ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : چهارشنبه 7 آذر 1403
چهارشنبه 7 آذر 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : دوشنبه 30 فروردين 1389     |     کد : 7233

قطار خلع سلاح به راه افتاد

وزير امور خارجه گفت: توصيه مي کنيم گروه 1+5 تجربه هاي شکست خورده سابق را تکرار نکند؛ البته ما شرايط اين گروه و آقاي اوباما را درک مي کنيم...

 وزير امور خارجه گفت: توصيه مي کنيم گروه 1+5 تجربه هاي شکست خورده سابق را تکرار نکند؛ البته ما شرايط اين گروه و آقاي اوباما را درک مي کنيم. او افزود: با برگزاري كنفرانس تهران قطار خلع سلاح به راه افتاد.
به گزارش واحد مرکزي خبر، منوچهر متکي در پايان کنفرانس بين المللي خلع سلاح و عدم اشاعه تسليحات هسته اي در تهران در نشستي خبري با حضور نمايندگان رسانه هاي داخلي و خارجي افزود: پيام کنفرانس تهران يک دعوت عمومي است از همه ضميرها و وجدان هاي بيدار، متعهد و مسئول از همه کشورهاي پايبند به تعهدات بين المللي.
وزير امور خارجه گفت: فکر مي کنيم با برگزاري کنفرانس تهران قطار خلع سلاح به راه افتاد، هر چند ممکن است با چالش هايي روبه‌رو باشد.
وي کنفرانس تهران را يک روند خواند و گفت: کساني که تلاش کردند بگويند اين يک حرکت در مقابل حرکتي ديگر بود، به اعتقاد من در اشتباهند.
وزير امور خارجه در ادامه نشست خبري در جمع رسانه هاي داخلي و خارجي پيام کنفرانس تهران را شفاف،‌ منطقي و قابل دفاع دانست.
منوجهر متکي افزود: "انرژي هسته اي براي همه، سلاح هسته اي براي هيچ کس" عنواني بود که با کنفرانس تهران از طريق رسانه هاي مختلف در تمام کشورها، شهرها و روستاهاي جهان منعکس شد.
وي اضافه کرد: فکر مي کنيم پيام کنفرانس تهران به عنوان نخستين کنفرانس بين المللي خلع سلاح و عدم اشاعه تسليحات هسته اي، پيامي کاملا شفاف داراي منطقي قوي و در چارچوبي کاملا قابل دفاع مطرح شد.
متکي گفت: فکر مي کنيم از امروز و در پي اين کنفرانس، بسياري در اقصي نقاط جهان به ويژه نمايندگان رسانه هاي مختلف و سازمان هاي مردم نهاد، به عنوان دو مجموعه مهم تاثيرگذار بر افکار عمومي جهان، رسالت سنگيني بر عهده دارند.
وزير امور خارجه افزود: در 12 محور جمع بندي مباحث مطرح شده در کنفرانس، موضوعات مختلف، نگاه مشترک و گام هاي پيش رو را برشمرديم.
متکي گفت: آنچه مايلم در اينجا تاکيد کنم اين است که کنفرانس تهران طرحي در مقابل طرح ديگر، حرکتي درمقابل حرکت ديگر، پدافندي در برابر يک افند و يا ايجاد يک تقابل نبود.
وي افزود: پيام کنفرانس تهران يک دعوت عمومي است از همه ضميرها و وجدان هاي بيدار، متعهد و مسئول از همه کشورهاي پايبند به تعهدات بين المللي، و پيامي است براي همه افکار عمومي جهان.
متکي گفت: در اين چارچوب فکر مي کنيم تصميم شرکت کنندگان به استمرار اين کنفرانس و برگزاري دومين آن در نيمه آوريل 2011 (فروردين 1390) نشان‌دهنده عزم، تصميم و آمادگي آنها براي ادامه اين حرکت است.
وي افزود: بنابراين، کنفرانس تهران را يک روند بدانيد و کساني که تلاش کردند بگويند اين کنفرانس يک حرکت در مقابل حرکت ديگر بود به اعتقاد من در اشتباهند.
وزير امور خارجه گفت: بايد مواضع درست را هر چه شفاف تر و صريح تر به جهانيان برسانيم.
متکي افزود: فکر مي کنيم قطار خلع سلاح به راه افتاده است؛ البته ممکن است اين قطار در مسير با چالش هاي مختلف روبه‌رو باشد اما توانمندي لوکوموتيو اين قطار که اراده همه ملت هاي صلح دوست و متعهد به موازين بين المللي است اين موانع را برخواهد داشت و منزل به منزل تا منزلگاه نهايي که ايجاد جهاني عاري از سلاح است پيش خواهد رفت.
وي گفت: امروز در جلسه پاياني کنفرانس کلمات لرزان و کوتاه اما بسيار مصمم پيرمردي با بيش از 80 سال را شنيديم که بيش از 50 سال در زمينه خلع سلاح تلاش کرده و گام برداشته است.
متکي افزود: اين پيرمرد ابراز اميدواري مي کرد که بتواند شاهد جهاني عاري از سلاح باشد.
وزير امور خارجه گفت: بگذاريد اگر گذشتگان ما موفق نشدند به اين آرزو برسند، نسل هاي کنوني و بعدي در جهاني امن، مطمئن و عاري از خشونت و سلاح هاي کشتار جمعي به ويژه سلاح هسته اي زندگي کنند و اين حق همه براي زندگي است.
وزير امور خارجه گفت: دستور کار جمهوري اسلامي ايران در کنفرانس تهران، بازنگري معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي و حمايت و تاکيد بيشتر بر ان پي تي، رژيم عدم اشاعه و بخش مغفول مانده آن يعني ماده 6 خواهد بود.
منوچهر متکي در پاسخ به سوال خبرنگار اي بي سي نيوز امريکا درخصوص مبادله سوخت هسته اي اظهار داشت : خداوند کلمه COMPROMISE (تفاهم) ‌را براي همکاري هاي بين المللي خلق کرد؛ نمي توان در يک کار بين المللي يک طرف به طرف مقابل بگويد هر چه من مي گويم انجام بدهيد .
رئيس دستگاه ديپلماسي کشورمان با بيان اينکه به اين، تفاهم گفته نمي شود افزود: آنها به ما مي گويند فلان مقدار اورانيوم تحويل بگيريد و فلان مقدار هم تحويل بدهيد .
وزير امور خارجه اضافه کرد: غربي ها پيشنهاد کرده اند جمهوري اسلامي ايران در ازاي تحويل دادن 1200 کيلوگرم اورانيوم سه و نيم درصد غني شده 116 کيلوگرم اورانيوم 20 درصد غني سازي شده تحويل بگيرد.
متکي در بخش ديگري از سخنانش گفت: اصل موضوع تبادل اورانيوم با غناي کم، با اورانيوم 20 درصد غني شده مورد توافق است و از دست دادن زمان در اين زمينه به نفع ما نيست.
وي اظهار داشت: رآکتور تهران در فاصله يک سال به سوخت نياز دارد و وقتي بحث تبادل مطرح شد نياز ما مشخص بود.
وزير امور خارجه افزود: 850 هزار نفر از داروهايي که در رابطه با اين مرکز توليد مي شود استفاده مي کنند و راديوداروها مورد نياز بخش وسيعي از نيازمندان است .
رئيس دستگاه ديپلماسي در ادامه با انتقاد از تلاش هاي غرب براي القاي اين موضوع که اگر اورانيوم غني سازي شده در ايران را از اين کشور بگيريم ايران از بمب اتم دور مي شود تصريح کرد: اين القاي بي اعتمادي و بدبيني است و به اعتقاد ما فرمول مبادله اورانيوم مي تواند يک اقدام چندجانبه اعتمادساز باشد و به همين علت هم مي گوييم هنوز روي ميز است.
وي با تاکيد بر اينکه بايد اراده لازم براي اصل تبادل به وجود بيايد افزود: به اعتقاد ما جزئيات آن قابل تفاهم است ما پيشنهاد مبادله سوخت را کماکان عملياتي مي دانيم و معتقديم در مدت دو هفته اين توافق مي تواند تدوين و عملياتي شود.
وزير امور خارجه تصريح کرد: جامعه بين المللي بايد اراده اش را در متوقف کردن رژيم صهيونيستي در نقض مقررات بين المللي بر اين رژيم تحميل کند.
منوچهر متکيدر در ادامه نشست با خبرنگاران رسانه هاي داخلي و خارجي افزود: ماهيت رژيم اشغالگر قدس در منطقه و عملکرد آن در همه زمينه ها نشان داده است که به راحتي هيچ چيزي را در تبعيت از ضوابط و مقررات تمکين نمي کند.
وي اظهار داشت: آنها خيلي راحت در مخالفت با اروپايي ها و امريکايي ها به شهرک سازي ادامه مي دهند.
وزير امور خارجه همچنين با تاکيد بر اينکه نظام بين المللي و سازمان هاي بين المللي بايد خواسته هاي بين المللي را به اين رژيم تحميل کنند از فلسطينيان نيز خواست اراده شان را در بازپس گرفتن سرزمين هايشان از اين رژيم، بر آن تحميل کنند.
وي در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاري از جمهوري آذربايجان درخصوص ميانجيگري جمهوري اسلامي ايران در موضوع مناقشه قره باغ ميان ارمنستان و جمهوري آذربايجان گفت: در سفرم به ارمنستان به رئيس جمهور اين کشور و در ديدار با رئيس جمهوري آذربايجان در مونيخ اين پيشنهاد را مطرح کردم که در صورت آمادگي دو طرف مي توانيم نشستي سه جانبه در سطح وزراي امور خارجه برگزار کنيم.
متکي با بيان اينکه مقامات آذربايجاني به اين پيشنهاد پاسخ مثبت داده اند اظهار داشت: منتظر پاسخ مقامات ارمني هستيم.
وي همچنين روابط جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان را صميمي ، برادرانه ، بر اساس حسن همجواري و احترام به منافع متقابل دانست که با هدايت هاي روساي جمهور دو کشور در مسير مناسب قرار دارد .
متکي در پاسخ به سوال ديگري درباره پيشنهاد دبير شوراي عالي امنيت ملي و برگزاري کنفرانس بين المللي مبارزه با تروريسم و تروريسم هسته اي در ايران و اينکه چه اقداماتي در اين خصوص صورت گرفته است اظهار داشت: اين ايده را مقامات کشورمان مطرح کرده اند و ما در حال بررسي آن هستيم و به محض اينکه شرايط فراهم شود درباره آن اطلاع رساني خواهيم کرد.
متکي ‌در ادامه نشست خبري پس از کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه، در تهران افزود: به گروه 1+5 توصيه مي کنيم براي برون رفت از شرايطي که آقاي اوباما مسئول آن است کاري نکنند مشکل آنها بيشتر شود.
وزير امور خارجه گفت: آقاي بوش شش سال پيش رفتاري را از خود نشان داد که بايد امروز پرسيد اين رفتار چه نتيجه اي داشته است.
وي ادامه داد: علاقه منديم همکاري هاي خود را با اين گروه ادامه دهيم اما طبيعي است که گروه 1+5 سياستي مخالف با ما را در نظر گرفته است و ايران نيز بر حقوق حقه خود پافشاري مي کند.
متکي افزود: هر گروهي که تشکيل مي شود مسلما موضوعي را در دستور کار خود قرار مي دهد اما اگر قرار است 1+5 براي ما تصميم بگيرد عاقلانه تصميم بگيرد؛ به رغم آنکه کار ما مربوط به آژانس بين المللي انرژي اتمي است و ايران و آژانس همکاري هاي خود را در چارچوب مقررات ادامه مي دهند.
متکي به گروه 1+5 توصيه کرد در نشست آينده خود از بحث مبادله و معاوضه سوخت حمايت و نظر مثبتي را به گروه وين که اکنون مسئول بررسي اين موضوع است ارسال کند.
خبرنگار بي بي سي عربي درباره بند 8 قطعنامه کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه پرسيد: آيا جمهوري اسلامي ايران با تاييد اين بند قصد تدافع در مقابل حمله به تاسيسات اتمي خود را دارد و يا به دنبال دليلي براي تهاجم مي گردد؟
وزير امور خارجه پاسخ داد: سياست جمهوري اسلامي ايران در روابط خارجي مبتني بر تعامل سازنده،‌گفتمان و همکاري است .
وي افزود: ايران در چارچوب عدالت و صلح ديگر طرف ها را ترغيب به همکاري مي کند و اين روشن است که حمله به تاسيسات هسته اي کشورها مغاير با مقررات بين المللي و موازين سازمان ملل متحد است و اين امري بديهي است.
متکي گفت: تصور نمي کنيم کساني به تصميم بازي با آتش در حمله به جمهوري اسلامي ايران نزديک شوند .
وزير امور خارجه ادامه داد: آنها خيلي خوب مي دانند که تبعات چنين اقدامي چيست و چه خواهد شد و ما چنين احتمالي را نمي دهيم و چنين ظرفيتي را در آنها نمي بينيم؛ کساني که سياست هاي جنگ طلبانه بوش را ديده اند، زود فهميدند که قادر نخواهند بود جبهه اي از مرز چين تا مرز فلسطين اشغالي را فرماندهي کنند.
وي افزود: آنها مي خواستند در زمان بوش منطقه ما را به اسارت بگيرند اما خود اسير اين منطقه شدند .
متکي گفت: متاسفانه غربي ها منطقه ما را نمي شناسند و براي مثال براي خلع سلاح در افغانستان، سلاحي را که در افغانستان 150 دلار خريد و فروش مي شود 300 دلار مي خرند به بهانه آنکه مي خواهند آنجا را خلع سلاح کنند.
وي افزود: آقاي بوش در سال 2008 در آناپوليس همه را جمع کرد و گفت "مسئله خاورميانه را امسال حل مي کنيم"؛ 17 ال پيش نيز همين حرف را زدند، الان سال 2010 است و شما چه چشم اندازي از حل مسئله افغانستان مي بينيد؟
وزير امور خارجه ادامه داد: از رسانه هاي امريکا و از نخبگان و صاحبنظران آنها دعوت مي کنم که تحليلي واقعي براي دولتمردان خود داشته باشند؛ آيا هيچ کس به رئيس جمهور امريکا يک تحليل درست ارائه مي کند؟
وي افزود: امريکا حدود 5000 نفر به عنوان ديپلمات در سراسر دنيا دارد اگر اين مسئله به عنوان طنز نيز مطرح شود دولت امريکا بايد روي اين قضيه فکر کند.
متکي اضافه کرد: ديپلمات ها در سراسر دنيا يک جمله معروف را مطرح مي کنند و آن اين است که علت اينکه هيچ زمان در امريکا کودتا صورت نمي گيرد اين است که سفارت امريکا در آنجا وجود ندارد.
وي گفت: تا کي نان گندم خود را بخوريم و شما را نصيحت کنيم و شما هم گوش ندهيد.
وزير امور خارجه گفت: رژيم صهيونيستي در 10 سال گذشته سعي کرد در منطقه خاورميانه اسطوره اي از شکست ناپذيري ترسيم کند اما با مقاومت مردم لبنان و غزه اين اسطوره شيشه اي در همه شکسته است.
منوچهر متکي در ادامه نشست خبري خود در پاسخ به سوال خبرنگار "السفير" درخصوص خطرهاي حمله احتمالي رژيم صهيونيستي و احتمال جنگ منطقه اي اظهار داشت: البته رژيم صهيونيستي براي جبران شکست هاي خود علاقه مند است در منطقه خاورميانه پيروزي هايي براي خود ثبت کند.
وزير امور خارجه گفت: حمله به غزه با هدف شکست لبنان و در راستاي همين مطلب صورت گرفت.
وي افزود: از حدود 4 سال پيش رژيم صهيونيستي براي چندمين بار تهديداتي عليه لبنان، گاهي سوريه و گاهي هم اگر جرات مي کرد عليه ايران مطرح مي کرد اما بعد از شکست ها متوجه شد که نمي تواند به اين اشتباه استراتژيک ادامه دهد؛ البته کشورهايي نيز در اين مسئله رژيم نامشروع، متجاوز و اشغالگر صهيونيستي را مي شورانند.
متکي گفت: آنها مي دانند که ادامه اين روند به سقوط رژيم اشغالگر قدس مي انجامد و از اين روست که ديگر اين سخنان را بر زبان نمي آورند.
خبرنگار خبرگزاري ايسنا پرسيد: جنبش عدم تعهد و کشورهاي ديگر به چه ميزان با ايران در مسئله متعهد بودن به مفاد ان پي تي و خلع سلاح هسته اي همراه هستند؟
متکي پاسخ داد: خوشبختانه همکاري بين اعضاي جنبش عدم تعهد نوعي يکپارچگي و ايستادگي در موضوع متعهد بودن به مفاد ان پي تي را نشان مي دهد.
