سفير آمريكا در عراق امروز بار ديگر در راستاي تحميل سياستهاي كاخ سفيد و فشار بر سياستمداران عراقي در رايزنيهاي پارلمان عراق درباره قانون انتخابات جديد دخالت كرد.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري رويترز، پارلمان عراق امروز به رايزنيها و بحث و گفتوگوهاي خود درباره موضوع وتوي قانون جديد انتخابات از سوي "طارق الهاشمي " معاون رئيس جمهوري اين كشور ادامه داد و بار ديگر در دستيابي به راهكاري در اين باره ناكام ماند.
پارلمان عراق قرار بود امروز درباره تاييد يا رد كردن وتوي قانون انتخابات رايگيري كند اما جلسه پارلمان در اين باره به فردا دوشنبه موكول شد.
شيخ "خالد العطيه " نايب رئيس اول پارلمان گفت: رايگيري به فردا دوشنبه موكول شد و تلاش خواهيم كرد تا به ايدههايي براي رسيدن به راهحل دست يابيم چرا كه پيشنهاداتي در اين زمينه مطرح شده است.
اما موضوع قابل توجه در طول رايزنيهاي امروز ورود "كريستوفر هيل " سفير آمريكا در بغداد به پارلمان عراق و مداخله در رايزنيهاي نمايندگان و فراكسيونها درباره وتوي قانون انتخابات بود.
برپايه اين گزارش، سفير آمريكا با شماري از روساي فراكسيونها و تعدادي از نمايندگان برجسته آن در پارلمان عراق ملاقات كرد و يكي از مسئولان همراه كريستوفر هيل كه خواست نامش فاش نشود، گفت: هيل براي آگاهي از وضعيت كنوني در پارلمان حضور يافته و حامل پيشنهاداتي نيست.
جزئيات بيشتري درباره حضور امروز سفير آمريكا در بغداد در پارلمان عراق و محتواي ديدارهاي وي در رسانههاي گروهي منتشر نشده است.
اين اولين مداخله سفير آمريكا در روند سياسي عراق بويژه قانون انتخابات عراق نيست زيرا وي به هنگام رايزنيهاي سخت و فشرده چند هفته گذشته نمايندگان و روساي فراكسيونها براي توافق درباره قانون جديد انتخابات عراق و تصويب آن درحال رفت و آمد به پارلمان بود.
"موفق الربيعي " مشاور امنيت ملي سابق عراق و دبيركل تجمع "الوسط " و از اعضاي كنوني پارلمان پيش از اين در گفتوگو با خبرگزاري "آكي " ايتاليا تاكيد كرد: من از مداخلات آمريكا و سفارت اين كشور در بغداد در امور سياسي عراق ناراحتم و واشنگتن بايد از اين مداخلات دست بردارد زيرا عراق ديگر يك كشور اشغال شده نيست و مسئولان عراقي حق دارند تا تصميمات خود را در راستاي منافع كشور خويش و بدور از هرگونه فشاري بينالمللي بگيرد.
وي افزود: ما هرگونه فشاري را نميپذيريم و قيموميت هيچ طرفي را نميخواهيم بلكه ميخواهيم زمان خود را صرف حل وفصل همه مشكلات پيش روي روند سياسي كشور خود كنيم.
تعدادي از مسئولان هيئت سازمان ملل براي كمك به عراق موسوم به "يونامي " نيز امروز يكشنبه در پارلمان عراق حضور داشتند كه با شماري از نمايندگان برجسته درباره ديدار كردند.
طارق الهاشمي چهارشنبه گذشته قانون جديد انتخابات عراق را كه پس از تصويب در پارلمان براي تاييد به شوراي رياست جمهوري اين كشور ارجاع شده بود، وتو كرد.
شوراي رياست جمهوري عراق متشكل از "جلال طالباني " رئيس جمهور و معاونان وي است و طالباني و "عادل عبدالمهدي " معاون ديگر وي قانون جديد انتخابات را امضا كردند اما الهاشمي از امضاي آن خودداري كرد.
الهاشمي خواستار تعديل يك ماده قانون انتخابات عراق و افزايش ميزان كرسيهاي پارلماني اختصاص يافته به عراقيهاي خارج از كشور از پنج درصد به 15 درصد در اين قانون شده و وتوي وي بار ديگر بحثوجدل زيادي را در محافل سياسي و مردمي عراق به همراه نگراني درخصوص به تعويق افتادن انتخابات پارلماني آينده اين كشور ايجاد كرده است.
دادگاه فدرال بالاترين نهاد قضايي عراق نيز وتوي قانون انتخابات جديد عراق از سوي معاون رئيس جمهوري اين كشور را "غيرقانوني " دانسته است.
"اياد السامرائي " رئيس پارلمان عراق پنجشنبه گذشته پاسخ دادگاه فدرال به وتوي الهاشمي را "بيان ديدگاه " خواند و براي "پارلمان الزامآور ندانست ".
قرار بود انتخابات عراق در تاريخ 16 ژانويه (26 دي) برگزار شود اما تأخير در تصويب قانون انتخابات بدليل جنجال بر سر مسئله كركوك، برگزاري انتخابات در موعد مقرر را غيرممكن كرد.
شوراي رياست جمهوري عراق سپس 18 ژانويه (28 دي) را تاريخ برگزاري انتخابات پارلماني در اين كشور اعلام كرد.