كوشیك نام یك فیل در باغ وحش اورلند كرهجنوبی است. این فیل با استفاده از خرطوم خود اصواتی تولید میكند كه در زبان كرهای معنادار است.
محققان میگویند كه این فیل میتواند واژههای خوب، نه، سلام و بنشین را به زبان كرهای تلفظ كند. فیلم منتشر شده از این فیل آسیایی چندان واضح نیست، اما تحقیقات زیادی روی آن انجام شده است.
این فیلم حدود شش سال قبل توسط یكی از كارمندان مشتاق باغ وحش اورلند برای یك محقق برجسته به نام جویس پوول ارسال شد.
این دانشمند تاكنون تحقیقات گستردهای در زمینه ارتباطات میان فیلها انجام داده است. فیلم نخستین مدرك علمی است كه از یك فیل آسیایی سخنگو به ثبت رسیده است.
كوشیك (فیل نابغه) الفاظی را به این ترتیب ادا میكند: «كواه، آنیونگ، آنجا» كه معنی آنها به این شرح است: «خوب، سلام و بنشین.»
دكتر پوول همان زمان در نامهای كه به بخش خبری مجله نشنالجئوگرافی نوشت، چنین عنوان كرد كه این فیلم حقیقتا شگفتانگیز است.
دكتر پوول میگوید هیچ نشانی از اینكه تقلبی در كار باشد، وجود ندارد. او این ویدئو را در اختیار سایر همكارانش قرار داد تا آنها نیز بتوانند بررسیهای بیشتری در این مورد خاص انجام دهند.
طی شش سال این فیلم به تائید چند محقق رسید، اما بتازگی تحقیق تازهای در این باره توسط یكی از همكاران سابق دكتر پوول به نام آنگلا استوگر از دانشگاه وین انجام شد كه با قطعیت نشان میدهد، دنیا با یك نابغه مواجه است.
دكتر استوگر و همكارانش در مرحله نخست ترجیح دادند مطمئن شوند صداهایی كه میشنوند، لغت است و نه چیز دیگر.
آموزشدهنده این فیل ابراز كرده كه از شش كلمه برای آموزش كوشیك استفاده كرده است. در همین راستا تیم تحقیقاتی دكتر استوگر از 47 فرد كرهای كه تا آنزمان چیزی درباره فیل سخنگو نشنیده بودند، خواست كه به این نوار گوش دهند و سعی كنند تا آنها را بنویسند.
جالب اینجاست كه این الفاظ برای همه مفهوم بود. البته این فیل نابغه هنوز با تلفظ حروف بیصدا مشكل دارد.
تیم تحقیقاتی در ادامه بررسیهای خود صداهای چند فیل آسیایی را نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار داد تا با قطعیت اعلام كند این صداها، صداهای متعارف ارتباطی میان فیلها نیست.
دكتر استوگر و همكارانش تائید كردهاند كه جنس این صداها كاملا متفاوت است، اما در هر صورت حلقه گمشده این تحقیقات لهجه و تعداد دفعاتی است كه آموزشدهنده ابتدا برای آموزش از آنها بهره گرفته است. مساله مهم دیگر این كه فیل نابغه خیلی آرام و از جهاتی شاید نامفهوم صحبت میكند.
به عنوان مثال كرهایها برای تلفظ حرف «او» لبهای خود را جمع میكنند و در حین تلفظ لبهای آنها شبیه یك دایره است، اما فیل نابغه این توانایی را ندارد و نخواهد داشت چرا كه ساختار لبها كاملا متفاوت است.
تاكنون هیچ فیل آسیایی نبوده كه بتواند تا این حد واضح صحبت كند، اما فیلهای آفریقایی آواهای تاثیرگذاری دارند كه بررسیهای زیادی روی آنها انجام شده است. رفتارهایی اینچنین كه برای تقلید از انسان بوده را بیشتر میتوان در طوطیها و اورانگوتانها جستجو كرد، اما قطعا باید ابراز كرد این فیل آسیایی كه بیشتر زمان بلوغ خود را از همنوعانش دور بوده و توانسته در چهارده سالگی صحبت كند، شگفتیسازی بزرگ است.
منبع:sciencenews
مترجم: فرناز حیدری