رييس دهمين همايش علمي ساليانه انجمن با بيان اين كه دردهاي مزمن تغييرات ساختاري در مغز ايجاد ميكند، گفت: افرادي كه به مدت طولاني دردها را تحمل ميكنند، به تغييرات غير قابل برگشت در سلسله اعصاب مركزي دچار و عوارض آنها باقي مي ماند.
دكتر سعيد سمنانيان در سخنراني خود در دهمين همايش علمي ساليانه انجمن بررسي و مطالعه درد در ايران با موضوع تغييرات ساختار مغز بر اثر دردهاي مزمن با بيان اين كه در دردهاي مزمن شكل پذيري مغز تغيير ميكند، اظهار كرد: البته در اين گونه دردها نورونها (سلولهاي عصبي) هم دچار تغيير ميشوند، به نحوي كه حتي پس از برطرف شدن علت درد همچنان باقي مي ماند و به عنوان يك بيماري به شمار ميآيد .
وي با تاكيد بر اين كه در دردهاي مزمن، عملكرد مغز ، نورونها (سلولهاي عصبي) و اجزاي مغز تغيير ميكنند، گفت: در دردهاي مزمن نوروترنسميتر (واسطههاي شيميايي) و در نهايت ساختار مغز تغيير ميكند.
سمنانيان با بيان اين كه كاهش ميزان ماده خاكستري مغز از تغييرات رايج در مغز بر اثر دردهاي مزمن است، افزود: همچنين در مبتلايان به كمردرد مزمن افزايش فعاليت قشري مغز مربوط به كمر و انتقال فعاليت اين بخش از مغز به نواحي قشري مجاور (به عنوان مثال پا و ران) رخ ميدهد كه البته اين تغييرات با بهبود درد به حالت اوليه بر ميگردد.
وي، كاهش ميزان ماده خاكستري مغز، كوچك شدن نورونها و حتي كاهش اتصالات عصبي (سيناپسها) را از عوارض دردهاي مزمن برشمرد و يادآور شد: حداقل 70 تا 80 درصد افراد جامعه كمردرد را تجربه كردهاند و در افراد مبتلا به كمردردهاي مزمن مغز آتروفي ميشود.
رييس دهمين همايش علمي ساليانه انجمن بررسي و مطالعه درد در ايران در تعريف سردردهاي مزمن روزانه، خاطر نشان كرد: اين قبيل سردردها 15 روز يا بيشتر در ماه بروز ميكند. در سردردهاي مزمن روزانه ماده خاكستري پل دماغي خلفي، سري و بطني و در برخي نقاط ديگر در ساختمان مغز كاهش چشمگيري مييابد.
دكتر سمنانيان با بيان اين كه ميزان كاهش ماده خاكستري در اين قبيل سردردها ارتباط مستقيمي با طول مدت سردرد دارد، تصريح كرد: كاهش ماده خاكستري تغيير مشتركي در همه مبتلايان به دردهاي مزمن است.
وي با بيان اين كه هم اكنون با كمك امكانات و تجهيزات پزشكي بشر توانسته نقشه مغزي موجودات را طراحي كند ، اظهار كرد: در انسان هم به كمك ام آر آي و SMRI مشخص شده كه در شرايط دردناك كدام بخش مغز فعال ميشود.
رييس دهمين همايش علمي ساليانه انجمن بررسي و مطالعه درد در ايران در پايان گفت: اگر چه در گذشته مطالعات مورفولوژي (شكل مغز بر اثر اتوپسي ) حاصل ميشد، اما امروزه به كمك دستگاههاي تصويربرداري نظير ام آر آي و SMRI پزشكان از اين كار بي نياز شدند.