وزير امور خارجه گفت: اين مسئله در بحث استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي و چه در موضوع عدم اشاعه تسليحات هسته اي و خلع سلاح ديده مي شود و اين مايه اميدواري است .
وي ادامه داد: در اين مسئله همکاري ساير کشورهاي در حال توسعه نيز اميدوارکننده است و اميدواريم بتوانيم نظر واحدي درباره ان پي تي در جامعه جهاني به وجود بياوريم .
متکي به ديدارهايي که در حاشيه کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه تسليحات هسته اي صورت گرفت اشاره کرد و افزود : در اين ديدارها پيشنهادهايي درباره چگونگي پايبند بودن به معاهده ان پي تي پيگيري شد .
خبرنگار خبرگزاري استراليا از متکي درباره روند همکاري ايران و آژانس و اعمال تحريم ها سوال کرد که وزير خارجه پاسخ داد: ما قطورترين پرونده همکاري با آژانس را در بين کشورها داريم .
متکي گفت: طي سال هاي گذشته هم در قالب توافقات به عمل آمده و هم در اجراي تعهدات خود، با آژانس بيشترين همکاري ها را داشته ايم.
وي افزود: 4500 نفر روز بازرسي، هزاران ورق گزارش و 20 گزارش رسمي که در هيچ يک از آنها مواردي مبني بر غيرصلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي ايران ارائه نشده، نشان‌دهنده همکاري تنگاتنگ ايران با آژانس است.
وزير امور خارجه ادامه داد: افکار عمومي جهان دو سال پيش در جريان روابط ايران و آژانس قرار گرفت و ما در قالب يک مداليته به آژانس گفتيم که به همه سوالات آنها پاسخ خواهيم داد.
متکي گفت: شش سري سوال ازجانب آژانس مطرح شد که مورد به مورد آن را پاسخ داديم و نامه رسمي از آژانس مبني بر پاسخ دادن به سوالات آنها دريافت کرديم .
وي افزود: با ارائه گزارش هاي ايران انتظار اين بود که آژانس صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي ايران را اعلام کند اما در نزديکي زمان ارائه گزارش، يک عضو آژانس اعلام کرد که اسناد ديگري مبني بر انحراف ايران در دست دارد که تا آخرين روزهاي حضور آقاي البرادعي، هيچ سندي به آژانس ندادند و معلوم شد که هيچ کدام از آن صحبت ها صحت نداشته است.
وزير امور خارجه گفت: کسي را که خوابيده است مي شود بيدار کرد اما کسي که خود را به خواب زده است نمي توان بيدار کرد.
وي افزود: برگزاري کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه تسليحات هسته اي نشان دهنده آن است که ايران نه اعتقاد به سلاح هسته اي دارد و نه به دنبال آن است، و اين مسئله در سخنراني برخي از ميهماناني که در اين کنفرانس صحبت کردند مشخص بود .
متکي ادامه داد: معتقديم که اين سلاح ها جز نابودي کاربردي ندارد و دوران استفاده از آنها به سر آمده است .
متکي ابراز اميدواري کرد مدير کل جديد آژانس بين المللي انرژي اتمي با تجربه بيشتر و شناخت جامع تر از پيشينه همکاريهاي ايران و آژانس در اظهار نظرهاي بعدي به سرعت صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي ايران را اعلام کند .
وزير امور خارجه در ادامه نشست خبري در پايان کنفرانس بين المللي خلع سلاح و عدم اشاعه تسليحات هسته اي، در تهران گفت: ما هم از تروريسم هسته اي و اصل سلاح هسته اي ابراز نگراني مي کنيم.
منوچهر متکي افزود : براي اينکه در اين باره آدرس هاي غلط داده نشود بايد به سمت خلع سلاح برويم تا زمينه استفاده از آن را از بين ببريم و اين فرهنگ را در جهان ايجاد کنيم .
وي گفت : معتقديم با حذف سلاح، ضمن ابراز نگراني از موضوع تروريسم هسته اي بايد همکاري جديدي آغاز کنيم .
متکي با بيان اينکه ادعاهاي بي پايه امريکايي ها درباره جمهوري اسلامي ايران هم تمامي ناپذير است افزود: در 30 سال گذشته با اين گونه ادعاهاي نادرست امريکايي ها در بحث هسته اي و حقوق بشر کاملا آشنايي داريم و پنبه اين گونه ادعاها هم در سال هاي گذشته و به ويژه سال هاي اخير زده شده است. وي گفت : معتقديم بايد با مسائل به طور واقع بينانه برخورد کرد.
خبرنگاري پرسيد: سفير سابق اتريش در کنفرانس تهران اعلام کرد کشورهاي اروپايي و امريکا به خاطر برگزاري اين کنفرانس خواستار تحريم ايران شده اند در حالي که چين و روسيه اين کنفرانس را مفيد دانسته اند، ارزيابي ايران در اين باره چيست؟
وزير امور خارجه پاسخ داد : درباره آن قسمت از سخنان سفير سابق اتريش درخصوص اين دو گروه که اختلاف نظر داشته اند بايد به افکار عمومي واگذار کنيم .
متکي افزود : براي تمام شرکت کنندگان در کنفرانس تهران روشن بود که در يک محيط کاملا آزاد شرکت کرده اند و مي توانند به طور کاملا صحيح و آزادانه ابراز نظر کنند .
وي گفت : رسانه ها نيز در اين کنفرانس براي مصاحبه با شرکت کنندگان هيچ مشکلي نداشتند بنابراين بهتر است اين قضاوت را به عهده افکار عمومي بگذاريم .
متکي افزود : شايد نظرسنجي هاي واقعي به تصحيح سياست هاي اين کشورها کمک کند.
وزير امور خارجه در ادامه نشست خبري گفت: معتقديم قفقاز ظرفيت بحران هاي ديگري را ندارد .
متکي درباره مناقشه قره باغ ميان ارمنستان و جمهوري آذربايجان افزود: ما از وجود بحران در مناسبات اين دو کشور، از جنگي که سال ها قبل ايجاد شده بود و هنوز پيامدهايش بر نواحي مختلف اين منطقه سايه افکنده است، نگرانيم .
وي گفت : جمهوري اسلامي ايران از هر تلاشي در سطوح دوجانبه، ‌منطقه اي و حتي بين المللي براي حل اين بحران حمايت مي کند.
متکي با بيان اينکه در گرجستان نيز شاهد حوادث تلخي بوديم افزود : حوزه هاي امنيت ، انرژي ، ارتباطات و حمل ونقل به واسطه اين بحران ها تاثيرات منفي جدي مي پذيرد .
وزير امور خارجه گفت : به همين دليل به دو طرف در مناقشه قره باغ اعلام کرديم جمهوري اسلامي ايران براي کمک به حل اين بحران آمادگي دارد و اميدواريم اين زمينه به وجود آيد .
متکي افزود : آرزو داريم بحران قره باغ بر اساس گفتگو و در محيطي عادلانه حل و فصل شود .
وي در پاسخ به اين سوال که آيا خلع سلاح هسته اي در جهان کنوني قابل تحقق است گفت: خير؛ با مواضعي که برخي کشورها در اجلاس واشنگتن گرفتند آسان نيست.
متکي افزود: اين گونه مواضع قاعدتا بحث خلع سلاح را چالش برانگيز مي کند اما معتقديم بهترين راهکار، فرهنگ سازي است.
وزير امور خارجه گفت: فکر مي کنيم همين يک شعار "انرژي هسته اي براي همه، سلاح هسته اي براي هيچ کس " زمينه پذيرش آن را در هر کوي و برزني به وجود آورد.
متکي افزود: بعد از اينکه فرهنگ سازي صورت گرفت آنگاه بايد کاري جدي و سياسي را در سطح بين المللي و با حضور کشورهاي مختلف جهان ازجمله جنبش عدم تعهد و مجموعه هاي ديگر، به طور خستگي ناپذير آغاز کنيم و ادامه دهيم.
وزير امور خارجه گفت: از هسته اي شدن همه کشورها و کشورهاي عرب حوزه خليج فارس حمايت مي کنيم.
منوچهر متکي در پاسخ به پرسشي در اين باره افزود: از مصوبه شوراي خليج فارس در رياض که شش کشور عضو اين شورا بهره گيري صلح آميز از انرژي هسته اي را مورد تاکيد قرار دادند، حمايت مي کنيم .
وي گفت : شعار ما در کنفرانس تهران نيز همين بود يعني انرژي هسته اي براي همه؛ ما نه تنها از دستيابي کشورهاي عرب به انرژي هسته اي حمايت مي کنيم بلکه اين موضوع را براي همه کشورهاي غيرعرب هم خواستاريم.
متکي در پاسخ به اين پرسش که آيا با توجه به توافق دو کشور، در صورت حمله به سوريه، ايران از آن کشور حمايت خواهد کرد گفت : روابط جمهوري اسلامي ايران و جمهوري عربي سوريه در 30 سال گذشته روابطي استراتژيک، مبتني بر منافع متقابل مردم دو کشور و در راستاي کمک به امنيت منطقه بوده است .
وي افزود: بديهي است در چارچوب توافقاتي که دو کشور دارند هر زماني که لازم باشد تا هر بخش از اين توافقات اجرايي شود، دو طرف به آن عمل خواهند کرد .
وزير امور خارجه در پاسخ به پرسشي درباره دوگانگي برخورد برخي کشورهاي غربي و امريکا در موضوع کلاهک هاي هسته اي رژيم صهيونيستي و موضوع هسته اي ايران گفت : اينها تفاوتهايي است که مورد تاييد ما نيست .
متکي افزود : معتقديم برخوردهاي تبعيض آميز و بي تفاوت با عدم اشاعه ، ما را در برابر جامعه بشري دچار مشکل مي کند و اظهارات ما را قابل دفاع نمي کند.
وي گفت: ما در تاريخ کشورمان هرگز به توليد هيچ نوع سلاح کشتار جمعي و استفاده از آن، ‌فکر نکرده ايم.
متکي افزود: بر اين اساس اينکه تاکيد شود رژيم صهيونيستي را بايد تمکين داد و يا به او درباره قرار گرفتن در چارچوب هاي نظارتي نظام تحميل کرد، ‌از همين نظر است و دوگانگي وجود دارد.
وزير امور خارجه در ادامه نشست خبري خود در پاسخ به اين سوال که چرا امريکا مسئله سوخت رآکتور تهران را سياسي مي کند گفت: اميدواريم امريکايي ها به شما خبرنگاران به زودي رواديد بدهند و برويد از خودشان بپرسيد .
متکي با بيان اينکه اين مشکل يعني پرسش از مسئولان امريکايي را خبرنگاران ما در آنجا نيز دارند افزود : مسئولان امريکا نمي توانند پاسخ درستي در اين باره داشته باشند.
وي گفت : خود امريکايي ها رآکتور تهران را ساختند و خودشان قبل از انقلاب سوخت آن را تامين کردند و بخشي از سوخت را نيز از طريق آرژانتين تامين کرديم.
متکي افزود : اين سوال مطرح است که چرا امريکايي ها مانع مي شوند ما سوخت رآکتور تهران را از بازار تامين کنيم و بخريم .
وزير امور خارجه گفت : فکر مي کنم حرکت سياسي که حول اين موضوع متمرکز شده است به سود امريکا نباشد .
متکي در پاسخ به اين سوال که ارزيابي شما از فشارهاي امريکا بر کساني که در کنفرانس خلع سلاح تهران شرکت نکردند چيست اظهار داشت: ابتدا بنا بود کنفرانس در سطح کارشناسان و موسسات مطالعاتي برگزار شود که در نيمه راه قرار شد از برخي مقامات دعوت کنيم .
وي با بيان اينکه تعداد قابل توجهي در اين فاصله به کنفرانس تهران آمدند گفت: کنفرانس خلع سلاح سال آينده به مراتب با استقبال گسترده تري مواجه و تهران به کانون حضور همه صاحبنظران و کارشناسان اديان مختلف و نمايندگان دولت ها تبديل مي شود.
متکي افزود : فکر مي کنم استمرار اين کنفرانس ها با همراهي رسانه ها و سازمان هاي مردم نهاد مي تواند در فرهنگ سازي اين کنفرانس نقش محوري داشته باشد .
خبرنگاري پرسيد : رئيس جمهوري اسلامي ايران در افتتاحيه کنفرانس تهران خواستار اخراج دارندگان سلاح هسته اي از آژانس بين المللي انرژي اتمي شد ، آيا اين گفته آقاي احمدي نژاد باعث ناراحتي روسيه و چين که از شرکا و حاميان شما هستند، نمي شود؟
متکي پاسخ داد: بديهي است که تهديد استفاده از سلاح هسته اي از طرف هيچ کس پذيرفته نيست .
