ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : شنبه 22 دي 1403
شنبه 22 دي 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : شنبه 5 تير 1389     |     کد : 8175

بلعیده‌شدن سیاره‌ای فراخورشیدی از دید هابل

تلسکوپ فضایی هابل با بهره‌گیری از ابزار جدید خود توانست شاهد بلعیده شدن یکی از داغ‌ترین سیارات فراخورشیدی توسط ستاره همراهش باشد...

تلسکوپ فضایی هابل با بهره‌گیری از ابزار جدید خود توانست شاهد بلعیده شدن یکی از داغ‌ترین سیارات فراخورشیدی توسط ستاره همراهش باشد.
این ابزار جدید تلسکوپ فضایی هابل "طیف نگار منشا کیهانی" نام‌گذاری شده است و "واسپ – 12 بی" داغ‌ترین سیاره فراخورشیدی در کهکشان راه شیری است كه طی 10 میلیون سال آتی به طور کامل توسط ستاره پیرامون خود بلعیده خواهد شد.
این سیاره چنان به ستاره خورشید مانند همراهش نزدیک است که دمای سطحی آن به 1537 درجه سانتیگراد (معادل 2800 درجه فارنهایت) رسیده و در اثر کشش‌های بسیار شدید (ناشی از جاذبه ستاره پیرامونش) به شکل یك توپ راگبی در آمده است.
جرم این سیاره فراخورشیدی 40% بیشتر از سیاره مشتری است، در حالی که اتمسفر آن سه برابر شعاع مشتری گسترش یافته و در حال پرت کردن مواد سیاره‌ای به سوی ستاره همراه می‌باشد.
تاثير رد و بدل کردن مواد ميان دو جرم ستاره‌ای به طور عادی‌ در سيستم‌های ستاره‌ای دوتايی ديده می‌شود، اما اين نخستین باری است که اين پديده به طور واضح‌ و شفاف‌ از جانب یک سیاره فراخورشیدی قابل مشاهده است.
سرپرست تیم تحقیقاتی، کارول هاسول از دانشگاه اوپن انگلستان در این باره می‌گوید: "ما ابری عظيم از مواد را در اطراف اين سياره که در حال فرار بوده و در نهايت به دام ستاره همراه خواهد افتاد، مشاهده کرده‌ايم. علاوه بر این، عناصري شیمیایی را شناسایی کرده‌ایم که تاکنون در هیچ یک از سیارات فرا خورشیدی دیده نشده‌اند."
نتیجه تحقیقات کارول هاسول و تیم همراهش در دهم ماه می سال 2010 میلادی در ژورنال اختر فیزیک به چاپ رسیده است.
بر اساس تئوری‌هایی که سال گذشته توسط شو-لین لی از دپارتمان فیزیک دانشگاه بکینگ چین در مجله علمی نیچر به چاپ رسیده بود ،سطح سياره می‌تواند تحت تاثير نيروی گرانش بسیار شدید ستاره پیرامون، از شکل طبيعى خارج شده و اين نيروی کششی به اندازه‌ای بخش‌های درونی سياره را داغ می‌کند که اين حرارت باعث گسترش بیش از حد اتمسفر خارجی سياره می‌شود. و حالا تلسکوپ فضایی هابل در کشف اخیر خود این تئوری را به اثبات رسانده است.
سیاره فراخورشیدی "واسپ – 12 بی" در واقع ستاره کوتوله زرد رنگی است که به فاصله 600 سال نوری در صورت فلکی "ارابه ران" قرار گرفته است. این سیاره فراخورشیدی برای نخستن بار در سال 2008 میلادی توسط سری تلسکوپ‌های واسپ انگلستان کشف شده و چنان به ستاره همراهش نزدیک است که مدار دور آن را تنها در 1.1 روز می‌پیماید.

آسمان پارس


نوشته شده در   شنبه 5 تير 1389  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode