انتهايي حيات در اين درياچه دانست و افزود: اين پديده در صورت بي توجهي به اکوسيستم آن منجر به ايجاد شوره زاري به مساحت 6 هزار کيلومتر مي شود.


نوشته شده در   دوشنبه 1 شهريور 1389  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode