ترکی | فارسی | العربیة | English | اردو | Türkçe | Français | Deutsch
آخرین بروزرسانی : جمعه 21 دي 1403
جمعه 21 دي 1403
 لینک ورود به سایت
 
  جستجو در سایت
 
 لینکهای بالای آگهی متحرک سمت راست
 
 لینکهای پایین آگهی متحرک سمت راست
 
اوقات شرعی 
 
تاریخ : چهارشنبه 15 مهر 1388     |     کد : 5019

نوبل فیزیک 2009 در دستان نورشناسی رشته‌ای

سه فیزیکدان 9 اکتبر (14 مهر) به خاطر کارشان در زمینه نورشناسی رشته‌ای (fibre optics) و حسگري الكترونيكي نور که به ایجاد انقلابی در تکنولوژی اطلاعات یاری رساند...

 

 سه فیزیکدان 9 اکتبر (14 مهر) به خاطر کارشان در زمینه نورشناسی رشته‌ای (fibre optics) و حسگري الكترونيكي نور که به ایجاد انقلابی در تکنولوژی اطلاعات یاری رساند،‌ جایزه نوبل فیزیک 2009 را دریافت کردند

به گزارش خبرگزاري فرانسه هیات داوران جایزه نوبل چارلز کائو، ویلارد بویل و جرج اسمیت را  به خاطر نقش‌شان در دگرگونی ارتباطات از تکنولوژی سیم-مسی و نامه‌های پستی به عصر اینترنت، ای‌میل و اس‌ام‌اس، به عنوان "استادان نور" مورد تقدیر قرار داد.

بیانیه هیات داوران می‌گوید: "جایزه امسال نوبل فیزیک برای دو دستاورد علمی اعطا می‌شود که به شكل دادن بنیادهای جوامع شبکه‌ای امروز یاری رسانده‌اند."

بیانیه می‌افزاید: "کار این دانشمندان به ایجاد بسیاری از ابداعات کاربردی در زندگی روزمره انجامیده و ابزارهای جدید برای اکتشاف علمی را فراهم کرده است."

هیات داوران نوبل می‌گوید یکی از این دستاوردها، کابل فیبر نوری است که امکان انتقال داده‌‌‌‌ها را با سرعت نور امکان‌پذیر می‌کند و دیگری حسگر نوری دیجیتال است که همان "چشم الکترونیکی" دوربین‌هاي دیجیتال است.

کائو، که ملیت انگلیسی و آمریکای دارد، و در هنگ‌کنگ زندگی می‌کند،‌ نیمی از جایزه نوبل امسال را به خاطر دستاورد راهگشایش در استفاده فیبرهای شیشه‌ای برای ارتباط نوری دریافت کرد.

هیات داوران نوبل می‌گوید: "اگر قادر باشید تمام فیبرهای نوری موجود در جهان را باز کنیم و دور کره زمین بکشیم، به رشته‌ای واحد به طول یک میلیارد کیلومتر می‌رسیم که می‌تواند 25000 بار دور کره زمین را بپیچد- و هر ساعت 10000 کیلومتر بر طول این شبکه فیبرهای نوری افزوده می‌شود.

به گفته هیات داوران نوبل، کشف کائو - که اکنون 75 سال است- در سال 1966 این امکان را فراهم کرد که امروزه "متن‌، موسیقی، تصاویر و ویدئو را بتوان در کسری از ثانیه به دور کره زمین فرستاد."

بویل، 85 ساله شهروند کانادا و آمریکا، و اسمیت 79 ساله آمریکایی نیمه‌ دیگر جایزه را به خاطر اختراع یک مدار نیمه‌هادی تصویربرداری - حسگر " CCD‍‍ " - دریافت کردند که همان "چشم الکترونیکی" دوربین دیجیتال است.

CCD که نور را به سیگنال های الکتریکی بدل می‌کند و در سالا 1969 اختراع شد، از نظریه فتو- الکتریک اینتشتین - برنده جایزه نوبل 1921- الهام گرفته بود.

 کمیته نوبل می گوید: "این وسیله انقلابی در عکاسی ایجاد کرد، زیرا اکنون می‌شد نور به جای استفاده از  فیلم به صورت الکترونیکی ثبت کرد."

تکنولوژی CCD همچنین در بسیار وسائل پزشکی مانند آنهایی که برای تصویربرداری از درون بدن به مقاصد تشخیصی یا درمانی به کار می‌روند، مورد استفاده است.

اغلب دوربین‌های دیجیتال امروزی از حسگرهای کارآمدتر CMOS استفاده می‌کنند،‌ گرچه حسگر CCD  هنوز برای عکاسی پیشرفته به کار می‌روند.

این دو برنده جایزه نوبل همه دوران کاری‌ان را در آزمایشگاه‌های بل در نیوجرسی در آمریکا گذراندند.

برندگان جایزه نوبل یک مدال طلا، يك ديپلم افتخار و يك میلیون کرون سوئد (1.42 میلیون دلار)‌دریافت می‌کنند که میان برندگان جایزه تقسیم می‌شود.

 

همشهری آنلاین

 


نوشته شده در   چهارشنبه 15 مهر 1388  توسط   مدیر پرتال   
PDF چاپ چاپ بازگشت
نظرات شما :
Refresh
SecurityCode