یک عضو هئیت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه عوام از نخبگان حرف شنوی و تبعیت دارند گفت: یشتر جریاناتی که در جامعه رخ می دهد تحت تأثیر و نفوذ مطالب و سخنان و دیدگاه هایی است که نخبگان ابراز می دارند.حجت الاسلام والمسلمین دکتر علیرضا قائمی نیا در مورد اینکه نقش نخبگان و خواص در جامعه اسلامی بویژه در مواقع حساس چیست به خبرنگار مهر گفت: طبیعی است که نخبگان با توجه به اینکه آگاهی ها و تحلیل های بهتری نسبت به دیگر اقشار جامعه دارند کمک زیادی به عموم جامعه در آگاهی دهی و اطلاع رسانی می کنند.
وی افزود: آنها می توانند در موارد زیادی عوام را هدایت کنند. عوام هم از نخبگان حرف شنوی و تبعیت دارند و به علم و معرفت آنها اعتماد کامل دارند. بیشتر جریاناتی که در جامعه رخ می دهد تحت تأثیر و نفوذ مطالب و سخنان و دیدگاه هایی است که نخبگان ابراز می دارند.
قائمی نیا درمورد اینکه چگونه نخبگان و خواص می توانند در ایجاد فضای اخلاقی پاک و شفاف در موقعیت های به ویژه حساس سیاسی مانند انتخابات کمک کنند؟ هم تصریح کرد: طبیعی است که اگر نخبگان با مسائل برخورد اخلاقی و اسلامی داشته باشند و دنیا طلبی و مقام پرستی در میان آنها طرفدار و جایی نداشته باشد و آنها در مسیر خیر خواهانه حرکت کنند رفتار مردم و عوام هم تفاوت پیدا خواهد کرد.
وی افزود: در این صورت مردم هم آگاهانه و با طمأنینه و اخلاق مناسبی با قضایا برخورد خواهند کرد. زیرا عوام تحت تأثیر کلام ، رفتار و اخلاق بزرگان و خواص هستند و اگر مسئله اخلاق در سطح بالای جامعه و در میان نخبگان و خواص حل بشود انعکاس آن در سطح پایین جامعه خود را نشان خواهد داد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی درمورد اینکه آیا نخبگان و خواص به مسئولیت خود که آگاهی دادن به مردم است عمل می کنند هم تصریح کرد:به نظر من آن طوری که باید عمل کنند عمل نمی کنند یعنی انتظار بیشتری از خواص و نخبگان در جامعه می رود. عده ای از خواص و نخبگان بیشتر جناحی عمل می کنند. تحلیل های نادرست از مواضع ارائه می دهند که خود این باعث می شود که اختلافات در سطح عمومی جامعه بیشتر شود.