وي گفت : در روزهاي اخير مطالبي مبني بر اينکه اظهار کردند مطالبشان بد تعبير شده و يا سوء تعبير شده است، شنيديم و اميدواريم تصحيح کنند، ‌اما اينکه چه تصميمي اتخاذ شود به ظرفيت ها برمي گردد .
متکي افزود : بيان موضع عاري کردن جهان از سلاح هسته اي نبايد به هيچ کس بربخورد حتي اعضاي دائم شوراي امنيت.
وي گفت : فکر نمي کنيم حداقل برخي از آنها از اين کلام ناراحت شوند؛ اين موضعي کاملا منطقي است .
وزير امور خارجه در ادامه نشست خبري خود از پيگيري مبادله سوخت با مطرح کردن ايده هاي سازنده در روزهاي آينده خبر داد.
منوچهر متکي در پاسخ به اين سوال که آيا احتمال دارد شوراي امنيت به خاطر حضور روسيه و چين در کنفرانس تهران، ‌نتواند درباره تحريم ايران به اجماع برسد گفت : در اين کنفرانس با معاونان وزراي امور خارجه اين دو کشور در موضوع اين کنفرانس گفتگوهاي سازنده و خوبي داشتيم که قرار شد در سطوح ديگر ادامه يابد .
وي افزود : معاونان وزراي خارجه روسيه و چين نيز با يکديگر در حاشيه اين کنفرانس ديدار و مواضعشان را در کليت با هم بيان کردند .
متکي گفت : فکر مي کنم ما با اعضاي دائم شوراي امنيت مي توانيم به راهکار مشترک برسيم .
وزير امور خارجه افزود : انهدام سلاح هاي هسته اي موضوعي نيست که در فاصله شش ماهه و يک ساله تمام شود اما معتقديم مي توانيم به ورود در اين روند براي رسيدن به اهداف کمک کنيم.
متکي گفت : در سال 1990 ضرورت امحاي سلاح هاي شيميايي به يک خواست عمومي در جهان تبديل و ژنو بستر تدوين کنوانسيون آن شد .
وي افزود : حدود سه سال روي اين کنوانسيون کار کردند که ايران فعال ترين کشورها در ژنو بود و اروپا نيز در آن زمان نقش بسيار سازنده اي داشت.
وزير امور خارجه گفت : فکر مي کنيم به جاي اينکه از تبادل نظر جلوگيري کنيم و به جاي اينکه بگوييم هر کدام چند دفعه مي توانيم طرف مقابلمان را نابود کنيم، بهتر است تصميم به انهدام سلاح بگيريم.
متکي افزود: ما از خلع سلاح نه هدف سياسي داريم و نه هدف تبليغاتي و نه نيازمند به آن هستيم بلکه همواره مواضع اصوليمان را مطرح مي کنيم و معتقديم اين مواضع بر دل ملت ها خواهد نشست.
وي گفت: در يک سال آينده افکار عمومي جهان را بسيار متحول تر در پذيرش ايده جهان عاري از سلاح خواهيم ديد .
متکي افزود : بر اين اساس در بحث خلع سلاح فکر مي کنيم از موقعيت بهتري براي اجماع سازي برخورداريم .
وي گفت : برنامه ريزي کرده ايم تا با همه اعضاي شوراي امنيت به صورت مستقيم و با يک عضو آن هم به صورت غيرمستقيم درباره مسائل هسته اي با محوريت فرمول مبادله سوخت گفتگو داشته باشيم و الان هم داريم .
وزير امور خارجه با بيان اينکه در ده روز آينده اين گفتگوها را به طور فشرده تر دنبال مي کنيم افزود : هيئت هاي جمهوري اسلامي ايران در پايتخت هاي روسيه، ‌چين، لبنان، اوگاندا و در آينده نزديک در ديگر پايتخت ها اين موضوع را با ايده هاي سازنده خود، ‌پيگيري خواهند کرد.
متکي گفت : اميدواريم برخورد و تصميم درست موجب تقويت شوراي امنيت سازمان ملل متحد شود.
وي افزود : هيچ نگراني از ورود به تجربه هاي شکست خورده با تحميل بعضي اعضاي خاص شوراي امنيت ‌نداريم.
متکي گفت : اميدواريم در اين موضوع در چارچوبي درست،برخوردي منطقي صورت گيرد. 


نوشته شده در   دوشنبه 30 فروردين 1389  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode